banner171

Davutoğlu'nun Çağrısı Sonuç Vermedi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suruç katliamının ardından dört partiye yaptığı teröre karşı ortak deklarasyon çağrısı sonuçsuz kaldı.

Davutoğlu'nun Çağrısı Sonuç Vermedi!
 HDP bunun yerine IŞİD'e karşı, "Barış Platformu" etrafında herkesi birleşmeye çağırırken, deklarasyon diplomasisini yürüten Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Herhangi bir terör örgütüne değil teröre karşı toptan bir ittifak oluşturulmalıdır" dedi. Ak Parti, ortak deklarasyon fikrine sıcak yaklaşan ve "yararlı olur" diyen CHP ile ikili bir deklarasyon yayımlayıp yayınlamamayı MYK'sında değerlendirme kararı aldı.
Edinilen bilgiye göre, Ünal, ilk etapta MHP ile görüştü, "istişare edelim" yanıtını aldı. Ardından Ünal, sırasıyla CHP ve MHP grup başkanvekilleriyle temasa geçti. HDP, "beraber kaleme alınacak bir metne imza atabileceği" mesajını verirken CHP de, "yararlı olacağını" belirterek böyle bir deklarasyona imza koyacağını bildirdi. Ancak teröre karşı ortak duruşu sergileyecek deklarasyon girişimi ilk olarak önceki gece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı yazılı açıklama, ardından da dün olağanüstü MYK toplantısının ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarıyla sonuçsuz kaldı.

İlk "yokum" diyen MHP oldu

Ortak deklarasyona karşı çıkan ilk parti MHP oldu. Bahçeli, önceki geceki yazılı açıklamasında, şu ifadelerle ortak deklarasyon için "yokum" dedi:
"IŞİD ve PYD arasındaki çatışmayı Türkiye'ye taşımak isteyenlere koz verircesine, dört siyasi partinin genel başkanı bir araya gelerek teröre karşı ortak bir deklarasyona imza çağrısı samimiyet ve gerçeklerden uzaktır. MHP'nin şiddet ve teröre karşı nerede durduğu bellidir. Bu konuda hiç kimseye ispat yükümlülüğü yoktur. Eğer Davutoğlu, teröre karşı tavır alacaksa ve de imza atacak bir ortak arıyorsa öncelikle çözüm sırdaşı HDP'nin kapısını çalmalı ve bu PKKimalatını ikna etmelidir. Bunun için Dolmabahçe mutabakatından dolayı millet huzurunda özür dilemeli, pişmanlık duymalıdır. MHP'nin duruşu deklarasyonlara bağlı olmayıp büyük Türk milletinin bizatihi varlık ve vicdanıyla temellenmiştir. Terörle arasına çizgi çekemeyenler, bölücülerle şaibeli ve şuursuz ilişki kuranlar hazırlanacak bir deklarasyona imza yerine Türkiye'nin milli hak ve çıkarlarını savunacak erdemi gösterebilmelidir."

Davutoğlu çağrısını yineledi ama HDP'den de, "ret" yanıtı geldi

Bahçeli'nin açıklaması sonrası Ak Parti'de gözler HDP'ye çevrildi. Konunun da değerlendirildiği HDP'nin olağanüstü MYK'sı sürerken Şanlıurfa'ya giden Davutoğlu, çağrısını yineledi. Ancak HDP'den de kısa süre sonra olumsuz mesaj geldi.

"Önce Dolmabahçe mutabakatına sahip çıkın"

Demirtaş, dün MYK sonrası yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nca, "yok" sayıldığını belirttiği Dolmabahçe mutabakatına gönderme yaparak, Davutoğlu'na, "Siz o deklerasyona sahip çıkamaz durumdayken yeni deklarasyon yapmanızın anlamı olmuyor. Yarın bir gün ortak imzaladığımız deklarasyona ne kadar sahip çıkabilirsiniz? Ne kadar iradeniz var, gündeminize, partinize ne kadar hakimsiniz görmek istiyoruz. Dolmabahçe deklarasyonuna karşı tavrınız nedir? Bunlarla ilgili düşüncelerinizi duymak istiyoruz öncelikle" yanıtını verdi. HDP, herkesi IŞİD'e karşı Barış Platformu etrafında birleşmeye çağırdı.

Ünal: PKK'dan geldiğinde terörü meşru gören zihniyet

Ak Parti Grup Başkanvekili Ünal, HDP'den gelen açıklamaya tepki gösterdi. HDP'nin tavrını eleştiren Ünal, "Terörün her türlüsüne neden lanet okuyamıyorlar? Teröre karşı ortak mücadele konusunda niye risk almıyorlar? Çünkü PKK'dan geldiğinde terörü adeta meşru gören, öz savunma olarak değerlendiren akıl, ortak bir dil geliştiremez" dedi. HDP grup başkanvekilleriyle temasında kendisine, "beraber kaleme alınmış bir metne imza atabiliriz" denildiğini ifade eden Ünal, "Ama sonra ortak deklarasyona imza atmayacaklarını söylediler. HDP onun yerine DEAŞ'a karşı Barış Platformu etrafında herkesi toplanmaya çağırdı. Bu platform terörün her türlüsüne karşı bir duruş sergileyecek mi? Herhangi bir terör örgütüne değil, teröre karşı toptan bir ittifak oluşturulmalıdır" diye konuştu. 
Ünal, Milliyet'in, "CHP ile ikili bir deklarasyon sözkonusu olur mu" sorusunu, "CHP bunun faydalı olacağını söylemişti. MYK'da konuyu değerlendireceğiz. İkili bir deklarasyon olabilir mi bakacağız" diye yanıtladı.

Ajanslar

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2015, 19:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153