banner171

Kabine sil baştan değişiyor! Kimin yerine kim gelecek?

Kabine sil baştan değişiyor! Kimin yerine kim gelecek?

Kabine sil baştan değişiyor! Kimin yerine kim gelecek?
 AK Parti'nin olağanüstü kongresi öncesinde bu defa anket yapılarak mebus ve delegelere, 'Kimi umumi reis görmek istersiniz?' diye sorulmayacak. Kabinede de köklü değişiklikler geliyor.
AK Parti'de değişim rüzgârları, sadece umumi başkanlık operasyonuyla sınırlı kalmayacak. Kabine, umumi merkez ve grup yönetiminde köklü değişiklik yapılacak. AK Parti'nin 22 Mayıs'taki olağanüstü kongresi öncesinde bu defa anket yapılarak mebus ve delegelere, "Kimi umumi reis görmek istersiniz?" diye sorulmayacak. Yeni umumi reis adayının belirlenmesi öncesinde Erdoğan önceki gün Davutoğlu görüşmesinden sonra Cumhurbaşkanlığı'nda Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Nurettin Canikli, Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu'yla bir araya geldi. Erdoğan, Yıldırım'la kafa başa da görüştü.

KİLİT DEĞİŞİKLİKLER OLACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün gerçekleşen görüşmesiyle başlayan süreç, bir ay içerisinde, 'olağanüstü kongre, başbakan değişimi, kabine revizyonu, hükümet programı görüşmesi, güvenoylaması ve iktidar partisinin idare kademelerinde kilit değişiklikler' gibi mühim ve kapsamlı değişimleri beraberinde getirecek.

ANKET YAPILMAYACAK

İlk adım, AK Parti'nin olağanüstü kongresini toplamasıyla atılacak. Partinin daha evvel, milletvekilleri, vilayet başkanları ve MKYK üyeleri arasında yaptırdığı 'Kimi umumi reis görmek istersiniz?' anketi de bu defa yapılmayacak.

KONGRE YARIŞI OLMAYACAK

Adaylığını açıklayacak ad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tasdik verdiği ad olacak. Bunun dışında diğer bir namzet çıkmayacak ve kongrede yarış olmayacak. Erdoğan'ın "Kongre uzatılmadan 15 gün içinde toplansın" talimatının ardından, 28 Mayıs olarak taslak yapılan takvim öne çekildi. Kongrenin duyuru süresi kısaltıldı ve tarih olarak 22 Mayıs netleştirildi. Genel Başkan'ın seçileceği kongrede MKYK ve disiplin kurulu seçimi de yapılacak.

DAVUTOĞLU'NUN VETOSU KALKACAK

Kongre sonrası çağ - teslim işleminin ardından ikinci aşama, Bakanlar Kurulu, parti yönetimi ve grup yönetimindeki değişiklikler olacak. Davutoğlu'nun, Erdoğan'la görüşerek oluşturulan 'denge yönetiminde' mühim değişiklik olması bekleniyor. Davutoğlu'nun, bir önceki kongrede kendisi aleyhine imza toplayan bazı isimlere yönelik vetosu kalkacağı için yönetimin yarısının değişeceği belirtiliyor. Bu durumda, kabine dışında kalan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın isimlerin, yeniden kabinede vazife alması sözkonusu olacak. Bu nedenle hem umumi reis yardımcılıklarında hem de parti grup yönetiminde değişiklik yapılacak.

'ÜÇ BAŞLI' FORMÜLE RET

Bu arada Davutoğlu ile Erdoğan arasında önceki akşamki görüşmenin ardından Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'yle Cumhurbaşkanlığı'nda bir araya geldi. Bu kadroya daha sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Erdoğan'ın bu ekip içerisinde kafa başa görüşme yaptığı bir adın Binali Yıldırım olduğu öğrenildi. Saray'daki sohbetlerde, umumi reis ve başbakanın ayrı olması, umumi başkanlık görevini Bozdağ, başbakanlık görevini ise Yıldırım'ın üstlenmesine ilişkin önerinin ortaya atıldığı iddia edildi. Ancak, 'üç başlı yeni bir bina oluşturmayalım' denilerek bu yaklaşımın değerlendirme dışı tutulduğu da ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2016, 13:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153