banner171

DARBE DEMOKRASİSİ

 Belki de Dünya da ilk defa bir darbe, adım adım gelerek, adeta herkesin gözlerinin içerisine sokularak gerçekleştirildi Mısır’da. 
       Genç kuşaklar ( bende dahil) bilmez bu darbeleri, ne menem bir şeydir, ne yapılır, ne olur hiçbir fikrimiz olmaz. TRT de yayınlanan Seksenler dizisinde görmüşüzdür, sokaklarda askerler gezer,sürekli kontrol edilir her şey,herkes.

Kısaca asker ne derse o olur, aykırı bir fikre yer yoktur. Dikta rejimi diyelim kısaca, hani bugün Ak Parti yönetimi için bir kısım çevreler söylüyor ya bunu,Taksim meydanına çıktılar hani, onlar işte. Dikta rejimi. Ama şunu söylemem gerek; darbe olduğunda , yiyorsa tabi,  bırakın binlerce kişiyi, 100 kişi toplanın bakalım bir meydana, protesto edin, bağırın,çağırın, tencere-tava çalın. Hatta abartın, askerlere taşla sopayla saldırıp üzerlerine havai fişekler atın. Olmadı kamu mallarını yakın-yıkın. Bu saydıklarımı yapın bakalım darbe zamanında, görün neler oluyor, kaç kişi sağ kalıyor. Evet evet, darbe böyle bir şey galiba, dikta rejimi işte. 
Bazı kendini bilmezler Mısır’da yapılan darbenin Türkiye’ye örnek olması gerektiğinden bahsetmişler, affediniz, halt etmişler. Bunlar için rezilliğin sonu olmadı hiç. İstedikleri kadar çığırtkanlığa devam etsinler, Türkiye o dönemlerden kurtuldu artık. Kesintisiz demokrasi içerisinde tüm dinamikler ve sistemler tıkır tıkır işliyor. Ama aynı şeyi Arap yarımadası ve Ortadoğu halkları için söyleyemeyeceğim.

Zira yaşadıkları coğrafyanın da etkisiyle yüzyıllardır birbirlerinden dağınık ve uzak, aşiret-kabile usulü ile yaşayan Araplar için demokrasi hala çok uzak bir kavram olarak gözümüzün önünde duruyor. Son örneği Mısır’da yaşandı. Ülkenin 10.000 yıllık tarihinde ilk defa şeffaf ve objektif bir seçimle iş başına gelen lidere, Muhammed Mursi’ye, sadece 1 yıl dayanabildiler. Üstelik Hüsnü Mübarek gibi bir diktatörden kurtulduktan sonra. Boşuna dememişler, alışmış kudurmuştan beterdir diye. Adamlara demokrasi yaramıyor arkadaş, illa ki Mübarek döneminde olduğu için kesintisiz olağanüstü haller, sınırsız tutuklama yetkisi, seçimlerde kısıtlamalar, fakirlik ve rezillik. Bunlar mı Mısır’ın hak ettikleri ?

Sadece Piramitlere bir yılda gelen turistler sayesinde inanılmaz gelirleri olan, Akdeniz ve Avrupa’yı Afrika’ya, Uzakdoğu’ya  bağlayan, adeta bir para basma makinası Süveyş Kanalı gibi bir nimeti olan Mısır’dan bahsediyoruz. Ya bulunduğu stratejik coğrafya? Asya,Avrupa ve Afrika’ya elerini uzatsalar değecekler. Böylesi imkanlara sahip olan bir ülkenin, elbette kendi kendini yönetmesi beklenemez! Değil mi? Ama ne güzel bir şey ya, çıksın sokağa insanlar ve ben bunu istemiyorum desin. Sonra ordu darbe yapsın. E ne olacak o adama oy verenler? Onlar da sokaklarda idi, neden onların hakkını korumadı ordu? Cevabını yukarıda verdik işte, daha niye zorluyorsunuz..
Gelelim darbe şakşakçılarına. Bizim ulusalcı geçinen , genelde Silivri-sever tayfasından olan ve akıllarınca hükümeti faşistlikle suçlayan ama aslında kendileri en büyük faşist olanlar var ya, başı kapalı kızlarımız sırf inançlarından ötürü okullara alınmadıklarında şöyle diyorlardı ; “Arabistan’a gitsinler!!!” Öyle ya, bu ülke sadece onlarındı zamanında. Neyse, ne diyorduk. Akıllarınca kötüledikleri ve beyinlerinde en uç nokta olarak algıladıkları S.Arabistan, aynı bunlar gibi Mısır darbesini alkışlıyor. Bir dahakine verecek başka bir örnek bulursunuz artık. İran’da demeyin, onlar da orduyu destekliyor darbede. Kendi halkını 3 yıldır acımasızca katleden Suriye’li oğul Esed’de destekliyor hatta. ABD ve AB geri kalır mı , onlar da ordunun arkasında. Ne Mısır’mış arkadaş, tüm zıt kutupları kendisinde toplamayı başarabilmiş. Tabi anlayana..
Darbe olduğu ilk saatlerde Twitter’da yazdım, burada da tekrar edeyim. Başbakan Erdoğan’ın Temmuz ayında gerçekleştirilmeyi planladığı Gazze ziyaretine izin vermeyecek Mısır darbecileri. Hatta bu yazıyı yazdığım saatlerde , Gazzeye geçiş noktası olan Refah sınır kapısının kapatıldığı yansıdı haberlere. Muhammed Mursi ise göreve başladığında yaptığı ilk iş bu kapıyı açmak olmuştu. Bu da anlayana..
Yazımı sonlandırırken cep telefonuma bir SMS geldi onu paylaşayım bari : “Otogar-Bağcılar-Mahmutbey-Olimpiyatköy-Başakşehir metro hattı 07.07.2013 ‘ te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılıyor..”  gördüğünüz gibi bizim diktatörler! boş durmuyor anlaşılan, çalışmaya devam ediyorlar 


Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler..

http://twitter.com/ofaydemir  --- [email protected]

YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153