banner171

İstanbul'daki 1 Mayıs Gösterilerinde 203 Kişi Gözaltına Alındı

İstanbul'daki 1 Mayıs törenlerine Taksim yasağı damga vurdu. Beşiktaş'ta polisin sert müdahalesi oldu. Gün boyunca resmi rakamlara göre 203 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'daki 1 Mayıs Gösterilerinde 203 Kişi Gözaltına Alındı
 1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye ve dünyada kutlanırken, İstanbul'daki gösterilere Taksim yasağı damgasını vurdu. Beşiktaş'ta toplanan kalabalığa polis müdahale ederken gün boyunca toplam 203 gözaltı yapıldı. Eylemler sırasında 6 polis, 18 de vatandaş yaralandı. Güne polisin sert müdahalesi damga vurdu.

Beşiktaş'taki gruba öğleden sonra müdahale gelirken, Şişli, Bakırköy, Okmeydanı gibi birçok bölgede de polis göstericileri biber gazı ve tazyikli suyla dağıttı.

İSTABUL VALİSİ ŞAHİN: KATILIM AZ OLDU

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 203 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yaşanan olaylarda 6 emniyet mensubu ve 18 gösterici yaralandı. Vali Şahin, "İstanbul'da işçilerimizin, halkımızın büyük bir çoğunluğu yapılan yasa dışı çağrılara itibar etmemiş ve yasal zeminlerde bayramlarını kutlamışlardır" diye konuştu. Vali Vasip Şahin, basın mensuplarının geçen yıla kıyasla bu senenin nasıl geçtiğine ilişkin sorusu üzerine, "Geçen yıl burada değildim ama arkadaşlarımın vermiş olduğu bilgiye dayanarak, bu sene az oldu. Olaylar da ve katılım sayısı da çok az oldu. Zannediyorum Türkiye ve İstanbul bu anlamda gittikçe normalleşecek. Kuralların ve yasaların saygı gördüğü, hakim olduğu, hem idare açısından hem talep edenler açısından birlikte riayet edildiği zemine doğru gidiyoruz" dedi.

İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ ALTINOK: 20 BİN POLİS GÖREV ALDI

İstanbul Emniyet Müdürü Altınok da emniyet teşkilatının 1 Mayıs'ı bu yıl da hep beraber, vatandaşlarla güzel ve arzu edilen bir şekilde kutlamak için yoğun gayret gösterdiğini söyledi. Altınok, yönetici kadrosuna, emniyet personeline ve 1 Mayıs'ın kutlanması noktasında sağduyuyla davranan İstanbullulara teşekkür ederek, "20 binin üzerinde polis memuru sayısıyla bu güvenlik olgusunu oluşturmaya çalıştık. Allah'a hamd ediyoruz. Herhangi bir müessif, bizi yarın öbür gün üzecek bir sıkıntılı olay söz konusu olmadan günü tamamlamış olduk" diye konuştu. Gazetecilerin Taksim Meydanı'na ilişkin sorusuna karşılık Altınok, "Meydan ikinci bir emirden sonra açılacak. Taksim Meydanımızdaki tedbirlerimiz devam ediyor. Yoğun bir şekilde molotof, Okmeydanı'nda iki tane el yapımı bomba ve buna benzer mühimmat ele geçirildi" dedi.

BİR EYLEMCİ BIÇAKLANDI

Öte yandan, Beşiktaş'ta bir otopark görevlisi bir eylemciyi bıçakla karnından yaraladı.

TAKSİM'DE GİZLİCE MEYDANA ÇIKTILAR

Taksim Meydanı'nında yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle yaşanan sessizlik 1 Mayıs'ta iki kez bozuldu. Meydanda pankart açıp slogan atmak isteyen iki kadın gözaltına alınırken, bir apartmana saklanan 50 kadar Komünist Partili, meydana çıkmayı başardı. Cumhuriyet Anıtı'na çıkan KP'lilerin tamamı gözaltına alındı.

1 Mayıs Kutlamalarından Canlı Yayın

DAKİKA DAKİKA '1 MAYIS'

17:40 - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle trafiğe kapatılan yollar yeniden açıldı.

