banner171

Hükümetten Musul Operasyonu açıklaması: B ve C planları da var...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin Musul konusunda B ve C planları da vardır. Bir takım etnik siyasetin hakim olmaması için duruyoruz. B ve C planlarımız var ama ortalık yerde konuşacak değiliz" dedi.

Hükümetten Musul Operasyonu açıklaması: B ve C planları da var...
 Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Çankaya Köşkü'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 'Musul meselesi önemle, dikkatle takip edilmektedir. Türkiye bu harekatın içinde nasıl yer alacağını ilgili taraflara anlatmıştır. Türkiye'nin Musul konusunda B ve C planları da vardır. Bir takım etnik siyasetin hakim olmaması için duruyoruz. B ve C planlarımız var ama ortalık yerde konuşacak değiliz' dedi. 
Kurtulmuş'un açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

FIRAT KALKANI OPERASYONU

'Suriye'de DEAŞ'tan 1250 km'lik alan Türkiye'nin desteklediği ÖSO tarafından alınmış ve temizlenmiştir.

Bölgedeki krizin sonlandırılması için kilit şehirlerden birisi Halep'tir. Halep'e gidecek olan yardım konvoylarının korunması şarttır. Halep'e gönderilen yardım konvoyları yukarıdan uçaklarla bombalanmış, yardım malzemelerinin oraya gitmesi engellenmiş hem de çok sayıda sivil öldürülmüştür.

İnsani yardımların acil bir şekilde Halep'e ulaştırlması için uluslararası bir yardım konvoyu oluşturulabilir.

Halep'teki insani yardım meselesi üzerinde yoğunlaşmak mecburiyetindeyiz.

Bundan sonraki toplantılarda ve görüşmelerde de muhataplarımıza Türkiye'nin Halep konusundaki duruşunu anlatmaya devam edicez.

'MUSUL, BÖLGEDEKİ SİYASİ SONUCU DA BELİRLEYECEK'

Musul ve Halep'teki statü, buradaki gelecek, burada ortaya çıkacak olan siyasi sonuç, bölgedeki siyasi sonucu da belirleyecek. Halen çok sayıda sivil insanın içinde bulunduğu kent. Oradaki dengeleri bozmamak bakımından hassas davranılması gerekiyor. Orada DEAŞ'a karşı yerel unsurların savaşmasını savunuyoruz.

Başika Kampı o zaman yapılan davetle, Türkiye eğitim kampı kurdu. Burada 4 bine yakın Musul'un yerli unsurlarından çok sayıda insan eğitildi. Ninova Kurtuluş Ordusu adını veriyorlar. Bunlar Peşmergelerle Musul operasyonuna katılmıştı. Peşmergelerin ardından Irak Ordusu katılıyor. Türkiye'nin eğitim verdiği 3 bin kişi de Peşmergelerledir.

Bölgede çok ciddi bir oyun oynanıyor. Bölgenin daha fazla, etnik bakımdan bölünüp, parçalanmasıdır. Musul, Musullularındır. Herkesin Şii milis-Sünni milis gibi lafları bir kenara atmamız lazım. Bölgedeki mesele bir siyasi alt üst oluş meselesidir. Uzun süredir siyasi türbilans söz konusudur. Herhangi bir şekilde, bölgedeki Musul operasyonunun mezhep çatışmasına dönüştürmemek gerekir. Sorunun çözümü, oranın yerel insanlarının Musul'un DEAŞ'tan temizlendikten sonra yönetilmesidir. 

Musul meselesi önemle, dikkatle takip edilmektedir. Türkiye bu harekatın içinde nasıl yer alacağını ilgili taraflara anlatmıştır. Türkiye'nin Musul konusunda B ve C planları da vardır. Bir takım etnik siyasetin hakim olmaması için duruyoruz. 

BAŞİKA KAMPI

Başika'daki TSK varlığından Türkiye asla vazgeçecek değildir. Ne zaman oradaki insanların eğitilip-donatılıp ve korumaya gerek kalmaz, Türkiye durumu gözden geçirir. Başika'daki TSK mensuplarının korunması da, Türkiye'nin Musul operasyonu hassasiyetlerinden birisidir. Irak ve Suriye'deki gelişmeler Türkiye'yi yakinen ilgilendirir.

