banner171

Davutoğlu: Silaha karşı birlikte hareket etmeliyiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu koalisyon turu sonrası basın mensuplarının karşısına geçti ve önemli açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu: Silaha karşı birlikte hareket etmeliyiz
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP ile yapılan koalisyon görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Davutoğlu terör örgütünün silah bırakması konusunda 4 parti olarak ortak bir genelge hazırlayıp imza atalım çağrısında bulundu. 

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Halkın verdiği oya duyduğumuz saygı gereği herkesin herkesle konuşabileceği ortam olmalı.  Vatandaşlarımızın tercihinin dışlanmasını doğru görmem. Bu demokratik bir tavırdır. HDP ile yaptığımız güreşmede özellikle üzerinde durduğumuz konu şu oldu. 7 Haziran’da ortaya çıkan tabla ile herkesi kendi yerini doğru konumlandırmak zorundadır.

"KİMSE BARIŞI SİLAHLA TEHDİT EDEMEZ"

Demirtaş’ın açıkladığı 3 ilke üzerinden duruldu. Barış, demokrasi, adalet ilkeleri kapsamında görüşmelerimizi kendilerini aktardık. Barış söz konusu ise kimse silahla barışı tehdit edecek şekilde ülke topraklarını yer alamaz. Gelin HDP olarak bu tavrı sergileyin.

"HDP'NİN MECLİS'TE OLMASI FIRSATTIR"

Biz tek parti iktidarı olma şansı bulamadık. Ama demokrasiyi bağlılığımızı gösteriyorum ve kaç oy almış olursa olsun kimseyi dışlamadan siyasetimizi TBMM çatısı altında alıyorum. HDP’nin TBMM’ye 80 vekille girmiş olması fırsattır. Silahlı grupların Türkiye içindeki varlığı çelişki teşkil eder. Demirtaş'ın dünkü açıklamalarını da dinledim ve görüşlerimi ifade ettim. Çevredeki çatışmaların Türkiye’ye gelmesini istemiyorsak bütün bu baskılara şiddete karşı ortak tavır belirleme sorumluluğumuz var.

Türkiye'de barış istiyorsak şiddete, silaha karşı birlikte hareket etmeliyiz. Türkiye dışındaki Kürtlere nasıl kucak açtığımız ortadadır. Türkiye'de demokrasi korunacaksa kamu düzeni olacak. 

Soru ve Cevap:

Demirtaş dün PKK silah bırakmalıdır dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bunun muhatabı Öcalan'dır dedi. Şu anda İmralı'ya gitmek isteyen HDP heyeti ne zaman gidecek?

"ŞİDDETE KARŞI TUTUM ALMANIN VAKTİDİR"

Bölgede geri kalmışlık vardı. Bütün şikayetler neredeyse ortadan kaldırıldı. Bu gerçeklik üzerinden HDP bugün 80 vekille Meclis'te. Bütün hakları teslim edilmiş. Hala silahlı grup bulundurmanın mantığı ne? HDP seçmeni bunu sorsun. Şiddete karşı tutum almanın tam vaktidir. 

Seçim gecesi kaleşnikofla kutlama yapmak neyin nesidir. 

Demirtaş çok güzel bir şey söyledi. "Demokrasi arttıkça, silahların sayısı azalmalı ve sonunda silahlar bırakılmalıdır" 

4 PARTİ ÇAĞRIDA BULUNSUN

Kimseye tepeden bir dil kullanmadık. Biz söylüyoruz ama bizi dinlemezler.  Ha seni dinleyene kadar söyleyeceksin. 

Silahları bırakma konusunda etkiniz yoksa sürece hangi katkınız olacak.

Türkiye'de demokratik mücadele içinde olan 4 parti olarak çağrıda bulunalım.Ortak deklarasyonda bulunalım. Silahlar bırakılsın. Hiçbir silahlı unsur olmasın. İkili düşünce olmasın. 

1 AY İÇİNDE HDP'NİN DURUŞU DEĞİŞTİ

Yüzde 13 oy almış bir partiyi yok sayamam. Aldığım görev gereği görüşmem gerekir.  7 Haziran’ın ertesi günün Demirtaş asla AK Parti’nin içinde olduğu hükümete içerinden ve dışarıdan destek vermeyeceğiz. Bu ifade açık ve net. AK Parti’nin dışındaki ihtimaller çalışıldı. Bu ifadeye cevap vermedim. Yüzde 13 oy almış bir partiyi dışlayacak formüller yürümez. 1 aylık süreçte HDP’nin duruşunun değiştiğini gördük. Doğrusu da budur. 

 

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2015, 15:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153