17:20 - Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı, Halaskargazi Caddesi ve Abide-i Hürriyet Caddesi'nde trafik akışı çift yönlü ve kontrollü olarak sağlanmaya başlandı.

16:20 - Nişantaşı'nda bir grup Halkevi üyesi gözaltına alındı.

16:01 - Beşiktaş'ta Kolektif Basın Ekibi üyesi bir kişi gözaltına alındı.

15:48 - Beşiktaş'ın ara sokaklarında barikatlar kuruluyor.

15:43 - Eylemciler Beşiktaş'ın ara sokaklarında tekrar toplanıyor.

15:38 - Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde özel harekat polisleri uzun namlulu silahlarla dolaşıyor.

15:32 - Taksim Meydanı'nın Halaskargazi Caddesi tarafındaki bir kafenin balkonunda pankart açan iki kişi gözaltına alındı.

15:27 - Bir gösterici Şişli'deki TOMA'ların önünde tek başına oturma eylemi yapıyor.



15:22 - Beşiktaş'taki müdahalede gözaltına alınanların otobüslerde taciz edildiğini söyleyen CHP'li milletvekili Aykut Erdoğdu kendisinin de içeri alınmasını istedi. Polis otobüse girmesine izin vermeyince Erdoğdu sinirle otobüse vurdu ve elinden yaralandı. Beşiktaş'ta şu an durum sakinleşti.

15:15 - Beşiktaş'ta çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

15:09 - Polis müdahalesinin ardından CHP İlçe Binası önünde alkışlı protesto var.

15:03 - Beşiktaş'taki müdahale sırasında karanfillerden yaptığı çelenk parçalandı.

15:00 - Beşiktaş'ta polis müdahalesinin ardından dağılan grupta yer alan ve otopark görevlisi tarafından bıçaklandığı iddia edilen göstericinin görüntüsü ortaya çıktı.

14:52 - CHP Beşiktaş ilçe binasına yoğun şekilde gaz atıldı.

14:50 - Antikapitalist Müslümanlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Fatih Camii avlusunda toplanan yaklaşık 100 kişi iş kazalarında ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

14:49 - Fulya'dan Taksim'e çıkmaya çalışırken çantalarında molotof kokteyli çıkan göstericiler yere yatırılarak kelepçelendi. Polis araçlarına bindirilen göstericiler Vatan Caddesi'nde Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

14:40 - Beşiktaş'ta bir eylemciyi otopark çalışanlarının bıçaklayarak yaraladığı bildirildi.

14:09 - Beşiktaş şu an gaz bulutu içinde. Polis yoğun bir şekilde gaz atıyor.

14:08 - Beşiktaş'ta dağılmayan eylemcilerin üzerine 2 TOMA önden ve arkadan su sıkıyor.

14:04 - Beşiktaş Meydanı'ndaki gruba müdahale ediliyor.

13:40 - Polisin Fulya'daki gruba müdahalesi sürerken kimliği belirsiz kişiler iki göstericiyi yakalayarak darp etti.

13.40 - Tertip Komitesi ile polis görüşmesinden sonuç çıkmadı. Polis "300 kişi Taksim'e çıksın, geri kalanlar burada miting yapsın" dedi, Tertip Komitesi kabul etmedi. Bekleyiş sürüyor.

13.30 - Habertürk muhabiri Gökay Uslanmaz, Şişli'de polisin attığı plastik mermi nedeniyle yüzünden yaraladı.

13.25 - Tertip Komitesi ve emniyet amirlerinin İstanbul Valisi Vasip Şahin'le yapacakları görüşmenin ardından nihai kararın verileceği belirtildi. (İMC)

13.20 - Beşiktaş'ta polis barikatlarının kaldırılması ve Taksim yolunun açılması talebiyle bekleyiş sürüyor.

13:06 - HDP heyeti ile Beşiktaş'a gelen HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ: "İşçiler, emekçiler, tüm ezilen kesim 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamak için alanlara çıktılar. Ama bugün İstanbul'da yine bildiğimiz manzaralarla karşı karşıya kaldık. Yine İstanbul bir olağanüstü hal kentine dönüşmüş durumunda. Biz bütün alanların özgür olduğu, bütün işçilerin özgür olduğu 1 Mayıs istiyoruz." dedi.

