banner171

‘Oldubitti ’ye karşı müdahale tezkeresi

Tüm uyarılara rağmen referandum inadından vazgeçmeyen Barzani’ye Ankara ard arda aldığı kararlarla ‘ayağını denk al’ mesajı verdi. TSK’ya müdahale yetkisi veren tezkere Meclis’e gönderildi, MGK ve Kabine toplandı.

‘Oldubitti ’ye karşı müdahale tezkeresi
 Mesut Barzani’nin bağımsızlık referandumu ısrarına kesinlikle rıza göstermeyeceğini en üst seviyede dile getiren Türkiye, Barzani’ye ayağını denk alması gerektiği yönündeki mesajını dün ard arda alınan kararlarla verdi. Milli Güvenlik Kurulu(MGK) ve Bakanlar Kurulu, Kuzey Irak-referandum öncelikli gündemli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Bu kritik toplantılar öncesinde de Hükümet’ten yine Barzani referandumuna yönelik önemli bir adım geldi. 
REFERANDUM DENMEDİ

Kuzey Irak’a asker gönderme tezkeresi, MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısı henüz başlamadan Meclis’e sevk edildi. Tezkerede, Türkiye’nin “gayrimeşru bir oldu-bittiye izin vermeyeceği”ne dikkat çekildi. TBMM Başkanlığı’na gönderilen ve 30 Ekim 2017 tarihinde süresi dolacak olan Kuzey Irak-Suriye tezkeresinin süre uzatımını öngören Başbakanlık tezkeresinde, Barzani’nin girişimi, “Etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır” cümleleriyle ifade edildi.

PYD-YPG  DE EKLENDİ

Tezkere metninde terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik eylemlerini sürdürdüğüne dikkat çekilen bölümüne ise PKK ve DEAŞ’ın yanına, ‘PYD/YPG’ de eklendi. Tezkerede, “Türkiye, komşumuz Irak’ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfetmektedir” denildi. Tezkere metninde, Türkiye’nin, Kuzey Irak’ta bir “oldu-bitti”ye izin vermeyeceği mesajı ise şu cümlelerle ifade edildi: “Terörün, Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslar arası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir.”

MÜDAHALE YETKİSİ

Tezkere metninin son bölümünde de, ‘TSK’nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi’ için Hükümet’e yetki verilmesi istendi.

BUGÜN GÖRÜŞÜLECEK

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu’nda da ortaya konan kararlılık ifadelerinin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bugün saat 16.00’da toplanarak asker gönderme tezkeresini görüşecek. Tezkereye destek olacağını en başından açıklayan MHP’nin yanısıra CHP’nin de olumlu destek vermesi bekleniyor.  Kritik oturum sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Meclis’te bulunacak. Meclis’teki görüşmelerde sadece HDP’nin, tezkereye karşı olması bekleniyor. Hükümet, böylelikle sürece yönelik en önemli adımlarından birini atmış olacak. Meclis’te verilen yetkiyle Hükümet, Barzani’ye karşı caydırıcılık gücünü sonuna kadar kullanacağını ortaya koymuş olacak.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2017, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153