banner171

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kuzey Irak'taki referanduma 'devam' diyemeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki referanduma ilişki, "Irak'ın bölünmesine yönelik adıma siz tevcih ederseniz biz size 'buyurun devam edin' diyemeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kuzey Irak'taki referanduma 'devam' diyemeyiz
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'ye hareketinden önce açıklama yaptı. Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını alan Erdoğan, Kuzey Irak'ta yapılması amaçlanan bağımsızlık referandumuyla ilgili Mesud Barzani'yi eleştirdi.
İşte Erdoğan'ın sözleri:

Bizim bu ay MGK toplantımız 27'sindeydi. Bunu 22'sine çekişimizin sebebi de, baktık ki, bu Kuzey Irak yerel yönetimi hala aynı anlayışta devam ediyor. Bizleri rahatsız eden bir süreç var. Nedir? Biz bir şey söylüyoruz. Bizim 350 kilometre orada sınırımız var. Orada bizim soydaşlarımız var, dindaşlarımız var. Onlar da aynı şekilde. Bizler aynı medeniyetin aslında mensuplarıyız. Yani onların Kürt olması, Türkmen, Arap, bizler öbür tarafta Türk olarak, bizi birbirimizden ayırmıyor ama bu anlayışı ne yazık ki Irak'ın bölünmesine yönelik bir adıma siz tevcih ederseniz, orada biz size 'Buyurun devam edin' demeyiz. Bunu kaç kere biz kendilerine söyledik, ikili görüşmelerimizde söyledik. Burada bir de bizim farklı yaklaşımımız var. Dara girdiğin zaman, zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın ama Irak'ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş, böyle şey olur mu ya?

Burada Irak merkezi yönetiminin takındığı tavır, tabii ki bir federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin tabii hakkıdır, biz ona müdahale etmeyiz ama gördüğümüz kadar aynı şeyleri düşünüyoruz. Şu anda Amerika'da da Sayın İbadi ile bir görüşmemiz ayrıca olacak ama gördüğümüz kadarıyla aynı istikamete bakıyoruz. O istikamet nedir? Irak'ın bölünmez bütünlüğüdür. 

Kuzey Irak yerel yönetimi Irak'ın bölünmesine yönelik adımlar atıyor. Ben MİT Müsteşarımı gönderdim, yanlış yola bir devam var. Şu ana kadar biz, sizinle oturup bu işi konuştuk da sen hala direniyorsan, kusura bakma. Trump'la yapacağımız görüşmede de benim gündem maddelerimden bir tanesidir.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2017, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153