gphaber

Suudi Arabistan Yemen'e askeri operasyon başlattı

GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısına yanıt veren Suudi Arabistan Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. 10 ülkenin katıldığı operasyonda İran destekli Şii Husilerin denetimindeki Başkent Sana havadan bombalandı.

 Yemen'de Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlenen hava operasyonunda Husi Ensarullah Hareketine ve Devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı askeri üslere ''Gece baskını'' düzenlendi. Operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

 
HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ VURULDU
 
Türkiye saati ile gece 01.00'da başlayan operasyonlarda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği bildiriliyor. Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi. 
 
Sadece Sana ile sınırlı kalmayan operasyonların, Husilerin dün büyük bir ilerleyiş kaydettiği güney bölgelerinde de yapıldığı bilgileri geliyor. Aden'e 60 kilometre mesafedeki el-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü. 
 
Operasyonlar sabah saatlerine kadar devam ederken, Husilerin uçak savar atışları ile karşılık vermeye çalıştığı görüldü. Sana semalarında savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Husilerin yoğun uçak savar atışları Sana halkına korku dolu anlar yaşattı. Günün ilk ışıkları ile birlikte operasyon sonlanırken okulların tatil edildiği ve halkın işyerlerine gitmek için gelişmeleri beklediği gözlendi. 
 
OPERASYONA DESTEK VEREN ÜLKELER
 
Öte yandan, Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirildi. Operasyonun 100 savaş uçağı ile gerçekleştiği de gelen bilgiler arasında. Körfez ülkeleri içerisinde sayılan Umman ise operasyonda yer almadı.
 
Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, ABD'de yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetmişti. Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" demişti. Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurgulamıştı. 
 
MISIR VE PAKİSTAN ASKER GÖNDERECEK 
 
Suudi Arabistan, Yemen sınırına 150 bin asker yığınağı yaparken, Yemen operasyonuna 150 savaş uçağıyla katılıyor. Körfez ülkeleri dışında Ürdün, Fas, Mısır, Pakistan ve Sudan da Yemen'de kara operasyonlarına katılmaya hazır olduklarını açıkladı.
 
OPERASYON ADIM ADIM GELDİ 
 
Müdahale ocak ayında başkent Sana'yı ele geçiren Şii Husi milislerin, Devlet Başkanı Mansur Hadi'nin bulunduğu Aden kentine yaklaşmasının ardından geldi. Husi milisler, Suudi Arabistan'ın müdahalesinin bölgede daha büyük bir savaşa neden olacağını belirtiyor. İran'ın destek verdiği Husi milislerinin Yemen'deki ilerleyişi bölgedeki Arap ülkelerini alarma geçirmişti. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, önceki gün BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, Husiler'in ilerlemesini durdurmak için "gönüllü ülkelerin" askeri müdahalesine izin veren bir BMGK kararı almasını talep etmişti.
 
KARA OPERASYONU MU GELİYOR?
 
İsmini açıklamayan bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada, 'Yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir" dedi.
Bu arada Suudi Arabistan ülkenin güneyindeki havaalanlarında tüm iç ve dış uçuşları durdurma kararı aldı. Reuters'ın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Yemen'de çatışmalar nedeniyle büyük limanlar kapatıldı.
 
İRAN: DERHAL DURDURUN
 
İran Dışişleri Bakanlığı, Yemen’e yapılan askeri hava operasyonunu kınayarak, saldırının derhal durdurulmasını talep etti.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Yemen’e başlatılan askeri operasyonu "tehlikeli bir adım" olarak değerlendirerek, saldırıyı kınadıklarını bildirdi.
 
İranlı Sözcü, operasyonu, "ülkelerin milli egemenliğini zedeleyen uluslararası sorumluluklara aykırı bir eylem" diye nitelendirdi. Afham, "İç savaş ve terörizm kriziyle mücadele eden Yemen’e karşı askeri eyleme başvurulması, durumun daha da karmaşık hale gelmesine ve krizin boyutunun daha da genişlemesine neden olacak. Eylem, bu ülkedeki iç ihtilafların barışçıl yöntemlerle çözülmesine yönelik oluşan fırsatların kaybına sebep olacak" açıklamasında bulundu. Yapılan hava saldırı ve tüm askeri eylemlerin "derhal" durdurulmasını talep eden İranlı sözcü, "Bu saldırı, terörizm ve aşırıcılığın yayılmasından başka bir sonuç vermeyip, güvensizliği bölge geneline yaymış olacak" diye konuştu.
 