TERÖRDEN ETKİLENEN BÖLGELER

Terörden etkilenen bölgelerde yeniden yapım çalışmalarının gözden geçirilmesi de değerlendirildi. 7 bölgede projelerin maliyeti 10 milyar liradır. Bir kısmına başlanmış, bir kısmında mesafe alınmıştır. Altyapı çalışmaları gibi çalışmalarımız da 7 bölgede hızlı şekilde sürdürülüyor. 

YILDIRIM-BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ

Sayın Başbakanımız ile Sayın Devlet Bahçeli görüşme yapacaklar. Bu görüşme iktidar ile muhalefet arasındaki diyalog bakımından önemlidir. Sayın Bahçeli ile Sayın Başbakanımız anayasa değişikliği ile ilgili çalışmaları, FETÖ ile mücadele, OHAL uygulamaları, Fırat Kalkanı ve Musul Operasyonu başta olmak üzere çok sayıda konuyu müzakere edeceklerdir. Sayın Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerini paylaşacağını düşünüyoruz. Biz de, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesinin daha doğru olacağını, daha etkin yönetim modelinin ortaya konulmasının, bu tartışmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konu gündeme gelir diye tahmin ediyoruz. 

SORU-CEVAP

MUSUL'DAN KAÇANLARIN DURUMU İLE B VE C PLANLARI: Birçok ülke için koalisyonun içinde yer alsalar dahi Suriye ve Irak'taki mesele uzaktaki meseledir. Bizim içinse bizi birinci derece etkileyen meseledir. Musul'da işlerin ters gittiğini düşünün, insanların kaçmak zorunda olduğunu düşünün. Washington DC'ye kaçmayacaklar, Türkiye'ye gelecekler. Türkiye'nin terör meselesi üzerinden ilgisi olduğu açıktır. DEAŞ militanları Milano veya Berlin'e kaçacak değildir, Türkiye'yi tehdit edeceklerdir. Çok ciddi sorunlar karşı karşıyayız. Türkiye göç dalgaları ve terör dalgaları üzerinden etkilenecek bir ülkedir. Bu nedenle en yakın etkiyi gösterecektir.

B ve C planlarımız var ama ortalık yerde konuşacak değiliz. 

FINDIK'TA KANSEROJEN MADDE İDDİASI: Ben de Karadeniz milletvekiliyim. Bu konuyu gündeme getirenler halt etmişlerdir. Bu Türkiye'nin uluslararası alanda, Türkiye'nin en büyük fındık üretici olmasını hazmedemeyenlerdir. Biz konunun takipçisiyiz. Son derece yanlış, taraflı haberdir. Vatandaşlarımız, fındık üreticilerimiz, Karadeniz halkı rahat olsun.

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ: Dışarıdan bir takım unsurların Musul'a konulması, dengeyi bozacağız gibi, çözüm arayışına da zarar verecektir. 

DOLAR'IN YÜKSELMESİ: Kamuoyu rahat olmalı. Dolardaki bu hareketlenmenin kalıcı olması için Türkiye ekonomisinde zaafiyetlerin ortaya çıkması gerekir. Çok endişe edecek durum yoktur. Tüm denge sağlam bir şekilde, sarsıntı söz konusu değildir. En kısa sürede normal seviyeye geleceğini düşünüyoruz.

KAMUYA PERSONEL ALIMI: Çalışma Bakanlığı 60 bin civarından kamu personelinin alınacağı açıklaması yapıldı. Bir kısmı sözleşmeli, bir kısmı kadrolu olabilir. Hiçbir zaman açık olmayacaktır. 

FETÖ İLE MÜCADELE: Kendisini saklamayı başarmış, belki hala kripto olarak var olan bir örgütten bahsediyoruz. Bunların pisliklerinin temizlenmesi, devletten arındırılması uzun süre alacaktır. Mücadele uzun sürecek, mühim olan kararlılıktır. Kamuoyunun desteğidir. Herkes ne yaşandığının farkında. Türkiye Cumhuriyeti Devletini bunlardan arındıracağız. Bu birkaç günün, haftanın meselesi değildir. 

İDAM CEZASI: İdam meselesi Meclis'e gelir, yasalaşırsa gerekli adımlar atılır. Yolu belli. Hükümetin de, parlamentonun da gündeminde değil. Siyaset kamuoyu beklentisini gözardı edilerek yapılmaz. Bir hazırlık olduğunu söyleyemem. 

BAĞDAT TEMASLARI: Hava sahasının açılıp, geniş izni sağlandı. Dışişleri Müsteşarımız Bağdat'ta olacaktır. Hem Musul, hem diğer konular müzakere edilecektir. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2016, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153