banner171

Yeni Haftada Piyasaları Ne Bekliyor?

9 günlük uzun bayram tatilinden sonra piyasalarda yön ne olacak? Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda gözler neden FED'de olacak?

Yeni Haftada Piyasaları Ne Bekliyor?
-9 günlük bayram tatili dün sona erdi. Eylül ayının ilk işlem günü olan Cuma gününde düşüşteki dünya piyasalarından pozitif ayrışan İMKB, günü yüzde 2.65 değer kazanarak 55,375 puandan kapamıştı.

Haftanın son gününü sert düşüşle açan ABD borsaları ve Avrupa borsalarının kaybına rağmen İMKB'yi yüzde 2,56 prime taşıyan ise Citigroup'un Türkiye için tavsiyesini " nötr'den 'overweight-ağırlığını artır-' ayükseltmesi olmuştu.

ABD'den gelen kötü verilen etkisiyle piyasalardan
satişlar  nedeniyle ABD borsaları yüzde 2, Avrupa borsalarını kaybı ise yüzde 4'ü aşmıştı.ABD'de faizlerin uzun süre düşük kalacağı, üçüncü parasal genişlemenin gelebileceğine yönelik beklentiler yanında tarım dışı istihdam Eylül 2010’dan bu yana en kötü seviyesine çıkması ekonominin resesyona gireceği algısını yükseltti ve yatırımcılar yeniden altına yöneldi.

ABD’de tarım dışı istihdam verisinin artmaması ikinci dip senaryolarını gündemden düşürmezken Obama yönetiminin eylül ayı içinde yapacağı açıklamalar piyasalar için oldukça önemli olacak.

KURDA TATİL BİTTİ
Bayram öncesi tansiyonu bir türlü düşmeyen döviz kurları bayram süresince adeta tatile girmişti. Haftanın son işlem gününde ise bayram rehavetinden çıkan döviz yeniden yükselişe geçti. Bayram öncesi 1.78 liradan aşağıya inmeyen dolar bayramda uluslararası işlemlerde 1.73'e kadar gerilemiş, euro ise 2.56 TL'den 2.50'ye inmişti.

Cuma günü yeniden yükselişe geçen döviz kurları günü Dolar/TL 1,7480'de, Euro/TL 2,4872'de, faiz 7,80'de, sepet kur 2,12 seviyesinden kapatmıştı.

ABD'den gelen verilerin körüklediği spot altının onsu yine yükselişine sürdürerek 1,873 dolarla zirve yaptı. Büyümeye yönelik endişelerin hızlanması ise ham petroldeki düşüşte sürdü. Ham petrolün varili günü yüzde 4 değer kaybıyla 85,53 dolardan kapadı.

BORSALAR AĞUSTOS'TA KAYBETTİ
Küresel ekonomideki kara bulutların dağılmaması nedeniyle geçtiğimiz ağustos ayı sadece İMKB için değil tüm dünya borsaları için kayıp bir ay oldu. 1 Temmuz-25 Ağustos tarihleri arasında 57 borsadan yalnızca Fas borsası yatırımcısına kazandırdı. Bu dönemde Fas borsası yüzde 0,58 yükseldi.

En az kaybettiren borsalar yüzde 0,09 ile Kolombo, yüzde 1,01 ile Shenzhen ve yüzde 2,63 ile Amman borsaları oldu.

Dünya borsaları arasında en büyük kayıplar ise yüzde 28,72 ile Güney Kıbrıs, yüzde 26,16 ile Yunanistan ve yüzde 22 ile Almanya borsalarında yaşandı.

Ağustos ayının 25 gününde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da yüzde 14,97 gerileyerek, kaybettiren borsalar arasında 14. sırada yer aldı. Temmuz ayı sonunda 62.295,68 seviyesinde bulunan endeks, 25 Ağustostarihinde 52.967,67'ye kadar geriledi.

YURTİÇİNDE HAVA OLUMLU AMA!
Dış piyasalardaki olumsuz seyire bakıldığında yurtiçinde moraller yüksek görünüyor. Her ne kadar piyasalar yurtdışındaki verilere hızlı tepki veriyor olsa da Citigroup gibi bazı yabancı yatırım bankalarının Türkiye'ye yönelik olumlu değerlendirmeleri ve yabancı girişindeki artışın etkisinin piyasalarda hissedilmesi bekleniyor.

