banner171

Türkiye peşmergeye neden destek oluyor?

Türkiye, Kobani'de PYD'ye değil, Kobani'yi IŞİD'e karşı savunan tüm güçlere yardım için peşmergeye destek olacak.

Türkiye peşmergeye neden destek oluyor?
 Ankara'nın peşmergelerin geçişine izin vermesi ne anlama geliyor? PYD'ye karşı tavrı değişiyor mu? ABD'nin Kobani'ye silah göndermesi Türkiye-ABD arasını açtı mı?
Hürriyet'ten Verda Özer, bugün kaleme aldığı köşe yazısında bu soruların cevabını verdi. Özer'in üst düzey bir yetkiliden aldığı bilgiye göre, ABD'nin Kobani'ye silah yardımını PYD'ye değil, Kobani'yi savunan tüm gruplara yaptığının altını çiziyor.
İşte Özer'in köşe yazısından ilgili bölüm: 
"....
PYD'YE YAPILAN SİLAH YARDIMI PKK'YA ULAŞABİLİR Mİ?

Yetkili, ABD'nin PKK'ya karşı tutumunun değişmediğini, Amerikalı yetkililerin bu yöndeki açıklamalarını hatırlatarak anlatıyor. Peki PYD'ye ulaşan silahların PKK'nın eline geçmeyeceğine dair Türkiye'ye bir güvence verildi mi? Yetkili, yapılan yardımın küçük miktarda ve sadece Kobani'yi savunmaya yetecek kadar olduğunu söyleyerek cevaplıyor. PYD ve benzeri örgütlerin silahlandırmasına hâlâ karşı olduklarını özellikle vurguluyor.

"PYD PEŞMERGELERİ İSTEMİYOR" 

"PYD'nin derdi Kobani'yi kurtarmak değil, sadece hâkimiyetini korumak" diyor. Ve çarpıcı bb iddia ortaya atıyor: "PYD, Barzani'nin Peşmergelerini istemiyor." Yetkiliye göre bunun sebebi, Barzani'ye karşı hâkimiyet kaybetmek istememesi.
Peki PYD'nin özerkliğini neden kuzey Irak gibi tanımıyoruz?

Tanıyoruz ya da tanımıyoruz diyemeyiz. Aslında biz ikisine de aynı bakıyoruz. Ama PYD'nin önce Esed'e karşı tutumunu değiştirmesi, Suriye muhalefetiyle birlikte hareket etmesi gerekir" diyor.

Son olarak: ABD'nin Kobani'ye yardımı ilişkilerimizde bir sorun yarattı mı? "Hiçbir sorun yok. Temaslarımız sürüyor" diyor. " 

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2014, 19:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153