banner171

Sultangazi'deki Asansör Faciasında Hukuk Savaşı

Sultangazi'de bir ilkokulda asansör tamiriyle görevlendirilen Yüksel Cebar, okul müdürü ve eşinin gözleri önünde 4. kattan asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti.

Sultangazi'deki Asansör Faciasında Hukuk Savaşı
 Sultangazi Karayolları Mahallesi'nde bulunan Emine Sabit Bayraktar İlk Öğretim Okulu'nda okulların açılmasından sadece 1 gün sonra (17.09.2014) asansör kazasında 40 yaşındaki Yüksel Cebar isimli çalışan hayatını kaybetti. Münevver Cebar, eşinin ölümü sonrası hukuk savaşı başlattı.

OKULDA BEKÇİLİK VE TADİLAT İŞLERİNE BAKIYORDU

Yüksel Cebar, 2011 yılında yıkılıp yeniden yapılan okulda, gece bekçisi ve okulun bozulan muslukların yapımı, kapı ve pencerelerin tadilatı, kırılan yada düşen fayansların yeniden yapılması gibi teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmeyen işleri yapmakla görevlendirilmişti.

Aynı okulda, 6 katın temizliğini yapan eşi Münevver Cebar da çalışıyor. Karı koca, 2013 yılından beri aynı okulda çalışmasına rağmen, kısa sürelerle okul tarafından sadece birinin sigortası ödenirken, diğerinin sigortası ise ödenmiyor. Bu şekilde çalışılmasının sebebi ise, okulun bahçesinde bulunan ve eskiden ana sınıfı olarak kullanılan prefabrik tek gözden oluşan küçük yeri ev olarak kullanmaları ve buraya kira ödememeleri. İki kişinin çalışmasına karşılık, yangın çıkma tehlikesi olduğu için içinde soba kesinlikle kurulmayan, çok soğuk günlerde sadece birkaç saat elektrikli soba kullanılabilen küçücük bir yerin kullanım hakkının geçici olarak kendilerine verilmesi ve burada iki çocuklarıyla birlikte yaşamak zorunda kalmaları.

Yüksel Cebar'ın asıl işi doğalgaz tesisatı yapmak, bununla ilgili sertifikaları da var. Bu yıl söz konusu okula yeni atanan müdür/vekili, zor durumda olduklarını görünce hem Yüksel'e hem de eşi Münevver'in sigorta kaydını 16 Eylül'de yaptırmış. Ve aynı şekilde çalışmalarına devam etmelerini istemiş. İddiaya göre çok zor şartlarda yaşayan aile, ikisine birden sigorta yaptırılmasını büyük bir iyilik olarak gördükleri için okul yönetiminin hiçbir talebini reddetmemişler.

HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI!

Münevver Cebar'ın avukatı Arzu Kayaoğlu, 2011 yılında yeniden yapılan okula, inşa aşamasında bir de asansör takılırken, asansörün takıldığı günden bugüne kadar bir gün dahi çalışmadığı belirterek şunları söylüyor:

"Binayı yapan firma, asansör yapım ve kullanım izni ilgili belgeleri İl ve ilçe milli müdürlüğüne, okul idaresine vermemiş; okulun ve bağlı bulunduğu milli eğitim müdürlüğünün de böyle bir talebi olmamış zaten. Talebi bir yana bırakın, öğrenciler, öğretmenler, ziyaretçiler, veliler ve diğer tüm çalışanlar için de büyük bir tehlike teşkil etmesine rağmen, asansörün kapıları dahi kaza gününe kadar herkesin rahatlıkla açabileceği, boş kabine düşebileceği şekilde bırakılmış. Bununla ilgili hiçbir önlem alınmamış."

Kayaoğlu, 17 Eylül'de, yani okulların açılmasından bir gün sonra; okula yeni atanan ve Yüksel ile eşinin sigortasını yaptıran müdür asansör arızasının tespiti için Yüksel Cebar'ı yanına çağırıp asansöre bakılması ve arızasının tespitini talep ettiğine işaret ederek Yüksel Cebar'ın ölüm anını şöyle ifade etti:

EŞİNİN GÖZÜ ÖNÜNDE 4 KAT YÜKSEKLİKTEN YERE ÇAKILDI

"Yüksel Cebar, kendisine yapılan iyiliğe karşılık vermek için hiçbir itirazda bulunmadan, müdürle birlikte asansörün kapısını açmaya çalışırken, aniden kapının açılması ile birlikte okul müdürü ve eşinin gözü önünde asansör boşluğuna düşerek, 4 kat yüksekliğindeki zemine çarparak, hayatını kaybetti. Okul kat güvenlik kameralarından bunların hepsi tespit edildi. 40 yaşında hayatını kaybeden bir adam, biri 16 yaşında olan Berkan ve biri de 12 yaşında olan Berivan isimli iki çocuğuyla ortada kalan bir kadın. Kadın hala aynı okulda temizlikçi olarak çalışmaya devam ediyor; 16 yaşındaki Berkan artık amcasının yanında baba mesleği olan doğalgaz tesisat işinde çalışıyor. Berivan ise öğrenci. Olayla ilgili savcılık soruşturması devam ederken alınan Kusura ilişkin raporda, Milli Eğitim Bakanlığı ile İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri asli kusurlu bulundu."

AVUKATTAN 'TORUNLAR İNŞAAT' ÖRNEĞİ

Avukat Arzu Kayaoğlu şunları söyledi: "Torunlar şirketinde meydana gelen cinayet gibi asansör kazasından çok kısa bir süre sonra, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir okulda, eğitim merkezinde böyle bir olayın meydana gelmesi mümkün mü? Hiçbir uzmanlığı olmayan bir kişinin asansör gibi teknik bilgi, uzmanlık ve deneyim gerektiren bir işte çalıştırılması; Milli Eğitim müdürlükleri ve Bakanlığı'n özellikle İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeni ile meydana gelen bir ölümdür."

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 21:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153