banner171

Talep vatandaştan start başkandan!

Esenler Havaalanı Mahallesi sakinleri, kentsel dönüşüm projesine hep birlikte “evet” dedi.

Talep vatandaştan start başkandan!

Planlanan proje ile ilgili tüm detayları Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’dan öğrenen mahalle sakinleri,  “Çürük binalarda oturmak istemiyoruz.  Samimiyetinize inanıyoruz” diyerek projeye onay verdi. Başkan Göksu da, “O zaman ben de projeyi başlatıyorum” dedi.


Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Havaalanı Mahallesi’nde hayata geçirilmesi planlanan kentsel yenileme projesi için mahalle sakinleri ile bir toplantı yaptı. Toplantıda kentsel yenilemeye olumlu yaklaşan mahalle sakinleri ile Esenler Belediyesi  Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin uygulanmasına birlikte karar verdi.

Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen  toplantı da; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Havaalanı Mahallesi’ndeki  en büyük problemin tapu sorunu olduğunu belirterek bu sorunun çözümü için çalışmaların tamamlandığını belirtti.  Çok sayıda mahalle sakininin katıldığı toplantıda Havaalanı Mahallesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi hakkında mahalle sakinlerine bilgi veren Başkan Göksu, “Eğer siz uygun görürseniz, Havalanı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesine başlayacağız” dedi.  Havaalanı Mahallesi’ndeki en önemli problemin tapu sorunu olduğunu ve bu sorunun çözümü için gereken çalışmaların yapıldığını anlatan Göksu,  söz konusu mahallede bina bazlı envanter çalışmaların yapıldığını dile getirdi. “Bizim görevimiz devletin bütün imkânlarını sizin için kullanmaktır” diyen Göksu, mahalle sakinlerini bilgilendirmek ve yapılması planlanan kentsel yenileme projesinin tasarımının nasıl olacağını vatandaşlara göstermek amacıyla hazırlanan bir barkovizyon gösterimi ile projenin sunumunu yaptı.  Vatandaşlar meraklı bakışlarla, Havaalanı Mahallesi’nin şu anki durumu ile yapılması planlanan kentsel yenileme projesinin tasarımının gösterildiği sunumu seyrettiler.

Sunum sonrasında konuşmasına devam eden Göksu,  eğer Havaalanı Mahallesi’nde kentsel yenileme projesi başlatılabilirse, vatandaşların hem daha huzurlu ve daha güvenli konutlarda yaşayacağını hem de ciddi bir getirinin de söz konusu olacağını söyledi.

 Projeye dahil olan herkes zengin olacak

“Sizler hepiniz şu anda altının üzerinde oturuyoruz” diyerek konuşmasına devam eden Göksu, Esenler’in lokasyon itibariyle çok kıymetli bir bölge olduğunu ve Havaalanı Mahallesi’nde yapılacak olan kentsel yenileme projesinin vatandaşlara çok ciddi ekonomik kazanç sağlayacağını vurguladı. Göksu, proje bittiğinde ekonomik anlamında projeye dahil olan herkesin bir anda yüzde 40 zengin olacağını vurguladı.

Havaalanı Mahallesi’nde projenin uygulanacağı alanda toplam 260 bina ve bin 213 daire olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Göksu,  mahalle sakinlerinin vatandaşların onay vermesi durumunda, kentsel dönüşüm için  çalışmalara başlayacaklarını ve çok hızlı bir şekilde dönüşümü tamamlayacaklarını belirtti. Proje kapsamında, yapılan hesaplamalara ortalama 100 metrekarelik bir daireye 80 metrekare daire ve üstüne 20 metrekare otopark verileceğini belirten Göksu, herhangi bölgede bir yıkım yapılacaksa lokal bir yıkım yapacaklarını ve o sürede yıkımı yapılacak binaların kirasını ödeyeceklerini söyleyen Göksu, “Şundan emin olabilirsiniz. Bunu bir belediye başkanı olarak söylemiyorum, bir kardeşiniz bir evladınız olarak söylüyorum: Size zarar gelebilecek, sizin menfaatinize olmayacak hiçbir projeye bu kardeşiniz asla geçit vermez. Çünkü ben herkesin duasını almak isterim bedduasını değil” dedi.

