banner171

Hızlı tren 12 gün bedava

Başbakan Tayyip Erdoğan, halkın demokrasi talebini güç kullanarak bastırmaya çalışan Suriye lideri Beşşar Esed'e en sert uyarısını yaptı.

Hızlı tren 12 gün bedava

Erdoğan dün Ankara-Konya arasını 1 saat 15 dakikaya indiren yüksek hızlı tren hattının açılışı töreninde yaptığı konuşmada, "Suriye'de akan kanlar dursun istiyorum. Zulm ile abad olunmaz. Zulm ile abad olmaya gayret edenler akıttıkları kanda boğulurlar." dedi. Başbakan, Ramazan Bayramı'nın Libya, Yemen, Mısır, Tunus ve Bahreyn için barışın ve kardeşliğin taçlandığı bir bayram olması temennisinde bulundu. Erdoğan, ayrıca bayram tatili bitimine kadar 12 gün boyunca hızlı trenin ücretsiz olacağını müjdeledi."

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla hızlı trenden ilk 12 gün vatandaşlar ücretsiz faydalanacak. Hızlı tren, 355 ekonomi sınıfı ve 56'sı business sınıfı olmak üzere 411 yolcu kapasiteli.

Başbakan Erdoğan Konya'daki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ramazan Bayramı süresince bütün otoyol ve köprülerdeki geçişlerin ücretsiz olacağını söyledi.

Hızlı tren Ankara ile Konya arasında 07.00 ile 18.30 saatleri arasında günde karşılıklı 4'er sefer yapacak. Bugünden itibaren bayramdan sonraki pazar akşamına kadar Ankara-Konya hızlı treninin ücretsiz olacağını açıklayan Erdoğan, "Biz gelirken mutlu olduk. İnanıyoruz ki sizler de çok sevineceksiniz. Allah'a şükürler olsun, hayırlı olsun, mübarek olsun... Bu yolda, bu hızlı trenle Konya'dan Ankara'ya, oradan İstanbul'a selametle gidin, selametle gelin. Güle güle gidin, güle güle gelin. Allah, bu milletin yolunu daima açık eylesin. Ankara-Konya arası şu anda 1,5 saat, kısa süre sonra inşallah 1 saat 15 dakikaya inecek." dedi.

Dünyada hızlı tren hatlarının inşa süresinin 5-13 yıl arasında değiştiğini, İtalya'da 204 kilometrelik Roma-Napoli hattının 11 yılda, Almanya'da 216 kilometrelik Hannover-Berlin hattının 7 yılda tamamlandığını hatırlatan Erdoğan, yerli şirketlerce inşa edilen 309 kilometrelik Konya-Ankara Hızlı Tren Hattı'nın 4,5 yılda tamamlanmasının büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

Ankara'dan Konya'ya normal tren yolculuğuyla 10,5 saatte gelinebildiğini hatırlatan Başbakan, Polatlı'dan Konya'ya, gidiş ve geliş olmak üzere yeni bir hat döşediklerini ve artık Ankara-Konya arasındaki sürenin 1 saat 30 dakikaya indiğini dile getirdi. Yerli şirketlerce bu hattın yapıldığına dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi: "Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı'nın, proje dizayn ve tüm yapım işleri yabancılar tarafından değil, bizim kendi müteahhitlerimiz ve mühendislerimiz tarafından yapıldı. 100 bin kilometrenin üzerinde deneme sürüşünü de yine ülkemizde ilk defa oluşturulan Piri Reis Ölçüm ve Test Treni ile gerçekleştirdik. Ayrıca, Konya yeni gar ve eski gar binalarını aslına uygun olarak yeniledik. Hızlı tren hattının Ankara ve Konya'mıza hayırlar getirmesini temenni ediyor, emeği geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum."

AK Parti hükümeti döneminde Türk milletinin yüksek hızlı trenle tanıştığını belirten Erdoğan, gelişmiş yabancı ülkelere gidip gelenlerin, 'adamlar yapmış' diye söze başladıklarını, "Adamların bir hızlı trenleri varmış, saatte şu kadar hızla rüzgar gibi gidermiş." diye oraları bir masal gibi anlattıklarına dikkat çekerek, "Allah'a hamd olsun hayaller gerçek oldu" dedi. Hızlı trenle birlikte havayolu ulaşımını da halkın erişebildiği bir hizmet haline getirdiklerini belirten Erdoğan, "Bu milletin nice nesilleri bırakın uçağa binmeyi havaalanı görmeden büyüdü ve yaşlandı. Biz havayolunu sadece mutlu bir azınlığın değil halkın yolu yaptık. 2002'de iç hatlardaki 8,5 milyon olan yolcu sayımız 2010 yılında 50,5 milyon yolcuya ulaştı. Dış hatlar yolcu sayısı 25 milyondan 52 milyona yükseldi." dedi.

Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde yapılan bölünmüş yolun iki katından fazlasını 9 yılda inşa ettiklerini, binlerce insanın canına, zaman kaybına mal olan bakımsız yolları ayağa kaldırdıklarını ifade etti.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153