banner171

Bedenimi alabilirsin ama ruhumu asla!

İşte Facebook'un halka açılma stratejisi!

Bedenimi alabilirsin ama ruhumu asla!
 Silikon vadisinin devinin halka arz haberi tüm dünyadan yatırımcıları heyecanlandırdı

Gelmiş geçmiş en büyük halka arzlardan birini gerçekleştirecek olan Mark Zuckerberg'in strateji planı ortaya çıktı. 10 milyar dolara yakın sermaye girişi elde etmeyi planlayan Facebook'un sahibi Zuckerberg'in her halükârda şirketin kontrolünü bırakmaya niyeti olmadığı anlaşıldı.

O BENİM!
Harvard'dan terk Zuckerberg, yurt odasında kurduğu şirketin oylama hakkının yüzde 56.9'unu kendisinde tutmak dolayısıyla karar mekanizmasını her zaman elinde bulundurmak istiyor.
Aylık 845 milyon aktif kullanıcısı olan sosyal ağın hisselerinin halka açıldığı zaman hisse başına 100 dolar gibi bir fiyatı bulması bekleniyor.
Facebook, hazırladığı halka arz planında beklentisinin 5 milyar dolar olduğunu söylüyor ama yatırım uzmanları rakamın 10 milyar dolara kadar çıkacağını öngörüyor.
Eğer durum uzmanların öngördüğü gibi gerçekleşirse şirketin değeri 100 milyar dolara çıkarak, Hewlet Packard gibi teknoloji devlerini ezerek geçer.
Facebook'un şirket değerinin 100 milyar doları bulması durumunda, Zuckerberg'in planına göre kendisi hisselerin yüzde 26'sını elinde tutması onu 26 milyar dolarlık servetiyle en zengin 4. Amerikalı yapar.

TEK ADAM YÖNETİMİ
Şirketin yönetim yapısı ve kuralları hali hazırda yatırımcı, hissedar odaklı olmaktan çok uzak. 
Facebook'a hissedar olmak isteyenlere verilen şartname "Zuckerberg'in bütün alanlarda ve konularda yetkiyi elinde bulunduracağı, tüm kontrolün onda olacağı" hatta "hissedarların oyuna sunulan meselelerde de kontrolün ve karar mekanizmasının Zuckerberg'in elinde olacağı" şartı yer alıyor.

Zuckerberg, benzer anlaşmaları daha önce de kendisine ortak olan yatırımcılarla yaptı ve hepsi de tüm yetkilerini,  hakları ona devrettiler. Benzer bir yönetim anlayışını Google Inc. için sergey Brin ve Larry Page de uyguladı ve şirketin kontrolünü ellerinde tuttular. Aynı şekilde Sulzberger ailesi de New York Times hisselerini aynı yöntemle halka açmıştı.

Zuckerberg'in "Ya bu deveyi güdersin ya bu diyardan gidersin" misali dayattığı "yönetim yetkisiz yatırım modeli" bakalım beklenen sermaye gelirini olumsuz etkileyecek mi?


haberturk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153