banner171

Başbakan Yıldırım'dan Yunanistan'a: Biz darbecilerin iadesini isteriz

Başbakan Yıldırım ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yıldırım, 'Biz darbecilerin iadesini isteriz. Türkiye zor günler geçirdi, istiyoruz ki darbeciler Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın.' dedi.

Başbakan Yıldırım'dan Yunanistan'a: Biz darbecilerin iadesini isteriz
 Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Çipras ile ortak açıklama yaptı.
 
Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
 
Dostça görüşme gerçekleştirdik. Hem ikili hem de heyetlerarası konularda. Aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerini, Kıbrıs'ı, Doğu Akdeniz'i, Ege'deki konularımızı samimiyetle ele aldık ve değerlendirdik. Türkiye ve Yunanistan olarak biz ortak bir coğrafyayı paylaşıyoruz. Coğrafya kaderdir; dolayısıyla gelecek de, sevinç de, keder de ortaktır. O bakımdan ayrıştığımız değil anlaştığımız konuları daha öncelikli olarak ele alarak iki ülke arasında ilişkileri ileri taşımak hem ekonomi, hem yatırım, hem turizm, hem de sosyal ve kültürel alanlarda yeni boyutlar kazandırmak şüphesiz çok daha faydalı olacaktır. Tabiatıyla sorunları da görmezden gelemeyiz. Sorunların çözümleri de kazan kazan prensibine göre olmalı. Yani iki komşuya yakışır bir biçimde aramızdaki meseleleri konuşmalıyız ve konuşarak çözümü üretmeliyiz. Türkiye AB'ye tam üyelik sürecinde olan bir ülke. Bu süre içerisinde Yunanistan'ın AB'ye Türkiye'ye katılması konusunda hep yapıcı bir tutum içerisinde olduğunu biliyoruz. 
 
 
Başbakan Yıldırım: Darbeciler, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın
1
Video
TIKLAYIN
 
 
Türkiye geçen sene önemli olaylar yaşadı. Bunlardan bir tanesi 15 Temmuz darbe girişimiydi. Darbe girişimi sonrası Avrupa dostlarımız maalesef beklediğimiz tepki ve desteği göstermediler. Darbe sonrası yaşananlar ve daha sonra anayasa değişikliğine yönelik süreç içerisinde yine AB maalesef burada olumsuz bir tutum içerisine girdi. Bunların ilişkilerimize olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok. Artık bütün bunlar geride kaldı. AB ile Türkiye yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor.Bu konuyu sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz haftalarda Brüksel'de yapılan toplantılarda ortaya koydu. Geçen yıl 18 Mart'ta imzaladığımız AB-Türkiye arasındaki anlaşma aslında ciddi bir heyecan oluşturmuştu. Vizelerin kaldırılması, göçmen sorununun çözüme kavuşturulması ve Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 3 milyondan fazla mültecinin yükünün azaltılması için mali destek sağlanması, geri kabul anlaşması. Maalesef anlaşma kısa süre içerisinde akamete uğradı, uygulama fırsatı bulunamadı.
 
Başbakan Binali Yıldırım, Atina temaslarının ilk durağında Yunanistan Başbakanı Çipras ile bir araya geldi. Yıldırım, Başbakanlık binasında Yunan mevkidaşı tarafından karşılandı. 
 
DÜNYADA TERÖRE BEDEL ÖDEMEYEN BİR ÜLKE YOK GİBİ
 
Göç meselesinde bir başarı sağlandığını ifade etmek isterim. Terör insanlığın başının belasıdır. Bugün terörden çekmeyen, teröre bedel ödemeyen ülke yok. Gün geçmiyor ki dünyanın bir yerinde terör olayı olmasın. Terör olayına bakarken farklı standartları bırakıp, terörün insanlığın ortak tehdidi olduğu gerçeğiyle hareket etmek mecburiyetindeyiz. Türkiye ve Yunanistan Avrupa'ya yayılan teröre karşı çok önemli bir görev icra ediyorlar. Avrupa'nın bunu görmesini düşünüyoruz. Ege'de ihlaller, üst uçuşlarla ilgili konulardan sayın Başbakan bahsetti. Tabii bu tek taraflı olmuyor, ihlaller karşılıklı oluyor. Amacımız bu ihlalleri asgari düzeye indirmek ve buradaki olayı tırmandırmamak. Bunun yolu da sizin de ifade ettiğiniz gibi doğrudan iletişim. Zaman zaman karşılıklı biz görüşeceğiz, maiyetimizdeki danışmanlarımız, bakanlarımız bu konular üzerinde çalışacak ve nihayet iki ülkenin askeri yetkilileri biraraya gelerek ortak akıl bulmak için gayret gösterecekler.
 