OBAMA'DAN DESTEK TALİMATI
 
ABD Başkanı Barack Obama, Yemen'de Körfez İşbirliği Konseyi'nin önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği verilmesi yönünde emir verdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Husilerin Yemen’in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını kaydetti.
 
Bu eylemlerin geniş çaplı istikrarsızlığa ve Yemen halkının iyiliği ve güvenliğini tehdit eden kaosa neden olduğunu belirten Meehan, ABD’nin bölgesel ve Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ile yakın temas halinde bulunduğunu ifade etti. 
Meehan, açıklamasına şöyle devam etti: Husilerin istikrarsızlığa neden olan askeri eylemlerini bir an önce durdurmasını şiddetle tavsiye ettiklerini ifade eden Meehan, grubun siyasi diyaloğun parçası olarak müzakerelere dönmesi çağrısında bulundu. 
Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, önceki gün hem BM Güvenlik Konseyi hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.


'ADIM ATACAĞIZ' DEMİŞTİ


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, Pazartesi günü Yemen’deki krizin barışçıl yollarla çözülmemesi halinde bölge ülkelerinin 'saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağını' söylemişti. İran, Yemen'de Şii Husilerin 21 Eylül 2014’te Sana’yı ele geçirmesinin ardından hem siyasi hem de maddi ve askeri olarak harekete desteğini artırdı.


Son olarak Husiler darbe girişiminde bulunurken, İran, Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi’nin güneydeki Aden’e sığınması ve Cumhurbaşkanlığı koltuğundan istifasını geri çekmesine tepki göstererek Husileri siyasi anlamda desteklediğini duyurmuştu.


Çatışmalar Aden sınırında


Aden'de, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husi Ensarullah Hareketi yanlısı olduğu belirtilen 39. Zırhlı Tugay'a bağlı birliğin, Hadi yanlısı Halk Komiteleri'yle girilen çatışmaların ardından Uluslararası Aden Havalimanı'nı ele geçirdi.


Ancak Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Komiteleri'nin, karşı saldırı düzenleyerek Aden Havalimanındaki kontrolü yeniden ele geçirdiği belirtildi. Çatışmalarda ölen ya da yaralananlara ilişkin bilgi vermeyen kaynaklar, çatışmaların, havalimanı etrafında yer yer devam ettiğini aktardı.
Husiler, ülkenin en büyük hava üssü olan ülkenin güneyindeki Aned'i ve geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini de dün ele geçirmişti.
Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tüm devlet kurumlarındaki çalışanlara ve Aden halkına işyerlerini kapatıp evlerine dönmeleri talimatı verdi.


MISIR OPERASYONA DESTEK VERDİ


Mısır, Arap ülkelerinin Yemen'deki Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) yönelik başlattığı askeri operasyonu askeri ve siyasi olarak desteklediğini duyurdu.
Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Mısır, kardeş ülke Yemen'de son haftalarda siyasi ve güvenlik konularında ciddi çöküşü, meşru kurumlara el konulmasını, şiddet ve terörün yayılmasını çok endişeli bir şekilde takip etmiştir. Mısır, uzun zamandan beri terör ve şiddet olaylarını tamamen reddettiğini duyurmuş, ulusal diyalog konferansının kazanımlarının tamamının uygulanmasını ve meşruiyete saygı duyulmasını istemiştir" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, "Mısır, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin talebi üzerine ülkedeki meşru hükümeti destekleyen koalisyon ülkelerinin adımını (askeri operasyonu) askeri ve siyasi olarak desteklediğini ilan ediyor. Bunu, Arap Körfez bölgesi ve Arap ulusal güvenliğine yönelik tarihi sorumluluğundan hareket ederek yapıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.
Ayrıca Mısır'ın, Yemen'in güvenliği ve istikrarını savunmak, birliğini korumak ve kardeş Arap ülkelerinin güvenliğini muhafaza etmek için koalisyon ülkelerinin Husilere yönelik askeri operasyonlarına gerektiğinde hava, kara ve deniz güçleriyle katılmak için Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle koordinasyon yürüttüğü de kaydedildi.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Kuveyt de yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin çağrısına yanıt verme kararı aldıklarını duyurdu. KİK üyesi Umman Sultanlığı ise ortak açıklamada yer almadı.
Açıklamada, "Geçmişten beri ülkenin güvenliği ve istikrarıyla oynamaktan vazgeçmeyen dış güçlerin maşası olan ve olmaya da devam eden Husi militanların saldırısından kardeş Yemen ve halkını korumak için Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısını yanıtlama kararı aldık" ifadesine yer verildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.