banner171

Şimdi Giresun Günleri

10 yıldır Feshane’de yapılan Giresun Günleri bu yıl Yenikapı’da yapıldı. Her yıl Mart- Nisan veya Mayıs aylarında yapılan etkinlik bu yıl Ekim ayının son günlerine denk geldi. Bu yıl Ekim ayının son günleri oldukça serin geçti. Stantlarda dolaşanlar üşümese de denize açık bir alanda konuşma ve konser dinlemek insanlarımızı biraz üşüttü. Herhalde yine bahar aylarında yapılması yerinde olur.

Geçen yıl Kasım ayı sonunda yapılan genel kurul ile başkanlığa getirilen Mehmet Kuğu ve ekibini zorlu bir sınav beklediğini bilmek için kâhin olmaya gerek yok. Hasan Turan’ın ilk üç yıl koordinatörlüğünde altı yıl da başkanlığında yapılan Giresun Günleri belli bir çıtayı tutturmuştu, bunun altına inecek bir organizasyon başarısız sayılacaktı. Öyle ya Feshane’de yapılan Giresun Günleri milyona yakın ziyaretçinin katılımıyla yapılmaya başlanmış, yapıldığı günlerde Eyüp ve çevresinde trafik önemli ölçüde tıkanmalara neden olmuştu. 
Yenikapı Etkinlik Alanı, hem ulaşımı hem de alan itibariyle bu tür etkinlikler için önemli imkânlar sunuyor. Geniş otoparkı ve stantlar için geniş alanlar büyük bir kolaylık sağlıyor. Gerçi devam eden yol inşaatı kısmen zorlaştırsa da hem Zeytinburnu hem de Eminönü’nden sahil yoluyla gelmek mümkün. Ayrıca Marmaray ve metro imkânları yanında otobüsle de gelmek oldukça kolay. Etkinlik alanında onlarca tuvalet imkânı yanında devamlı bir mescidin olmaması çok büyük bir eksiklik. Kurulan derme çatma mescidi ben yakıştıramadım. Bir de ezan ve namaz esnasında 10-15 dakika müzik sesi susturulabilirdi.

İki önemli çadır ki bu çadırlar biri tanıtım stantlarının kurulduğu diğeri ise yiyecek satışlarının yapıldığı stantlar olarak söylenebilir. Tanıtım stantlarının bulunduğu çadırının yiyecek içecek çadırlarından ayrılması iyi olmuş. Önceki yıllarda yiyecek kokusu dolayısıyla oldukça eleştiri alan bu durum bu sene yaşanmadı. Giresun Valiliğine ve belediyesine ayrılan iki büyük stant yanında federasyon için de büyük bir stant ayrılmıştı. İlçe belediye ve kaymakamlıkları ile ilçenin federasyonu ve dernekler birliklerinin de katkıları ile yapılan ilçe stantları o ilçenin tanıtımı için büyük gayretler harcadılar. Kaymakam ve belediye başkanları ile federasyon başkanları misafirlerini ağırlamak için ellerlinden geleni yaptılar.

Bu stantlar içinde Giresun’un en önemli geçim kaynağı olan fındık üzerine kurulu üç stanttan mutlaka bahsetmek gerekir. Fiskobirlik en önemli üretici kuruluşu olarak fındık ve fındık mamullerini bol miktarda sattı. Ancak fındığın kilosunun 52 TL olmasını kimse anlayamadı. Bu yıl 10-15 lira arasında gidip gelen fındık fiyatları mamul hale gelince neden bu fiyata çıkıyor ki? Hoydi 28 ve Turan Fındık özel sektör fındıkçıları olarak stantlarını açmışlar tanıtım yapıyorlar. Müteşebbis Ayhan Akten ve Erol Turan’a teşekkür etmek gerekir. Özellikle Hoydi 28 güzel ürünler yaparak fındığa büyük katma değer kazandırma telaşında.

Bunların yanında devamlı resim sergisinin olduğu etkinlik çadırı müziğin gürültüsü altında kaldı. Gerçi ben katılamadım ama yapılan konuşmalara ve belgesel gösterimlerine ilgi az olmuş. Muhtemelen katılanlar da müziğin egemen olduğu ortamda bir şey anlamamış olabilirler. Tabi bir de bizim oralarda mazu denilen ama çoğunlukla serender diye adlandırılan ahşap yapı herkesin ilgisini çekti. İnsanlar serendere çıkarak eski günleri anımsadılar ve çektirdikleri fotoğraf ile tarihe bir not bıraktılar. Serender içine yapılan şark köşesi ile de federasyon yetkilileri misafirlerini ağırladılar.

Gerek tanıtım stantlarının yanına kurulan yeme içme yerleri, gerekse yiyeceklerin satıldığı diğer stantlarından bahsetmeye lüzum bile görmüyorum. Ancak mescidin hemen yanı başında kurulu otağ çadırı namaz saatinde bile susturmadığı müziği ile ibadet edenleri rahatsız etti.
Gelenleri ve gidenleri ile 10. Giresun Günleri başarılı bir etkinlik olarak tarihe geçti. Ben gelecek yıllarda daha iyi olacağına inanıyorum. Mehmet Kuğu ve ekibine başarılar dilerim. Kendilerine Giresunlular adına teşekkür ederim.
YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153