banner171

İşte CHP'nin 15. maddesi

AK Parti kurmayları CHP’nin 14 maddesi arasında çözüm süreci olmadığını vurgulayarak, “CHP’nin 15. maddesi çözüm süreci olur" dedi.

İşte CHP'nin 15. maddesi
 AK Parti ile CHP arasında salı günü gerçekleşen ilk “istikşafi” görüşmenin ardından yarından itibaren heyetler arası görüşmeye geçilmesi bekleniyor. Başbakan Davutoğlu, önceki gün CHP ile görüşen Ömer Çelik ile de Başbakanlık Konutu’nda bir değerlendirme toplantısı yaptı. Ak Parti’de Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın isimleri öne çıkarken CHP’de ise Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin heyette yer alması bekleniyor. Müzakerelerde ele alınacak konular ve ilkelerin, Anayasa, seçim sistemi, ekonomi, eğitim, güvenlik, dış politika ağırlıklı olacağı kaydediliyor.
 
CHP'NİN 15. MADDESİ ÇÖZÜM SÜRECİ
 
Heyetler arası görüşmelerde önce “genel” konular ele alınacak. Bu çerçevede CHP’nin kamuoyuna açıkladığı 14 maddesi ile AK Parti’nin 10 maddelik planı da değerlendirilen ana çerçeve olacak. AK Parti kurmayları CHP’nin 14 maddesi arasında çözüm süreci olmadığını vurgulayarak, “CHP’nin 15. maddesi çözüm süreci olur” değerlendirmesi yapıyor. Ak Parti ve CHP tarafından da karşı tarafın maddeleri “genel olarak olumlu” bulunurken detaylarında pürüzler olabileceği ifade ediliyor.
 
AK PARTİ 9 MADDEYE SICAK BAKIYOR AMA O MADDE DE ZORLANILACAK
 
CHP’nin açıkladığı 14 maddeden, “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlar içine çekilmesi” ve “Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödenekten pay almaması” konuları Ak Parti cephesinde, “zorlanılacak konular” olarak değerlendiriliyor. 
 
Kurmaylar Cumhurbaşkanı’nı, “zaten anayasal sınırlarda” görev yaptığını vurgularken CHP’nin açıklamasında, “her şeye maydanoz olmasın” ifadesinin kastı aşan bir yorum olduğu değerlendiriliyor. Bu maddelerin Cumhurbaşkanlığımakamını ileri süreçte tartışmaya açtıracağı değerlendirmesi yapılırken hiçbir şekilde Cumhurbaşkanı makamının tartışılmasına izin verilmeyeceği değerlendiriliyor. Ak Parti cephesinde, “emekliye ikramiye verilmesi, asgari ücret”, “Yeni dış politika”, ve “kesin hesap komisyonu” gibi konuların müzakere edilebilecek konular olarak değerlendiriliyor. 
 
UZLAŞILACAK KONULAR
 
Ak Parti’de CHP’nin açıkladığı, “çağdaş anayasa”, “hukukun üstünlüğü”, “darbe hukukunun değiştirilerek, seçim barajı ve YÖK’ün kaldırılması”, “siyasi ahlak yasası çıkarılması”, “gençlere meydanların yasaklanmaması”, “yasaksız Türkiye”, “TRT ve RTÜK’ün yeniden yapılandırılması”, “vergi denetimleri”, “yolsuzluklarla mücadele” konularında ise ilkesel olarak kabul edilebilecek ve uzlaşılabilecek konular olduğu değerlendiriliyor. 
 
Kurmaylar, AK Parti’nin gündeme getirdiği “Yeni anayasa”, “yargı reformu, “istihdam artırılması ve ekonomide reform”, “şeffaflık paketi” gibi konuların da CHP’de rahatsızlık yaratmayacağı değerlendiriliyor. Ancak ana ilkelerde sıkıntı yaşanmayacağı düşünülse de alt maddelerde anlaşmazlıkların olabileceği ifade ediliyor. Bu anlaşmazlık noktalarında da liderler devreye girecek.
 
CHP'NİN 14 MADDESİ
 
Hukukun üstünlüğüne dayalı bir hukuk sistemi oluşturulmalı.
 
12 Eylül darbe hukukunun tamamen değişmesi lazım. Yüzde 10 seçim barajı, YÖK kaldırılmalı.
 
Siyasi Ahlak Yasası çıkmalıdır.
 
Güçlü sosyal devlet ilkesi çerçevesinde emeklilere ikramiye, taşeron sisteminin kaldırılması, asgari ücretin bin 500 TL olması sağlanmalı.
 
Cumhurbaşkanı anayasal sınırlar içine çekilmeli. 
 
Örtülü ödeneği bir kişi kullanır. Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği kullanmamalı.
 
Yeni bir dış politika oluşturulmalı.
 
Hiçbir meydan gençlere yasaklanmamalıdır.
 
Yasakları artan değil, azalan, insan haklarına saygı duyan, özgürlük alanını süratle genişleten bir
Türkiye yaratılmalı.
 
Siyasal iradenin kontrolündeki TRT ve RTÜK modeli değiştirilmeli.
 
Vergi denetimleri, siyasal araç olarak kullanılmamalı.
 
Kesin Hesap Komisyonu kurulmalıdır.
 
Çağdaş, daha özgürlükçü bir anayasaya yapılmalı.
 
Yolsuzluklarla mücadele konusunda daha güçlü adım atılmalı.
 
AK PARTİ'NİN 10 MADDESİ
 
Özgürlükçü ve başkanlık perspektifli yeni bir anayasa.
 
Çözüm süreciyle ilgili adımların sürdürülmesi.
 
Alevi vatandaşların sorunları olmak üzere yine farklı inanç gruplarının talepleri, sivil toplum kuruluşlarıyla kurulacak ilişkiler ile toplumsal uzlaşı ile ilgili adımlar atılacak.
 
Ekonomide yapısal reformun hayata geçirilmesi.
 
Üniversiteli işsizliğin azaltılması ve istihdamın geliştirilmesi.
 
Esnaf, emekli, çiftçi, işçilere gibi kesimler için ekonomik iyileştirmelerin yapılması ve taşeron işçiliğin yeniden ele alınması.
 
Siyasilerin ve bütün kesimlerin şeffaf bir şekilde kamuoyu önünde olması için şeffaflık paketinin hayata geçirilmesi.
 
Yargı reformunun hayata geçirilmesi.
 
Bürokraside ve bazı bakanlıkların yeniden yapılandırılması.
 
Şehirlerin; tarihini, mimarisinin, kimliğini korumak için gerekli düzenlemelerin yapılması.
 
Kaynak : Milliyet

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2015, 14:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153