banner171

Seçimlerin Sonucu BU ANKETTE Gizli

Seçmen, Ergenekon sanıklarının aday gösterilmesi, başkanlık sistemi, seçim barajı, bedelli askerlik ve aile sigortası gibi konulardaki tercihleri neler?

Seçimlerin Sonucu BU ANKETTE Gizli
Zaman, 12 Haziran seçimlerine bir ay kala seçmenin nabzını tuttu. 42 ilde 5 bin kişiyle yüzyüzeze yapılan son kamuoyu araştırmasına göre, halkın ezici çoğunluğu artık darbe anayasasından kurtulmak istiyor. Seçmenin, Ergenekon sanıklarının aday gösterilmesi, başkanlık sistemi, seçim barajı, bedelli askerlik ve aile sigortası gibi konulardaki tercihleri dikkat çekiyor.

Cihan Haber Ajansı'nın, Zaman için yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Seçmen tercihlerini etkileyecek hususların araştırıldığı çalışmaya göre, halkın üzerinde mutabık olduğu iki konu var. Bunlardan birincisi yeni anayasa. İktidar ve muhalefet partilerine oy verecek toplam seçmenin yüzde 73'ü yeni anayasayı önemsiyor.

Diğer husus ise Ergenekon ve benzeri davalarda yargılanan sanıkların milletvekili adayı gösterilmesi. Halkın, yüzde 70'i, çoğu tutuklu olan bu isimlerin adaylığını yanlış buluyor. AK Parti, MHP ve bağımsız milletvekillerine oy verecek seçmen kitlesi, Ergenekon davasını demokrasi için fırsat olarak görürken, CHP'lilerin sadece yüzde 46'sına göre bu süreç muhalifleri bastırma aracı. Meydanlarda sıklıkla dile getirilen seçim barajı konusunda vatandaşın görüşü mevcut durumun devamından yana.

Yüzde 54'lük kesim istikrar için seçim barajına olumlu bakıyor. Başkanlık sisteminde ise fikirler netleşmiş değil. Yüzde 44 başkanlığı isterken, yüzde 41 zamanı değil diyor. En dikkat çekici sonuçlardan biri de bedelli askerlik konusunda. Seçmenin yüzde 58'i bedelliye karşı. CHP'nin gündeme getirdiği Aile Sigortası önerisinin toplumda karşılık bulduğu görülüyor. Projeye, yüzde 80 oranında destek var. Araştırmada, halkın seçim sonrası kurulacak yeni hükümetten beklentileri de soruldu. Seçmen, yeni dönemde işsizlik, eğitim ve terör sorunlarını halletmiş bir Türkiye arzuluyor.

 

Cihan Haber Ajansı'nın Zaman için yaptığı seçmen eğilimleri araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Türkiye genelinde 42 ilde 5 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırmada deneklere, yeni anayasa, Ergenekon sanıklarının adaylığı, seçim barajı, bedelli askerlik gibi önemli konular soruldu. Buna göre seçmenin ezici bir çoğunluğu darbe anayasasından kurtulmayı arzuluyor. "Yeni anayasaya bakışınız nedir?" sorusuna karşılık deneklerin yüzde 73'ü, 'anayasa değişikliği önemli' şıkkını işaretledi. 'Değişiklik gereksiz' diyenlerin oranı yüzde 17'de kaldı. Deneklerin yüzde 10'u ise 'çok önemli' görmüyor. Partilere göre dağılıma bakıldığında AK Parti'ye oy vereceklerin yüzde 83'ü anayasa değişikliğine destek veriyor. 12 Eylül referandumundaki anayasa değişikliğine 'hayır' diyen CHP ve MHP tabanı da sivil anayasaya sıcak bakıyor. CHP'li seçmenin yüzde 63'ü anayasa değişikliğini önemli bulurken MHP seçmeninde bu oran yüzde 60 olarak gerçekleşti. Referandumu boykot eden BDP tabanında ise bu oran daha yüksek: Yüzde 81.

 

SEÇMEN, ERGENEKON SANIKLARININ ADAYLIĞINA SICAK BAKMIYOR Araştırmanın ışık tuttuğu bir diğer konu CHP ve MHP'nin aday gösterdiği Ergenekon ve Balyoz davası sanıkları oldu. Katılımcıların yüzde 70'i muhalefet partilerinin bu konuda yanlış yaptığını düşünüyor. Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Sinan Aygün, İlhan Cihaner ve emekli Korgeneral Engin Alan'ın adaylığını olumlu bulanların oranı sadece yüzde 21. Ankete katılanlara Ergenekon davasına bakış açıları da soruldu. Buna göre CHP'liler dışındaki seçmenler davanın "muhalefeti baskı" altına almak için açıldığına inanmıyor. Sadece CHP'li seçmenlerin yüzde 46'sı bunun aksi görüşte. Davaların muhalefeti bastırma amaçlı olduğuna inananların oranı MHP'de yüzde 28, bağımsız adayları destekleyen BDP'de yüzde 13, AK Parti'de ise yüzde 4 olarak gerçekleşti. Buna karşılık AK Parti'ye oy vereceklerin yüzde 46'sı, BDP'li seçmenin yüzde 40'ı, MHP'lilerin yüzde 16'sı, CHP'lilerin ise yüzde 10'u davaları demokratikleşme için fırsat olarak görüyor.

SEÇMEN, SEÇİM BARAJININ DÜŞÜRÜLMESİNE KARŞI Partilerin seçim vaatleri ve 2011 seçimlerine damgasını vuran tartışmalı konulara da seçmenden net cevap geldi. Seçmen, öncelikle yüzde 10 barajını istikrar için elzem görüyor ve aşağıya çekilmesini istemiyor.

Bu konuda katılımcıların yüzde 54'ü "Uygulamayı, doğru buluyorum" derken; yüzde 35'i ise "yanlış buluyorum" cevabını verdi. Son dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği "başkanlık sistemi" konusunda ise kafa karışıklığı yaşanıyor. Deneklerin yüzde 44'ü başkanlık sistemini desteklerken, yüzde 41'i sistemi yanlış buluyor.

Vatandaş, bedelli askerliğe de soğuk Ankete katılanlar anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği bedelli askerlik konusunda da görüş bildirdi. "Bedelli askerliği nasıl buluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 54'ü 'yanlış', yüzde 34'ü ise 'doğru' bulduğu cevabını verdi. Diğer yandan genç nüfusun büyük çoğunluğu askerlik süresinin kısaltılmasından yana. Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerinden aile sigortası projesine destek ise yüzde 80'leri buluyor. Vatandaşların yeni hükümetten beklentileri ise ekonomi, işsizlik, eğitim ve terör olarak sıralandı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153