banner171

İşte hükümetin 12 yıllık hedefi!

Başbakan Erdoğan 2023 hedefleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu..

İşte hükümetin 12 yıllık hedefi!

Seçime kısa bir süre kala gerçekleşmeyecek vaatlerin art arda sıralandığını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Milletimiz, bu vaatlerin hesapsız kitapsız olduğunu, gerçekleşme şansının olmadığını çok iyi biliyor. Hele sizler girişimciler, yatırımcılar olarak bu işi çok daha iyi biliyorsunuz” dedi

Bugüne kadar 2023’e yönelik milli gelir, ihracat, eğitim, ulaştırma, enerji, işsizlik gibi bazı temel göstergeleri paylaştıklarını belirten Başbakan Erdoğan , bazı muhalefet partilerinin, 2023 hedeflerine sahip çıkarak kendi projeleri olduğunu iddia etmesinin kendilerini sevindireceğini dile getirdi. Erdoğan, muhalefetleri döneminde Türkiye’nin önüne hedef koyamayanların bugün kendilerinin ortaya koyduğu hedeflere sahip çıkmasını fırsatçılık olarak niteledi. 2023 Türkiye İhracat Stratejisi’nin açıklandığı toplantıda ihracatçı birliklerinin başkanları ve davetli işadamlarına hitaben konuşan Erdoğan, “İktidarları döneminde Türkiye’ye çok ağır bedeller ödetenlerin, ekonominin tüm dengelerini altüst edip bir gecede Türkiye’yi ciddi şekilde yoksullaştıranların, bugün 2023 hedeflerine sahip çıkması tam bir tezat” dedi. Erdoğan, “O günleri herhalde unutmuyoruz. Yani yüzde 7 bin 500 faizlerin ödendiği o günleri unutmuyoruz. Yine muhalefetleri döneminde, Türkiye’nin önüne hiçbir hedef, hiçbir vizyon koyamayanların, milletin derdine derman olacak hiçbir proje açıklamayanların, bizim ortaya koyduğumuz hedeflere sahip çıkması, kolaycılıktır, fırsatçılıktır” dedi.

BOL KESEDEN DAĞITIYOLAR
Türkiye’de birilerinin milleti her fırsatta küçümsediğini anlatan Erdoğan, seçime kısa süre kala, gerçekleşmeyecek vaatlerin art arda sıralanmasının da millete yönelik bu nazarın bir yansıması olduğunu belirtti. Erdoğan, “Milletimiz, bu vaatlerin hesapsız kitapsız olduğunu, gerçekleşme şansının olmadığını çok iyi biliyor. Hele sizler girişimciler, yatırımcılar olarak bu işi çok daha iyi biliyorsunuz. Geçmişte yaşadığı acı tecrübelerle bol keseden dağıtanlara asla tevessül etmiyor.” 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefinin hayal olmadığını söyleyen Erdoğan, ihracatın 6 yılda 3.5 kat arttığını hatırlattı. Erdoğan, “Önümüzdeki 12 yılda pekâlâ 4 kat artabilir. Bu da 500 milyar doların üzerinde bir rakama tekabül eder” dedi.



HEDEF 45 MİLYAR DOLAR ARTTI!
TİM’in hazırladığı strateji raporunda 2023 hedefinin yakalanması için sektörlere ne gibi destekler verilmesi gerektiği anlatıldı.

HT Ekonomi’nin 12 Ocak’ta ayrıntılarıyla yazdığı 344 sayfalık 2023 İhracat Stratejisi çalışmalarının sürdüğü bir yıl boyunca hedefin 500 milyar dolar olduğu söyleniyordu. Ancak 24 ihracatçı sektörün kendileri için ayrı ayrı belirledikleri 2023 hedefleri toplanınca toplam hedefin 545 milyar 150 milyon dolar olduğu görüldü. Stratejinin her bir sektörün hedeflerine nasıl ulaşacağının anlatıldığı bölümlerinde ‘büyüme dinamikleri/gereklilikleri’ tablolarına yer verildi. Bu tablolarda sektörlerin hedeflerini yakalayabilmesi için neler yapılması gerektiği anlatıldı. Türkiye İhratçilar Meclisi ulu’nda görüşülmüştü. Strateji halen Yüksek Planlama Kurulu’nda hayata geçirilmesi kararı alınması beklentisiyle ilgili bakanlıklar tarafından inceleniyor.

GEREKLİLİKLER LİSTESİ VAR
Sektörlerin hedeflerini yakalayabilmesi için uygulanması gereken ‘büyüme dinamikleri/gereklilikleri’nin bazıları şöyle: “Mücevherat: Kıymetli taşa ÖTV’nin kalkması, Demir-Çelik: Çevre ve ar-ge yatırımlarına teşvik, Otomotiv: İlk dolum yakıtta ÖTV istisnası, Elektrik-Elektronik: LCD-LED panel parçalarının üretimine destek, Madencilik: İhraç ürünü üretiminde kullanılan yakıta ÖTV istisnası, Tekstil: Tasarımın ar-ge kapsamına alınması ve özel ürünlerin üretimine destek, Kimyevi Maddeler: Satın alma ve birleşme teşviki.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153