banner171

Davutoğlu: Bu sistemin miadı doldu!

AK Parti seçim bildirgesinde, bizzat Başbakan Davutoğlu'nun kaleme aldığı Başkanlık Manifestosu: Yeni sistem kaçınılmaz

Davutoğlu: Bu sistemin miadı doldu!
 Türkiye'de uygulanan mevcut sistemin sadece adı "Parlamenter." Bu sistem vesayetçi aktörlerin varlıklarını sürdürmeleri için kurgulandı, istikrarsız ve zayıf iktidarlara göre düzenlendi. 
EN İYİSİ BAŞKANLIK 
Mevcut sistem zaafları yüzünden artık miadını doldurdu. Önümüzdeki dönemde Türkiye için en iyi sistem başkanlık. Bu sistemin demokratik olmadığı iddiaları sadece spekülasyon. 

İÇ DİNAMİKLERE GÖRE 
Başkanlık sistemi ülkelerin kendi iç dinamiklerine göre uygulanabilir.
Milletimiz bize yetki verdiği takdirde, 'Türkiye nasıl daha iyi yönetilir?' sorusuna yanıtımız "Başkanlık sistemi" olacak.

SABAH, başkanlık sisteminin AK Parti seçim beyannamesinde nasıl yer alacağına ilişkin detaylara ulaştı. Başkanlık sistemi, beyannamede yeni anayasa bölümünde kapsamlı ve güçlü bir vurguyla anlatılacak. Başkanlık sisteminin nasıl olacağı değil, bu sisteme neden ihtiyaç duyulduğu açıklanacak. Beyannamedeki başkanlık bölümünün bir kısmını bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kaleme aldığı öğrenildi. Seçim beyannamesinde başkanlık sisteminin çerçevesi özetle şöyle çiziliyor:

SPEKÜLATİF BEYANLAR:
Demokratik bir felsefeyle ele alındığında parlamenter sistemin de başkanlık sisteminin de demokratik sistemler olduğu görülecektir. Bu sistemler, ülkelerin kendi iç dinamiklerine göre uygulanabilir. Başkanlık sisteminin demokratik olmadığı şeklindeki iddialar spekülatif beyanların ötesine geçmemektedir.

VESAYETÇİ AKTÖRLER İÇİN KURGULANDI:
Ancak Türkiye'de uygulanan sistemi parlamenter sistemlerden ayırmak gerekir. Türkiye'deki sistemin sadece adı "parlamenter sistem"dir. Bu sistem, vesayetçi aktörlerin devamı ve varlığını sürdürmesi için kurgulanmış, istikrarsız ve zayıf iktidarlara göre düzenlenmiştir. Sadece AK Parti'nin vesayetçi odaklarla mücadele ettiği dönemde olumlu sonuç üretmiş, bir krize yol açmamıştır.

BU SİSTEM MİADINI DOLDURDU:
Önümüzdeki dönem Türkiye için en iyi sistem başkanlık sistemidir. Hem vesayetçi geçmişi dolayısıyla, hem de "siyasi istikrar, güçlü yönetim" zaafı dolayısıyla mevcut sistem miadını doldurmuştur. Millet bize yetki verirse Türkiye daha iyi nasıl yönetilir sorusuna cevap vermek için başkanlık sistemine ihtiyaç vardır.

'DARBE ANAYASASI AYAĞIMIZDA PRANGA'
Başkanlık sistemi, AK Parti seçim beyannamesinde yeni anayasa bölümü içinde yer alacak. AK Parti, birçok değişikliğe uğramış olmasına karşın darbe döneminden kalan mevcut anayasanın Türkiye'nin ayağına vurulmuş bir pranga olduğunun altını çizecek. Hazırlanacak anayasada Türkiye'nin bugünkü şartlarına uygun, insan hakları odaklı, demokratik kurumların güçlendirildiği, ülkeyi 21. yüzyılda dünya ülkeleriyle rekabet edebilir bir noktaya taşıyan ve medeniyet tasavvurunu göz önüne alan bir perspektifle hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizilecek.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2015, 18:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153