banner171

Böyle oynar büyük usta satrancı!

Böyle oynar büyük usta satrancı!


Daha önce de söylediğimiz gibi yerel seçimlerin 2013 sonbaharına alınma ihtimali güçlendikçe, Siyaset satrancı daha ilginç bir hal alıyor.


Sayın başbakanın Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylunun Ak partide siyaset yapma açılımı ise bu satranç oyununun en beklenmedik hamlesi oldu. Bir bakıma bu hamlesi satranç tahtasına dışarıdan vezirler getirmesi olarak algılandı ki, Vezir olmayı bekleyen, kaleler, kale olmayı bekleyen Filler ve Atlar hatta vezir olmayı umut eden piyonlar bile ne oluyoruz yahu diye bir silkindiler.


Onların satranç oyununda sadece Ak parti’nin enstrümanları vardı çünkü. Onlar oyundaki tüm rakiplerini sahada zannederken, Büyük ustanın son hamlesiyle pabucun pahalı olduğunu hissettiler. Oysaki büyük usta büyük düşünüyor zaten, Onun hedef kitlesi Refenadum da alınan % 58’lik oy. Bu oyun ise Sadece Ak parti tarafından alınmadığı, Bir ittifak ve amaç birliği sonunda gerçekleştiğini herkes biliyor. Hedefi ne olursa olsun % 50’nin üzerinde tutmak partisini.


Bildiğimiz gibi satranç 16 tane taşla oynanıyor. Büyük ustanın satranç taşlarının sayısına bir müdahalesi olamayacağına göre, yeni taşlar gelince bazı taşların yerlerinden olacağı gün gibi aşikâr. Kavga da buradan çıkıyor zaten, daha önce “torunlarımı seveceğim“ diyen bir ulu vezir,” bir oyun daha isterim” diyerek bu konudaki talebini basın yoluyla kamuoyuyla paylaştı.


Diğer kaleler ve Filler ne olacak bizim durumumuz, acaba büyük usta yeniden bizimle oynar mı diye Umut ederek, oyuna yeni katılan taşlar hakkında onları itibarsızlaştıracak sert demeçler veriyorlar.


Kendi kavgalarını Sayın kurtulmuş ve Sayın soylu üzerinden veren bu grubun hedefi, bu vezirlerin katılımıyla kendi oyunu olan başkanlık satrancını kazanmaya çalışan büyük ustayı törpülemek bence. Daha bu pilav çok su götüreceği gibi bu satrançta da birçok hamleler olur. Birçok atlar feda edilir, Birçok kaleler elden çıkarılır ama büyük Ustanın hedefi oyunu kazanmak olunca feda edilen atların ve elden çıkarılan kalelerin tümünün bir anlamı olur.


Sonuçta büyük Usta bu satrancı kazanır ve istediğini elde eder. Oyuna yeni Vezirler girer,Kaleler yerinde kalır, Atlar ve Filler daha iyi imkânlara kavuşur,piyonlar ise belki bu oyunda vezir olamadık ama bir sonraki oyunda muhakkak olacağız umuduyla bir sonraki oyunu beklerler.


Bu satrançta bizim açımızdan sonuç ne olur derseniz, yukarıda filler tepişir aşağıda bizim gibi çimenler ezilir.

Olacak olan da bu !

 


YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153