banner171

AK Parti’de adaylar belirlendi

Tüm büyükşehirlerde tamamlanan temayül yoklamalarının ardından Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Üst Komisyon, sonuçları mercek altına aldı.

AK Parti’de adaylar belirlendi
 AK Parti’de son yoklamalar ise büyükşehir olmayan 51 il ve ilçelerinde bu hafta sonu yapılacak. 
 

Siyasi trafiğin gölgesinde seçim hazırlıklarını yürüten AK Parti’de gözler büyükşehir adaylarına odaklandı. 30 büyükşehirdeki temayül yoklamalarını tamamlayan parti yönetimi, sonuçları mercek altına aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 10 kişilik Üst Komisyon, AK Parti Genel Merkezi’nde dün toplanarak beyin fırtınası yaptı. 

SONUÇLAR BAŞBAKAN’DA 

Edinilen bilgilere göre; temayül yoklamasının yapıldığı 16 eski büyükşehirdeki oylar Seçim İşleri Başkanlığı ve Seçim Koordinasyon Merkezi’ndeki yetkililer kanalıyla sayılarak raporlaştırıldı. Ardından da, hafta sonu temayül yoklamaları gerçekleştirilen 14 yeni büyükşehirdeki oylara geçildi. Hazırlanan raporlar da, Başbakan Erdoğan ve kurmaylarına sunuldu. Dün Genel Merkez’de Erdoğan başkanlığında toplanan Üst Komisyon’da; Mustafa Şentop, Mehmet Ali Şahin, Ekrem Erdem, Menderes Türel, Haluk İpek, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Güldal Akşit ve Zafer Çubukçu yer aldı. 

KARARI KOMİSYON VERECEK

Yapılan kamuoyu yoklamalarında, mevcut başkanlardan İstanbul’da Kadir Topbaş, Ankara’da Melih Gökçek, Kayseri’de Mehmet Özhaseki, Şanlıurfa’da Eşref Fakıbaba’nın da aralarında olduğu bazı isimler yüzde 50’nin üzerinde oy alarak dikkat çekmişti. Temayüllerde de tercihin bu isimler üzerinde olduğu belirtiliyor. Ordu’da eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in, Hatay’da Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, Manisa’da MKYK Üyesi Hüseyin Tanrıverdi’nin isimlerinin anketlerde önde göründüğü kamuoyuna yansımıştı. Bu isimlerle ilgili kararı da Erdoğan başkanlığındaki komisyon verecek. 

AÇIKLAMA 20 KASIM SONRASI

AK Parti’de son temayül yoklamaları ise, büyükşehir olmayan 51 il ve ilçelerinde cumartesi ve pazar gerçekleştirilecek. Buradan çıkacak sonuçlar da parti yönetimince değerlendirmeye alınacak.     20 Kasım sonrasında     Üst Komisyon’un     belirleyeceği adayların kamuoyuna açıklanmaya başlaması bekleniyor.

KABİNEDE REVİZYON BEKLENTİSİ

Adayların belirlenmesi noktasında, alternatif isimler de gündemde olacak. Aday adayı olmasa bile bazı illerde öne çıkan isimleri bizzat Genel Merkez’in davet ederek aday göstermesi bekleniyor. Bu noktada, ismi öne çıkan bazı bakan ve milletvekillerinin de listelere konabileceği kaydediliyor. Bu nedenle, Başbakan Erdoğan’ın ihtiyaç duyması halinde bu ay sonu veya aralık başında kabine revizyonuna yönelmesi bekleniyor. 

TEMAYÜL TEK KRİTER DEĞİL

Sonuçları incelenen temayül yoklamalarında ilk sırada çıkmak, tek başına adaylık için yeterli olmayacak. Üst Komisyon, şu verileri de değerlendiriyor: 
- Periyodik olarak yaptırılan kamuoyu yoklamalarından çıkan sonuçlar. 
- Akademisyen, sosyolog ve kanaat önderleri tarafından hazırlanan 700 sayfalık rapor. 
- Belediyelerin beş yılboyunca sergiledikleri performansın karneleri. 
-  Milletvekillerinin bildirdiği kanaatler. 
-  Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılarının 12 bölgedeki gözlemlerini içeren raporları.

AKŞAM

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2013, 12:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153