banner171

Davutoğlu'ndan 500 milyar dolarlık görüşme

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suudi Arabistan’ın iş hacmi 500 milyar doları aşan 20 dev şirketin sahibiyle görüştü.

Davutoğlu'ndan 500 milyar dolarlık görüşme
 
 
HABERİ YAZDIR
BÜYÜKLÜK - A A +
Başbakan Ahmet Davutoğlu Londra, Davos iş dünyası ile gerçekleştirdiği görüşmelerinin ardından Körfez bölgesinin en büyük şirketlerinin sahipleriyle de Riyad'da bir araya geldi.

Davutoğlu, Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin üçüncü ve son durağı Riyad'da temaslarını sürdürüyor. Kraliyet Misafirhanesi'nde konaklayan Başbakan Davutoğlu, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının organizasyonu kapsamında, Suudi Arabistan'ın hacmi 500 milyar dolar aşan önde gelen 20 işadamı ile görüştü. Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın birbirini tamamlayacak iki büyük potansiyele sahip ülke olduğunu belirterek, “Bizim yeni başarı hikayeleri yazmaya ihtiyacımız var. Sizin ihtiyaçlarınız bizde, bizimki de sizde var. Bölge coğrafyasında en stabil iki nokta var: Biri Türkiye diğeri de Körfez. Suudi Arabistan'da körfezin lokomotifi. Sizin potansiyeliniz Türkiye'yle Türkiye'nin potansiyeli sizinle bir araya geldiğinde çok büyük sinerji oluşur” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE YATIRIMA SICAKLAR

Görüşmede Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da bulundu. Türkiye'nin büyüme performansı ve dinamizmine hayran olduklarını aktaran Suudi yatırımcılar, Türkiye'de petrokimya, yenilenebilir enerji, islami bankacılık, tarım, ulaştırma, savunma sanayi alanında yatırım ve iş birliği yapmak istediklerini belirtti. Suudi yatırımcılar ayrıca Türk yatırımcıları da Suudi Arabistan'a yatırım yapmaya davet etti. Suudi iş adamlarına seslenen Başbakan Davutoğlu da, Türkiye'deki yabancı yatırımcıların her zaman yanında olduklarının altını çizerek, “Burada da söyleyeyim ben ülkeye yatırım yapan katma değer sağlayan yatırımcıyı yabancı olarak görmem. Sizde yatırım yaparsanız beni Başbakanınız olarak görün, Bende sizi Türk işadamı olarak görürüm. Tüm sorunlarımızı bana iletin” dedi.

DAVUTOĞLU: HAVACILIK MERKEZİ OLDUK

Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a inşa ettiklerini de değinen Başbakan Davutoğlu, Suudi iş adamlarına Türkiye'nin yatırım ve ulaşımda birbirine entegre bir bölgede bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti: “Geçen haftalarda Almanya'ya gittiğimde ayrı bir gurur duydum. İstanbul, Franfurt'u geçerek dünyanın en büyük 3. merkezi oldu. Türk Hava Yolları şu an dünyada en çok destinasyona uçan havayolu şirketidir.”

250 BİN KONUT TÜRKLERE AÇIK

Başbakan Davutoğlu ayrıca, müteahitlikte Türkiye'nin dünya ikincisi olduğunu vurgulayarak, Suudi Arabistan'da yapılacak konut projelerinde ciddi bir işbirliği içine girmek istediklerini iletti. Türk şirketlerini ülkelerinde daha çok yatırıma ve iş ortaklığına davet eden Suudi işadamları da, özellikle Başkanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Suudi Arabistan'daki yatırımcılarla çalışmasının iki ülke işbirliğine önemli katkılar sağlayacağına dikkat çektiler. Suudi Arabistan'ın 250 bin konuta ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

ORTAK STA BEKLENTİSİ

Körfez ülkelerinin önde gelen ekonomi güçlerinin başında gelen Suudi işadamları, Başbakan Davutoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye ile Körfez arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapılması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Suudi işadamları, Balkanlar, Karadeniz ve Ortaasya'ya birlikte açılım teklifinde bulundu. Ayrıca, Türkiye'de özellikle katılım bankacılığını desteklemek istedikleri dile getiren Suudiler, savunma sanayisinde de Türkiye ile yaptıkları işbirliğinin kendilerini çok önemli noktaya taşıdığını kaydetti.

Suudi işadamlarının Türkiye'de yatırım planladığı sektörler

-Petrokimya
-Yenilenebilir enerji
-Katılım bankacılığı
-Tarım
-Ulaştırma
-Savunma sanayii

Kaynak : Yenişafak

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2016, 22:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153