banner171

Kastamonu Dernekleri “Şerife Bacı Parkı” İçin Toplandı

Kastamonu Gençlik Hareketi (KASGEH), Kastamonu dernekleri ve STK’larının başkan düzeyinde katılımıyla gerçekleşen bir toplantı düzenledi.

Kastamonu Dernekleri “Şerife Bacı Parkı” İçin Toplandı
 Kastamonu Gençlik Hareketi (KASGEH) Kağıthane Belediyesi Hamidiye Sosyal Tesisleri’nde İstanbul‘daki  Kastamonu dernekleri ve STK’larının başkan düzeyinde katılımıyla gerçekleşen bir toplantı düzenledi.
Geniş katılımlı gerçekleşen bir organizasyonda İstanbul  Gaziosmanpaşa’da bulunan Şehit Şerife Bacı Parkı’nın isminin değiştirilmesi ve bu konuda neler yapabileceğine dair dernek başkanları ve STK temsilcilerinin görüşleri alındı. Kastamonu Gençlik Hareketi yöneticileri organizasyonda parkın isminin değiştirilmesi sürecinde yapılanları sinevizyon gösterisi halinde anlattı.
Toplantıya katılan tüm dernek başkanları bu hususa eğilen ve uğraş veren Kastamonu Gençlik Hareketi oluşumuna teşekkür ettiler ve bu oluşumun her zaman yanında olacaklarını belirttiler. Kastamonu Gençlik Hareketi Başkanı “İbrahim Şabano” kapanış konuşmasında Şerife Bacı’nın Kastamonu’nun ve Türkiye’nin değeri olduğuna ve bu parkın isminin tekrar geri kazandırılana kadar mücadelenin devam edeceğini söyledi.
Toplantının kapanışında Kastamonu il, ilçe, köy dernek başkanları parkın isminin geri kazandırılması hususunda görüşlerini bildirip Kastamonu Gençlik Hareketi oluşumuna bu konuda gereken desteği vereceklerini söyleyerek organizasyondan ayrıldılar.

Toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 

Çanakkale Savaşında Adı Geçen Şerife Bacı Kimdir ?




1921 yılında deniz yoluyla İnebolu'ya gelen cephanelerin, karadan cephede savaşan askerlere ulaştırılması gerekiyordu.
*Bu görevi çevredeki yaşlı erkekler ve kadınlarımızüstlenmişti. 1921 yılının Şubat ayında,soğuk,tipili bir günde erkenden İnebolu'da cephaneler arabalara yüklendi ve yola çıkarıldı. Kağnı kafilesinin sonunda,sırtına sardığı çocuğu ile Şerife Bacı da bu sefere çıkmıştı. Seydiler'in Satı Köyü'nden olan Şerife Bacı kafileyi izliyor,onlarla beraber cephaneyi bir an önce varacağı yere ulaştırmaya gayret ediyordu. Hava iyice kararmıştı.Kar biraz fazlalaştı.,tipiye dönüştü.Şerife Bacı kağnıdaki cephaneyi çocuğunun yorganı ile iyice örttü. Çocuğunu mermi sandıkları arasına gizleyerek üzerini kapattı. Tipi o kadar fazlalaşmıştı ki, ilerleyemez oldular. Durmak ölümdü.

*Cephede askerler cephane bekliyorlardı. Şerife Bacı elinin,ayağının uyuşmaya başladığını hissediyordu. Durmadan ilerlemeye çalışıyordu. Kastamonu Kışlası önüne vardığında donmuştu. Sabaha karşı Kastamonu'nun kapısı sayılan kışlada, kule nöbetçileri, alaca beyaz karanlıkta belli belirsiz bir kağnı gördüler. Kimdi bu gelen ve ne zaman kara saplanmıştı? Hemen haberdar edilen Osman Bey, Devrekanili Cemil ve Beşiktaşlı Rıfat Çavuşları gönderdi. Kağnının yanına ulaşan Cemil ve Rıfat Çavuş dehşetle ürperdiler.Kağnının arkasında bir kadın vardı. Genç bir kadın.Cephanenin üstüne örttüğü yorganı kucaklamak ister gibiydi.Ama çoktan donmuş kaskatı kesilmişti. Kucaklayıp karlar üzerine yatırdılar. Bu sırada bir ses,bir hırıltı. Kulaklarına inanamadılar. Ses ve hırıltı yorganın altından geliyordu. Hemen yorganı kaldırdılar. Bir kundak bebeğiydi oradaki. Bebeği ve kadını kışlaya götürdüler.Genç kadının hüviyeti tespit edilerek köyü olan Seydiler'e gönderilerek burada toprağa verildi.

*Bebek ise (kız çocuğu) kışlaya yakın bir eve gönderildi. 1970'li yıllarda yapılan araştırma sonucu kızın Eskişehir'de ikamet ettiği ili ilgili bilgiler elde edilmesine rağmen kendisine ulaşılamadı. Günümüzde Şehit Şerife Bacının Mezar yerinin tespit edilememesine rağmen O, Seydiler'lilerin ve bütün Türk halkının gönlünde yatmaktadır.



Haber: Uğur Aykın

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2014, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153