banner171

Trafik Meselesi Çözümsüz mü?

 Dün akşam bir toplantı için Mevlana Mahallesinde bulunan evimden çıktığımda toplantı saatine neredeyse bir saat vardı. Ancak yatsı namazını da kılarım diye erken çıkmıştım.

Mevlana Mahallesi ile gideceğim yer Eyüp’te bulunan Bahariye Mevlevihanesi arası en mübalağalı haliyle 10 dakikalık bir yol. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yakın zamanda yapıp faaliyete geçirdiği lojiktik merkezi önünde yapılan inşaat nedeniyle yollar felç olmuş. Hem geliş hem de gidiş istikametinde yolları dolduran araçlarda bulunanlar sıkıntıdan bulmaca çözmeye başlamış desek abartı olmaz.  Bu kadar yolu ancak 45-50 dakikada alabildik. Bunun sebeplerinden biri yoldaki inşaat çalışması olmalı. Ancak buraya yapılan Alibeyköy Cep Otogarı ve Finanskent Projeleri trafik yoğunluğunu artırırken yollar hep aynı kaldı.

İstanbul’da plansız programsız olduğu varsayılan yapılaşma en vahşi haliyle devam ediyor. Cumhurbaşkanımız başbakanken Gaziosmanpaşa’da yaptığı konuşmada bu kadar yüksek yapılara müsaade edemeyiz. Bunları insani bir yaşamın olabileceği, insanların ayaklarının yere değeceği makul seviyelere indirmeliyiz dediği sözün mürekkebi daha kurumadan her yerde ve özellikle ana yol yakınlarında bıtırak gibi projeler artarak devam etti.
Uzak yerlere gitmeye gerek yok, zamanın başbakanı bu sözü 10-12 katlı Gaziosmanpaşa Belediyesi Sarıgöl Konutları için etmişti.

Oysa onun hemen yakınına yapılan Essenora Konutları 20-25 kat, ondan sonra başlayan TEM Avrupa Konutları Projesi 20-25 kat olarak yapıldı bitti iskâna bile açıldı. Yine 50-60 kat olarak planlanan ancak 25-30 kata indirilen Venezia Projesi bir hilkat garibesi olarak 500 Evler Mezarlığının üzerine çöktü bile. 
Eski Edirne Asfaltı üzerine yapılan tramvay ise sadra şifa olamadı. Evet, hızlı bir ulaşım sağlayarak büyük halk kitlelerinin işine ve evine zamanında ulaşması sağlanıyor ama cadde üzerindeki karayolu trafiğini içinden çıkılamaz hale getirdi. Yer altından ve yer üstünden yapılan yol ve durakların giriş çıkışlarının yol ortasından olması nedeniyle yollar daraltıldı. Çok geniş tretuvarlar bırakılmak zorunda kalındı. Bir de üstüne üstlük caddenin her yanında bırakılan geniş kaldırımlar araçlara yer bırakmadı. Yol iki şerit olmasına rağmen fiilin tek şeride düştü. 3-5 dakikada gidilecek yollar 25-30 dakikada gidilemez oldu.

Sabahları Küçükköy’den otoyola çıkarken 15-20 dakikada TEM’e ulaşmak mümkün değilken akşamları da Küçükköy’e TEM’den girmek mümkün olmuyor. Bu projeleri hayata geçirenler, bu insanlar acaba nasıl gelip gidecek diye düşünmüyorlar mı?  İnsanlar milyon liralara varan evleri alırken minibüsle veya otobüsle mi gelip gidecekleri düşünülüyor. Doğru eskiden hem Gaziosmanpaşa hem de Küçükköy İstanbul’un varoşu olarak gecekondular önceden yapılır; yolu, suyu ve elektriği ise sonradan gelirdi. O zamanlar makul sayılan bu iş şimdilerde katlanılacak bir durum arz etmiyor. Bu kadar imar izinlerini verenler öncelikle insanları kısa sürede evlerine ve işlerine varabilecekleri imkânları sağlaması gerekiyor.
YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153