banner171

Başbakan'dan Genelkurmay'a 'bordo bereli' talimatı!

Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e Türkiye'nin dünyanın kritik bölgelerindeki temsilciliklerini bordo berelilerin koruması talimatını verdi.

Başbakan'dan Genelkurmay'a 'bordo bereli' talimatı!
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, savaş ortamı bulunan, çatışma veya güvenlik riski yüksek ülkelerde Türkiye'ye ait diplomatik misyonun Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından korunmasını istedi.
ÖZEL'E GÜVENLİK ZİRVESİNDEKİ TALİMAT VERDİ

Davutoğlu'nun ilk güvenlik zirvesinde Orgeneral Özel'e, "Polis özel harekat timleri daha çok şehir şartlarındaki asayiş ve güvenlik olaylarına müdahale etmek üzere yetiştiriliyor. Oysa bordo bereliler savaş ve çatışma ortamını bertaraf edecek şekilde eğitimden geçiriliyor. Bundan sonra bu bölgelerde özel kuvvetler personeli görev yapsın." dedi. Ahmet Davutoğlu’nun, Başbakan sıfatı ile Genelkurmay Başkanlığı’na verdiği ilk talimat da bu oldu.

Yani, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyanın kritik bölgelerindeki temsilciliklerini artık Polis Özel Harekat timleri değil, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler koruyacak.

ÇATIŞMA BÖLGELERİNE ÖZEL MODEL

Türkiye'nin büyükelçilik, konsolosluk başta olmak üzere diplomatik binaları özel hareket polisleri tarafından korunuyor. Bu polisler belli aralıklarla değiştiriliyor. Ancak sıcak çatışma bölgelerindeki diplomatik misyon binaları koruması için farklı bir modelite gerektiği üzerinde duruluyor.

Başbakan Davutoğlu'nun, "Bordo bereliler korusun" talimatından sonra Irak, Lübnan, Somali, Libya, Sudan, Mısır gibi sıcak çatışmanın devam ettiği, terör saldırıları düzenlenebilen ülkelerdeki diplomatik binaların korunması, gerektiğinde personelin tahliye edilmesi, anlık saldırılara karşılık verilmesi görevi Özel Kuvvetler'de olacak. Güvenlik risk durumuna göre, özel hareket polisleri ile Özel Kuvvetler'e bağlı timler arasında görev değişikliği yapılabilecek.

BORDO BERELİLER HEM ARAZİDE HEM KENTTE

Bordo bereliler olarak bilinen Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesindeki birlikler hem arazide hem de kent şartlarında yakın koruma, güzergah ve alan güvenliği başta olmak üzere yakın tehlikelere anında karşı koyabiliyor. Ayrıca gerektiğinde hava desteği alarak da operasyon yapma kabiliyetine sahip bulunuyor. Gece görüş donanımına da sahip olan borda bereliler, her türlü şartlarda görev yapabilecek şekilde eğitimden geçiriliyor.

IRAK TECRÜBELERİ YÜKSEK

5’i subay ve astsubaylardan, biri ise uzman çavuşlardan müteşekkil 6 grupta yer alan timlerin hepsinin Irak deneyimi var.

Eğitim açısından zaten hazır olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı subay ve astsubaylar; Irak, özellikle de Kuzey Irak ile ilgili neredeyse 30 yıllık bir tecrübeye sahip.

Bölgede dönüşümlü olarak yıllarca görev yapan TİT (Türk İrtibat Timleri) hep bu özel birimin personelinden oluşuyordu.

10 yıl önce (Aralık 2004), yine Musul’da 5 Özel Harekat Polisi’nin şehit olduğu saldırı sonrası hayatta kalan polislerin yanına ilk koşan, bölgede görev yapan Özel Kuvvetler mensupları olmuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2014, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153