 
Başbakan Yıldırım: Türkiye yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor
1
Video
TIKLAYIN
 
 
 
KIBRIS KONUSUNDA HER İKİ ÜLKE DE ÇÖZÜMDEN YANA
 
Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları insanlığın ortak mirasıdır. Buradaki kaynaklar kullanılırken Kıbrıs adasının hakları korunarak burada çalışmanın önemi üzerinde durduk. Kıbrıs konusu Türkiye ve Yunanistan için de çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz. Bu konuda sayın Çipras ve bizim de olumlu yaklaşımlarımızı ifade etmek isterim. Türkiye-Yunanistan arasında çok büyük potansiyel var. Türkiye'den adalara geçen sene 800 bin civarında turist ziyareti olmuş, Yunanistan'dan Türkiye'ye 600 bin olmuş. Gerçek potansiyel bunun da çok üstünde. Adalara gidiş gelişler şengen sistemi içerisinde esnetilebilirse turizm faaliyetlerinin çok daha hızlı bir şekilde artacağını düşünüyorum.
 
MAHKEME KARARINA SAYGI DUYMALIYIZ
 
15 Temmuz darbe girişiminin ardından buraya kaçan bazı askerler var. Bu konuda Yunanistan'ın adım atmadığını gördük. Süreç nasıl işleyecek, bir iade sözkonusu mu? Bu konu görüşmede gündeme geldi mi? Enerji konusunda Yunanistan'ın İsrail'le bir anlaşma aşaması var. Bu konular ele alındı mı?
 
ÇİPRAS: Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek durumundayız. Yunanistan yargısı 8 askerin iadesiyle ilgili bir kararı vardı ve bu karara saygı göstermek durumundaydık. İltica başvurusuyla ilgili süreç tamamlanmadı. Türkiye'de demokratik kurumlara karşı bir saldırıda bulunulmuştur. Biz darbeciler karşısında tavır aldık. Bu darbecilerin ülkemizde kabul görecek yeri olmadığını beyan ettik. Bizim Türkiye'yle ilgili yapmış olduğumuz işbirliği özellikle terörizm alanında son derece önemli ve bu işbirliği de uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleştirmeliyiz. Yunanistan'ın İsrail'le ilişkili sorularınız üzerine Yunanistan son derece coğrafik bir avantaja sahip bir ülke. Üç kıtanın kesiştiği bir ülkede. Dolayısıyla enerji koridorları ve yatakları bizim bulunduğumzu bölgede. Bu çerçeveden İsrail'le yakın işbirliği gerçekleştiriyoruz. 
 
YILDIRIM: Tanap'ın inşaatı İtalya'da yapılıyor. Türk Akım projesinde Balkanlar başta olmak üzere enerji güvenliği konusunda açık olacağını ifade etmek isterim. Diğer Avrupa ülkelerine de bu hattın uzaması sözkonusu olacak.
 
İSTİYORUZ Kİ DARBECİLER TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLERE DARBE VURMASIN
 
YILDIRIM: Ülkemize karşı açık darbe yapan kişilerin iadesini arzu ederiz, isteriz. Yargı ile idarenin işlevi her ülkede ayrıdır, biz de bunu söylüyoruz. Yargı kendine ait olan kararları verecek idare de kendi inisiyatifindeki işleri yapacak. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Unutmayalım ki, darbeciler istiyoruz ki Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın.
 
KIBRIS KONUSUNDA HER TÜRLÜ KATKI YAPMAYA KARAR VERDİK
 
YILDIRIM: Bu meselenin çözümünü istiyoruz. Bu mesele BM'nin meselesi değil bu mesele Kıbrıs Rum ve Türk toplumunun meselesidir. BM bunun çözümü için katkı sağlamaktadır. Bu katkıya da teşekkür ediyoruz, neticede çözüm her iki toplumu tatmin edecek, adil, kalıcı bir çözüm olarak ortaya çıkması lazım. Geçmişteki anlaşmalardan kaynaklanan garantör konumumuzla Yunanistan ve Türkiye'nin başbakanları olarak bu çözüme oluşma konusunda her türlü olumlu katkıyı yapmaya karar verdik. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017, 01:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153