banner171

Ya dönüş ya kapan

AYM kararına ilişkin MEB'de "hukuki boşluk oluştu" değerlendirmesi yapıldı. Dershanelere mektup gönderilip "Hukuken yoksunuz. Ya dönüşün ya da TBMM yeni yasa çıkarana kadar kapanın" denilecek

Ya dönüş ya kapan
 AYM kararına ilişkin MEB'de "hukuki boşluk oluştu" değerlendirmesi yapıldı. Dershanelere mektup gönderilip "Hukuken yoksunuz. Ya dönüşün ya da TBMM yeni yasa çıkarana kadar kapanın" denilecek
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershanelerle ilgili gerekçeli kararı yayımlanırken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bundan sonra izlenecek yol haritasını belirledi. AYM'nin kararının ardından kanunen dershanenin karşılığı kalmadığı için MEB, dershanecilere mektup göndererek, "Artık hukuken yoksunuz. İster 15 gün içinde dönüşün istemezseniz TBMM yeni yasa çıkarana kadar kapanın" çağrısında bulunacak. AYM'nin dershanelerle ilgili gerekçeli kararını dün Resmi Gazetede yayımlamasının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sabah saatlerinde bakanlıkta Müsteşar Yusuf Tekin, üst düzey bürokratları ve hukukçularıyla toplandı. Toplantıda, AYM'nin kararının dershaneler açısından hukuki bir boşluk ortaya çıkardığını, TBMM'nin yeni bir kanun çıkartana kadar mevcut mevzuat kapsamında ne yapılacağı görüşüldü. İşte MEB'in yol haritası: 
DÖNÜŞÜME DEVAM: Dershanelerin özel okula dönüşümü kapsamında 3 bin 107 dershaneden 2 bin 260'ı bugüne kadar dönüşüm için bakanlığa başvuru yaptı. Bu dershanelerin okul dönüşümleri hızlanarak devam edecek. 967 dershane özel okula dönüştü. Dönüşüm için sırada bekleyen binden fazla dershanenin ruhsat başvuruları hızla değerlendirilerek sonuca bağlanacak. Dönüşümden geri adım olmayacak. 
İSTEYEN RUHSATINI GERİ ÇEKEBİLİR: Dönüşüm için sırada bekleyen ancak AYM'nin kararından sonra dönüşmek istemeyen dershaneler ruhsat başvurularını geri çekebilecek. Ruhsatını geri çeken ve bugüne kadar dönüşüm için hiç başvurmayan binden fazla dershane bugünden sonra resmi olarak faaliyetlerini sürdüremeyecek. Bakanlık bu durumda olan dershane sahiplerine yönelik bir mektup hazırlayacak. 
'DÖNÜŞÜN' MEKTUBU: Mektupta, Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerle ilgili kararı hatırlatılacak. Bu kararın ardından geçerli kanunlarda dershanelerin yasal dayanağı kalmadığı belirtilecek. Dershanelerin yeniden faaliyete geçmesi için TBMM'de yeni bir kanun çıkartılması ve dershanelerin varlığının kanunen kabul edilmesi gerektiği belirtilecek. Eğitim hizmetlerini düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni bir kanun çıkana kadar mevcut mevzuata göre düzenleme yapmak zorunda olduğunu belirtilerek, "Eğitim hizmeti vermeye devam etmek istiyorsanız kanunen tanımlanmış, okul, çeşitli kurs, özel eğitim kursu, motorlu taşıt kurslarından birine dönüşebilirsiniz" çağrısında bulunulacak. 
15 GÜNLÜK KRİTİK SÜRE: Bakan oluruyla bir defaya mahsus istisnai olarak bu durumdaki dershanelere mevcuttaki eğitim kurumlarından birine dönüşmeleri için 15 günlük süre verilmesi planlanıyor. Bu süre içinde başvurmayanların TBMM yeni bir kanun çıkartana kadar dershanecilik faaliyeti yürütemeyeceği belirtilecek. 
KURSLAR SINAVA HAZIRLAYAMAZ: Çeşitli kurslar adı altında 'Tek Ders Kursu' da dershanelere sunulan alternatifler arasında olacak. Ancak tek ders kursları bakan oluruyla sadece öğrencilerin müfredat kapsamında gördükleri 'Matematik' 'İnkılap Tarihi' ve 'Edebiyat' derslerine takviye içerikli bir kurs olabilecekler. İşletmeler, bu kurslar için ayrı ayrı ruhsat almak zorunda olacaklar. Bu kursa dönüşebilmek için Özel Öğretim Kurumları'ndan ruhsat ve Talim Terbiye Kurulu'ndan da eğitim programlarının uygunluğu iznini almak şartı aranacak. Bu kursların dershanenin alternatifi olamayacağı, test içerikli sınava hazırlık eğitimi veremeyeceğine dikkat çekildi. 
MEB AÇIKLAMA YAPACAK: Milli Eğitim Bakanlığı basın müşavirliği, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, hukuk müşavirliği ve ilgili genel müdürlüklerin AYM'nin gerekçeli kararı ile ilgili ayrıntılı bir çalışma yürüttüğüne dikkat çekerek, "Bu çalışma tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapılacaktır" dedi. 

'KAPATILAMAZ AMA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİRLER'
Anayasa Mahkemesi'nin "dershane yasası" olarak bilinen ve Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nda değişiklikler öngören yasaya ilişkin iptal kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM, Milli Eğitim Bakanlığı'nın nasıl yorumlayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak bu kararıyla, "Kapatılmaları Anayasa'ya aykırıdır ama okula dönüştürülmeleri uygundur" dedi. Devletin bu alanda ölçülü olmak kaydıyla düzenleme yapma yetkisinin bulunduğunu kabul eden AYM, okul dışı öğrenim desteği alma ihtiyacının karşılanmasına yönelik alternatif çözüm yolları öngörülmedikçe dershanelerin kapatılmasının ölçüsüz olduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2015, 13:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153