banner171

Sultangazi'de 210 bin metrekare alana kurban pazarı kuruldu

Sultangazi'de, 210 bin metrekarelik alana bünyesinde otopark, uyku çadırları, 3 mescit ve 5 kafeteryanın da yer aldığı kurban pazarı kuruldu.

Sultangazi'de 210 bin metrekare alana kurban pazarı kuruldu
 Avrupa yakasının "en büyük" kurban pazarı olduğu belirtilen Esentepe  Mahallesi'ndeki kurban pazarında bulunan 600 çadırdan 512'si kurban satışı, 65'i  kesim çadırı, 23'ü de hizmet çadırı olarak belirlendi.
Kurban pazarında, satış çadırlarından kesim alanına, temizlikten  personele, makine ve ekipmanlardan sosyal donatılara kadar birçok alanın  hazırlıkları tamamlandı.

Otomatik kesim konteynerlerinin konulacağı alanda, kesim yerleri  kapalı alanlarda, kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda  oluşturulacak. Alanda gerekli ışıklandırma, ses ve havalandırma tertibatları  kuruldu.

Merkezde 4 bin araçlık otopark, uyku çadırları, 3 mescit ve 5  kafeterya yer alacak. Alanda ayrıca duş ve tuvalet de bulunacak.

"45 NOKTADAN GÜVENLİK KAMERASIYLA ALANI İZLİYORUZ"

Kurban alanının tanıtım toplantısında konuşan Sultangazi Belediye  Başkanı Cahit Altunay, belediye olarak Kurban Bayramı'na en güzel şekilde  hazırlandıklarını söyledi.

Kurban satış ve kesim alanını hazır hale getirmek için yoğun bir  çalışma yürüttüklerini belirten Altunay, "Alana geliş gidişi kolaylaştıracak her  türlü tedbiri aldık. Alan içinde karantina bölümünden mescidine, duşuna, satış ve  kesim noktalarına kadar her şey var. 20 bin büyükbaş hayvanın satıldığı bir  mekan. 100 bin kişinin geldiği, uğradığı bir mekan olacak." diye konuştu.

Altunay, alanın ciddi bir ekonomik pazar oluşturduğuna dikkati  çekerek, şöyle devam etti:

"Vatandaş, sattığı malın parasını gizleme sıkıntısı yaşıyordu. Bunu  çözmek için alana bir banka şubesi getiriyoruz. Vatandaş parasını buraya  yatırıyor, gittiği yerde parasını çekiyor. Bizden istenen her talebi yerine  getirmeye çalışıyoruz. Alanda ücretsiz internetten vatandaşımız faydalanıyor.  Kurduğumuz şarj makineleriyle vatandaşlar telefonlarını şarj edebiliyor. 15-20  günlük süreç içinde, altyapısıyla teknik donanımıyla veterinerlerimizle, temizlik  ekibimizle ve güvenlik ekibimizle 24 saat esaslı hizmet veriyoruz. 45 ayrı  noktadan güvenlik kamerasıyla alanı izliyoruz."

Arife ve bayramın birinci günü olaşabilecek yoğunluk nedeniyle  Sultangazi Kaymakamlığı ile ortak çalışma yapacaklarını dile getiren Altunay,  emniyet ve zabıta ekiplerinin işbirliği içerisinde çalışacağını kaydetti.

Sultangazi'de kurban kesimine uygun hijyenik yerleri önceden tespit  ettiklerini, bu alanların bilgisini vatandaşlarla paylaşacaklarını aktaran  Altunay, bu alanların dışında kesime izin vermeyeceklerini, bu alanların dışında  kesim yapanlara ceza uygulayacaklarını vurguladı.

Kurban satış ve kesim alanın temiz tutulması için gerekli tedbirleri  aldıklarına dikkati çeken Altunay, "Alanın girişinde kamyonlar içeri girerken  ilaçlanmış ve dezenfekte edilmiş sudan geçiyor. Güvenlik tedbirleri ona göre  alındı. Anadolu'dan gelen hayvanlardan şaptan ari belgesi tekrar isteniyor. Bu  belgeyi ibraz edemeyen buraya hayvan sokamıyor. Veterinerlerimizin yanı sıra  müftülüğümüzün görevlendirdiği imamlar da burada çalışıyor." ifadelerini  kullandı.

Altunay, kurban çadırlarını internet üzerinden sattıklarını ve hayvan  satıcılarının belediye ile muhatap olmadan çadırını alabildiğini belirtti.

Belediye Başkanı Altunay, kurbanlıkların 17 Ağustos'ta çadırlara  alınacağını sözlerine ekledi.

"BU YIL UMUTLUYUZ"

Sinop'tan gelen kurbanlık satıcısı Ali İçen, hazırlıklarını  tamamladıklarını, hayvanların yemliklerini yerleştirdiklerini ve çadırın içine  kalas koyduklarını söyledi.

Hayvanlarını 3 gün sonra getireceğini kaydeden İçen, "Belgeler tamam.  24 hayvan getireceğiz. Bu yıl umutluyuz. Dişi hayvan yasağı uygulanırsa bu yıl  satışlar daha da iyi olur. Geçen yıla göre yüzde 10-20 zam var." dedi.

"KURBANLIK SIKINTISI OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"

İstanbul Kasaplar Federasyonu Üyesi de olan kurbanlık satıcısı Veysel  Günal da hayvan yetiştiricileri olarak Kurban Bayramı'na hazır olduklarını  belirtti.

Sultangazi'de tam teşekküllü bir satış ve kesim alanı oluşturulduğunu  vurgulayan Günal, "Nasip olursa ayın 17'sinde sevk çıkışlarını alıp 18'inde  buradayız. Kurbanlık seçimine dikkat etmek lazım. Büyükbaşta kapak atan hayvanı  kesmek lazım. Hayvanın boyu önemli değil. Yaşını doldurduktan sonra boyu küçük de  olsa kurbanlık olur. Küçükbaş da ise kuzunun annesinin boyunda olması lazım.  Geçen yıla göre küçükbaşta yüzde 20 fiyat farkı var. Büyükbaşta ise yüzde 5 fiyat  farkı olur. Yeteri kadar hayvanımız var. Kurbanlık sıkıntısı olacağını  düşünmüyorum." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2017, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153