Dış piyasalardan gelecek haberlerin yurtiçinde de dengeleri yeniden bozabileceği belirtilirken bu nedenle iç piyasadaki olumlu havanın uzun sürmesi de öngörülmüyor.

FED'in Eylül'de ekonomiyi desteklemek için yeni bir parasal genişlemeye gitmesi halinde düşüşün devam edeceği beklentisi ile uzmanlar, bir süredir TL'den kaçan yabancı yatırımcıların da yeniden döndüğünü ve bayramdan sonra da TL'nin yabancı para birimlerine karşı değerlenebileceğini belirtiyorlar.

İSTİHDAM KORKUTUYOR
Kötü gelen tarımdışı istihdam verisiyle ABD'de bozulan morallerin etkisi ile FED’den yeni bir parasal genişleme olasılığı fiyatlanırken ‘çift dip olasılığı’ ve Beyaz Saray’ın ABD ekonomisiyle ilgili büyüme beklentilerini düşürmesi kaygıları tekrar öne çıkarıyor. Bu durumda piyasaların bir süre daha kar satışlarının etkisinde kalması bekleniyor.

ABD'nin istihdama yönelik sıkıntılarını bir kez daha ortaya koyan bir açıklama da geçtiğimiz hafta BofA'ın bu çeyrekte 3.500 çalışanını iştem çıkaracağı hatta 3 yıl içinde bu rakamın 10 bini aşacağı yönündeydi.

FED'İN KARARI ÖNEMLİ
ABD para arz ederek ekonomiyi canlı tutmak yerine ciddi ekonomik tedbirler almaya başlarsa, altının büyük yükselişi yerini düşüşe bırakabileceğini değerlendirmesinde bulunan uzmanlar ancak bol para dönemi devam ettiği sürece altındaki çıkış senaryoları da güçlenip eylül ortasına kadar canlılık sürebileceğini belirtiyorlar. Bu senaryoları ise ABD’den gelecek olan veri akışı destekleyecek.

ALTIN KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYOR
Sürekli kan kaybedeN ABD bankalarının bu kararları ABD'nin istihdama yönelik umutlarının iyiden iyiye kaybetmesine yolaçıyor. İkinci dip senaryolarını yeniden dünyanın sıcak gündemine taşıyan bu açıklamalar altınave altına olan talebi de artıracak gibi görünüyor.

Altın fonlarındaki yükseliş altının çıkışı ile beraber yüzde 44’lere ulaştı. Güvenli liman arayışı altın fonlarına ilginin canlı kalmasına neden oluyor. Emtia fonları ile yurtdışı piyasalarda direkt yatırım yapabilen emtia ürünleri 2011 yılı sonuna kadar en gözde yatırım araçları olmaya devam etmesi bekleniyor. Yatırımcıların altının yanı sıra bakır, gümüş, platin ve gıda ürünlerine de yönelmesi bekleniyor

BU HAFTA AÇIKLANACAK VERİLER

Eylül Pazartesi
10:50 Fransa PMI Servis Sektörü Endeksi
11:00 Euro Bölgesi PMI Bileşik Endeks
11:30 Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi
11:30 İngiltere Resmi Reservler

6 Eylül Salı
12:00 Euro Bölgesi Hanehalkı Tüketim Harcamalar
12:00 Euro Bölgesi Hükümet Harcamaları
17:00 ABD ISM İmalat Dışı Bileşik Endeksi


7 Eylül Çarşamba
21:00 FED Beige Book
23:30 Amerika Ham Petrol Stokları
Japon Merkez Bankası Faiz Kararı


8 Eylül Perşembe
14:45 ECB Faiz Kararı
15:30 ABD Ticaret Dengesi
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
22:00 ABD Tüketici Kredileri


9 Eylül Cuma
05:00 Çin Tüketici Fiyat Endeksi
09:45 Fransa Sanayi Üretimi
17:00 ABD Toptan Satış Stokları

Kaynak: GAZETEPORT

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153