13:00 - Zeytinburnu metrobüs durağı yakınında toplanan Eğitim-Sen üyesi bir grup, pankart açıp slogan atarak, E-5 yanyoldan yürüyüşe başladı. Taksim'e yürümek isteyen grubun önünü kesen polis, yürüyüşün yasal olmadığını belirterek "dağılın" uyarısında bulundu. Uyarılara rağmen yürüyüşe devam eden gruba, biber gazıyla müdahale edildi.

12:58 - İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok Taksim'e gelerek incelemeler yaptı. Altınok, "İzin alarak gelen herkes Kazancı Yokuşu'nda anma yapabilir. Kimsenin burnu kanamadan bugünü tamamlamaya çalışıyoruz. dedi. Gözaltı sayısının ise şu ana kadar 136 olduğunu söyledi.

12.55 - Beşiktaş'ta polis barikatlarının kaldırılması ve Taksim yolunun açılması talebiyle bekleyiş sürüyor.

12:50 - Taksim Meydanı'na çıkan 2 genç kız bir anda slogan atmaya başladı. Ardından pankart açmaya çalışan genç kızlara polis engel oldu. Polise direnmeye çalışan genç kızlar gözaltına alındı. Gözaltına alınan genç kızlar polis otosuna bindirilerek emniyete götürüldü.

12:49 - İstiklal Caddesi'nde 1 Mayıs İşçi Bayramı sebebiyle giriş ve çıkışlara izin verilmeyince esnaf vakit geçirmek için futbol oynadı.

12:46 - Tarlabaşı Bulvarı üzerinde 1 Mayıs dolayısıyla güvenlik tedbiri olan polis ekipleri, bir seyyar satıcıyı "Burada durma" diyerek uyardı. Seyyar satıcı ise uyarıya karşılık, "Sen git amirin gelsin" deyince tartışma çıktı. Bir süre birbirlerini iterek tartışan ikilinin arasına diğer polisler girdi. Seyyar satıcı bir süre polisler için bekletilen belediye otobüsü içine alınarak kimlik kontrolü yapıldı. Yapılan kontrolde herhangi bir suç unsuruna rastlanmayınca bölgeden uzaklaştırıldı.

12:45 - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türk-İş tarafından Zonguldak'ta kutlanıyor. Binlerce sendika üyesi TIR Parkı kavşağından başlayan yürüyüşü Madenci Anıtı önünde sonlandırdı. Alanda 1 Mayıs kutlamaları başladı.

12:44 - Şişli Kurtuluş'ta kaldırım taşlarını kırıp barikat kuran grup, polise molotof kokteyli ve ses bombasıyla saldırdı. Polis, göstericileri biber gazı ve tazyikli suyla püskürttü. Polisle ara sokaklara dağılan göstericiler arasında zaman zaman gerginlik sürüyor.

12:40 - Ankara'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, tarihi tren garından Sıhhiye Meydanı'na yürüyüşle başladı. Güvenlik önlemlerinin üst düzeyde olduğu gözlenen yürüyüşte gruptakilere ambulanslar da eşlik ediyor.

12:40 - DİSK Başkanı Kani Beko ve KESK Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin üyelerinden oluşan bir grup, Beşiktaş Meydanı'na geldi.

12:35 - Şişli'de polisin uyarıları nedeniyle eylemcileri temsilen bir grup polisle görüşmeye başladı. DİSK binasının önünde toplanan grup da polisle karşı karşıya.

12:33 - Taksim'e çıkmak isteyen gruba Kurtuluş'ta polis müdahale ediyor.

12:32 - Şişli'de toplanan gruplar Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Polis ilerlememeleri yönünde anons yapıyor.

12:30 - Okmeydanı'nda toplanan bir grup polise havai fişek atınca müdahaleyle karşılaştı. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesinin ardından eylemciler ara sokaklara kaçtı.

12:21 - Aksiyon-İş Sendikaları Konfederasyonu ve Cihan Sendikalar Konfederasyonu üyeleri valiliğin izniyle 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı.

12:20 - Taksim ve civarında 1 Mayıs gerginliği sürerken, Kadıköy'de toplanan işçiler, bayramı davul zurnayla kutladı.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2015, 20:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153