banner171

'Sultangazi'deki taş ocakları büyük tehdit'

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önrgesi vererek, İstanbul’un göbğinde kalan Sultangazi İlçesi hudutları dahilinde yer alan taş ocaklarının halkın sağlığını ve çevreyi tehdit ettiğini belirterek bu konuda neler yapılacağını sordu.

'Sultangazi'deki taş ocakları büyük tehdit'

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın’ın TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, yıllar önce şehir dışı sayılan ancak bugün 600 bin nüfusa yaklaşan Sultangazi ilçesinde 16 taş ocağının faaliyette olduğunu ve bu ocakların halk sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Ayaydın, “1990’lı yılların başında Sultangazi’deki bu taş ocakları şehir dışı sayılırdı. Bu nedenle kimsenin sağlığı tehdit altında değildi. Bir ara 50’ye yakın firmanın işlettiği bu taş ocaklarından İstanbul’un mıcır ihtiyacı karşılanmaktadır. Şehrin gelişmesi ve yerleşim alanının giderek taş ocakları ile iç içe kalması sonucu bazı işletmeler faaliyetine son verdiyse de halen 16 şirketin işlettiği taş ocakları geceli gündüzlü aralıksız çalışıyor. Üstelik bu işletmelerden bazılarının filtrelemesi dahi bulunmuyor. Bu ocaklardan yükselen toz bulutları bölgedeki evlerin içine kadar giriyor, insan sağlığını önemli ölçüde tehdit edip çevredeki yeşil dokuyu da tahrip ediyor” diye konuştu.
Sultangazi’de faaliyet gösteren taşocaklarının üretim biçiminin kademeli kesme yerine daha tehlikeli olan kademesiz huni şeklindeki kesim olmasının da tehditi artırdığına işaret eden Ayaydın bu konuda da yaptırımlar olması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Aydın Ayaydın, soru önergesinde, Sultangazi ilçesinde oturan insanların kaderi haline gelen taş ocaklarının, vakit kaybedilmeden faaliyetlerine son vermesi gerektiğini belirterek, taşınma işi gerçekleşinceye kadar da, filtrelemesi olmayan ocakların kapatılması gerektiğini vurguladı.
CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın, TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, özel İdare’ye ait yerlerde faaliyet gösteren taş ocakları işletmeleri nedeniyle İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve bu ocakları ruhsatlandıran Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın bu konuda neler düşündüğünü öğrenmek istediğini belirtti.
 

İSTANBUL’UN MICIR İHTİYACI BU OCAKLARDAN KARŞILANIYOR

İstanbul’un mıcır ihtiyacının yüzde 90’ı Sultangazi ilçesindeki taş ocaklarından karşılanıyor. Bu ocaklara alternatif olacak bölge ise Çatalca bölgesindeki taş ocakları olarak gösteriliyor. Ancak kalite açısından Sultangazi taş ocaklarından elde edilen mıcırın tercih ediliyor olması, işletmelerin de bu ocaklardan vazgeçmesini engelliyor.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153