banner171

İNGİLİZLERİN HAZMEDEMEDİĞİ O ZAFER SULTANGAZİ’DE KUTLANDI

İNGİLİZLERİN HAZMEDEMEDİĞİ O ZAFER SULTANGAZİ’DE KUTLANDI

İNGİLİZLERİN HAZMEDEMEDİĞİ O ZAFER SULTANGAZİ’DE KUTLANDI
 Osmanlı Ordusu’nun 100 yıl önce Irak’ın Kut bölgesinde 147 gün süren kuşatmada 13 bin İngiliz askerini esir alarak İngilizlere en ağır yenilgiyi yaşattığı “Kut-ül Amare Zaferi” 100. Yılında Sultangazi’de kutlandı.

TBMM ve Milli eğitim Bakanlığı Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. yıldönümü etkinliklerinin görkemli bir biçimde düzenlenmesine karar verdi. Sultangazi Belediyesi de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile “Kut-ül Amare Zaferi” 100. yıl kutlama etkinliği düzenliyor. Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu , Kut savaşını tüm yönleri ile anlattı. Programa Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, İlçe Kaymakamı Ali Uslanmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Demir, tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kut-ül Amare Zaferi’nde şehit olan askerlerimizin ruhuna Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan program, zaferde İngilizlerin nasıl esir alındığını anlatan kısa belgesel gösterimi ile devam etti. Protokol konuşmalarının ardından tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu zaferin nasıl kazanıldığını ve neden İngilizler tarafından unutturulmaya çalışıldığını anlattı.

“Çanakkale SAVAŞININ İNTİKAMINI ALMAK İSTİYORLARDI”
Çanakkale Zaferini içlerine sindiremeyenlerin kapanmayan hesapları olduğunu ifade eden Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “ İngilizler Çanakkale Savaşının intikamını almak ve petrol bölgelerini ele geçirmek istiyorlardı. İngilizler bu amaç doğrultusunda 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezi’nden asker çıkartarak saldırıya geçmişler. 23 Nisan 1915’te ileri harekata geçen Türk birlikleri, İngilizleri Kut-ül Amare’de çember içine almayı başarmışlardır” şeklinde ifadeler kullandı.

“ARTIK TÜRKİYE’NİN KUT-ÜL AMARE DENEN BİR ZAFERİ VARDIR”
Kut-ül Amare zaferinin yıllarca unutturulmaya çalışıldığını belirten tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu, “Kut-ül Amare ders kitaplarınızda yoktur ama gündeminize soktuk çok şükür. Artık Türkiye’nin Kut-ül Amare denen bir zaferi vardır. İngilizler bizzat savaştıkları iki savaşta da yenildiler. Çünkü onlar pek savaşmazlar, savaştırırlar. Tarihteki iki önemli yenilgilerini bizden aldılar. Bayramlarımız tekrar ders kitaplarına girinceye kadar bağırmaya devam edeceğiz. Kut zaferimizi ve bayramımızı istiyoruz” dedi.

KUT’ÜL AMARE ZAFERİ NEDİR?
Zafer, Irak’ın Kut kentinde İngiliz Ordusuna karşı Osmanlı Ordusu’nun 100 yıl önce elde edildi. 29 Nisan 1916’daki bu savaşta İngilizlerin 6’sı general, 476’sı subay olmak üzere toplam 13 bin 309 asker Osmanlı Ordusu tarafından esir alındı. Kut-ül Amare zaferi, Türkiye’de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlandı. Kut’ül Amare Zaferi’nin bayram olarak kutlanmasından rahatsız olan İngilizler, Türkiye’nin NATO’ya üye olmasının ardından bayramın kaldırılması için baskı yaptı.

Baskılar üzerine Türkiye, bayram kutlamasına son verirken şanlı bir zafer yad edilemez hale geldi. İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare Zaferi ve Kut Bayramı’na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi. Unutturulmak istendi.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2016, 23:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153