banner171

CHP’LİNİN METRO KIYASLAMASI BÖYLE OLUR

 Geçtiğimiz günlerde CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve beraberindeki partililer, Kadıköy-Kartal metrosunda bir araya gelerek açıklamalarda bulundular. Yapılan metronun büyük maliyetlerle inşa edildiğini, İzmir Metrosunu örnek vererek açıklamaya çalıştılar. Objektif olmak açısından , CHP açıklamalarına da yer vermemiz gerektiğini düşünüyorum; Kilometre başına maliyeti 140 milyon liraya mal olan Kadıköy-Kartal metrosu, İzmir metrosunun tam 3 katı bir paraya imal edilmiş. İzmir Metrosunun maliyeti 56 Milyon Lirayı bulurken aradaki fark ile şu an 22 kilometre olan Kadıköy-Kartal Metrosu, CHP anlayışı ile 66 kilometre olabilirmiş.

Konuyla ilgili olarak vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Kadıköy-Kartal Metrosu’ndaki tüm duraklarda broşür dağıttıklarını söyleyen Salıcı, amaçlarının bu paraya, bu metronun 3 katı uzunlukta metro yapılabileceğini yurttaşlara anlatmak olduğunu sözlerine eklemiş.

Şimdi izninizle Twitter’da @muneccimsi Rumuzu ile paylaşımlarda bulunan bir arkadaşımızın açıklamalarını paylaşmak istiyorum. Bakalım Oğuz Kaan Salıcı Başkanın dediği gibi, aynı paraya İzmir Metrosu gibi 3 tane metro hattı yapılabiliyor mu..

1-İzmir Metro hattı LRT (light rail transit) kategorisinde olduğu için yapım tekniği farklı, maliyet değişir.

2-Kadıköy Kartal Metrosu "LRT" olmadığı için maliyeti değişir.

3-Metrolar 1 saatte taşıyabilecekleri yolcu sayısına göre kategorilendirilir. Buna göre hat yapılır.

4-İzmir Metro hattı 1 saatte 45.000 yolcu taşıyabilirken, Kadıköy Metrosu 70.000 yolcu taşıyabilir.

5-Yolcu sayısının artması için hattın tasarım kriterleri çok önemlidir. Daha çok yolcu taşımak için 1 seferde daha çok vagon çalışmalıdır.

6-İzmir Metrosu araçları toplam 5 vagondan oluşuyorken iken Kadıköy metrosu araçları toplam 8 vagondan oluşur.

7-Beş vagonun sığabildiği istasyon peronu ile 8 vagonun peronu farklıdır. İzmir peronları daha kısadır.

8-Peronlar daha kısa olursa yapılacak kazı ve harfiyat daha az olur.bu da birim başına harfiyat maliyeti düşürür

9-Yani 150 m peron yapmakla 250 m peron yapmak arasında harfiyat maliyeti farklıdır. km'ye oranlanamaz

10-İzmir metrosu 20 m derinlikte iken Kadıköy metrosu 45 m derinliktedir. Burda da yapılan kazı ve çıkan harfiyat değişir

11-İzmir natm ile kazılmışken Kadıköy tbm ile otomatik makine ile kazıldı. Maliyet değişir.

12-Bu yüzden izmir tünel kazısı sıkıntılı olmuştur kadıköy pasta keser gibi tünel kazılmıştır.

13-Tünel çapları da değişiktir.İki tünel arasında 1 m’lik fark olsa,2 km'ik hatta çıkan harfiyatta inanılmaz fark olur.

14-İstasyon tipleri:İzmir’de aç-kapa iken,Kadıköy’de çoğu delme tüneldir.İstasyon tipleri harifyat ve beton, demir maliyetlerini etkiler.

15-Çalışan personel maliyetleri de çok farklıdır.İzmir Metrosunda 10 şantiye kurulurken,Kadıköyde en az 40 şantiye kuruldu.şantiyeler maliyettir.

16-İzmir’e 7 tane yeni vagon alınırken,Kadıköy’e 144 alınmıştır.Bu sayıları km'ye bölerek oranlama olmaz.

17- 5 km'lik İzmir metrosuna alınan 7 vagonla, 21 km'lik İstanbul metrosuna alınan 144 vagonu kıyaslamak çok saçma olur.

18-İzmir metrosundaki sinyalizasyon sistemi, Kadıköy metrosuna göre daha eski ve manueldir.O yüzden çok basit ve ucuzdur.

19-kadıköydeki sinyal sistemi en son teknolojidir. o yüzden büyük maliyet farkı çıkar.

20-Örneğin Kadıköy metrosu istenirse sürücüsüz çalışabilir. Otomatik olarak. Bunlar otomasyonla ilgili şeyler bazıları bilmez

Şimdi ise en can alıcı kıyaslama geliyor, hazır olun :

21-İzmir metrosu daha bitmediği için kesin maliyet söylenemez.En son bitince maliyet ortaya çıkar.

İşte on yıllardır bitirilemeyen İzmir Metrosunun , yerel belediyecilik konusunda aynı kulvarda bile yarışamayacağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi eseri olan Kadıköy-Kartal Metrosu ile talihsiz! Kıyaslamasına verilen cevapları okudunuz. Asıl kıyas ayrıntıda gizli, ama pek çok CHP’linin dikkat etmediği bu ayrıntılar oldukça can sıkabiliyor değil mi?  

YORUM EKLE
YORUMLAR
yalcın batalay
yalcın batalay - 11 yıl Önce

herşey çok guzel ama şu son bolumde partızanlık yapmışşın, işte orası yakışmamış. bu tur şeyleri sadece bır teknık adam gozuyle yap .olurmu canım kardeşim ,tum anlattıgın degerlı bılgı ve verıler için kocaman bır teşekkür ama bu ülkeyi yoneten kadroların bu işten ıhale aşamasından iş teslımıne kadar ciddi rant sagladıklarını lutfen kabul edelım yada yazdıklarımızın birsey ıfade etmemsi için sadece teknık analız yapalım.

banner208

banner148

banner150

banner153