 Boş arsaya müteahhit usulü anlaşma

 “Çocuklarınıza tabut değil, konut bırakın” diyen Göksu, dünyada insanın en çok kıymet vermesi gereken en önemli iki şeyin canı ve evladı olduğunu ifade ettikten sonra mahalle sakinlerinin sorularını cevapladı.

Proje ile kimsenin mağdur olmayacağına dikkat çeken Göksu, yenileme kapsamında hesaplamaları yaparken vatandaştan alacaklarını rayiç bedelden (piyasa,  kendi vereceklerini ise maliyetten hesapladıklarını vurgulayan Göksu, vatandaşın zararına olabilecek herhangi bir şeyin olmadığını belirtti.  Vatandaşların projeye onay vermesi durumunda projeye start vereceklerini ifade eden Göksu, “Sizler (tamam çalışmaya başlayın) derseniz, çalışmalara hemen başlarız” diye konuştu.

Bir vatandaşın kentsel dönüşüm projesinin başlaması için sürecin nasıl takip edileceğini sorması üzerine, vatandaşlarla sözleşme imzalayacaklarını söyleyen Göksu, başka bir vatandaşın “Bina yapmak üzere boş bir arsa aldım. Bu arsam ne olacak?” şeklindeki sorusuna ise;  “Boş arsalarla ilgili bir müteahhitle nasıl kat karşılığı anlaşma yapılıyorsa buna benzer bir anlaşma  yapacağız” diye cevap verdi.

 Mağdur vatandaşa hukuki destek

Çalışmalara başlarken müstakil inşaat büyüklüğünün arsa payına denk olmasının önemli olduğunu belirten Göksu, “100 metrekare dairesi olan adama 80 metrekare verip,  10 bin metrekarelik arsası olana da aynısını verirsek bu adaletsizlik olur. Onun için biz hesap yaparken, kapınızın önündeki ağaca kadar her şeyi hesaplıyoruz” dedi.

Uzun yıllardır Esenler’de oturan ancak tapusu olmadığını anlatan bir vatandaşın durumu ile yakından ilgilenen Göksu,  konunun yargıya intikal etmesi durumunda gereken hukuki desteğin sağlanacağını belirterek, “ Sizi hukuken garanti altına almak için gereken gayreti göstereceğiz” dedi.

 Kimse komşusundan ayrılmayacak

Kiracıların ne olacağını soran bir vatandaşın sorusunu da yanıtlayan Göksu, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında TOKİ’nin fazla konut üretmesi durumunda o konutlardan kiracıların da kira öder gibi ev sahibi olabilmeleri için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.

Komşusundan ayrılmak istemeyen ve komşusuyla yine aynı mahallede oturmak isteyen vatandaşların da sorularını cevaplayan Göksu, isteyen herkesin komşusundan kopmadan aynı mahallede oturmaya devam edeceklerini vurguladı.

 Vatandaş istedi, Göksu startı verdi

Akılılarında oluşan tüm soruları Göksu’ya sorarak bilgilenen vatandaşlar, toplantı sonrasında; projeyi desteklediklerini belirterek, projenin en kısa sürede hayata geçmesini istediler. Çürük evlerde değil, sağlam yapılarda oturmak istediklerini dile getiren vatandaşlar, “Başkanım sizden çok ümitliyiz. Hayallerimiz suya düşsün istemiyoruz.  Size inanıyor ve sizin samimiyetinize güveniyoruz” diye konuştular.

Vatandaşların pişman olmayacakları bir kararı verdiklerini belirten Göksu ise;  İstanbul’un geleceği adına çok önemli bir projeye karar verildiğine dikkat çekerek, “ Belki de bu proje Türkiye’ye model olacak.  Hiçbirinizin hayalleri suya düşmeyecek.  Bize güvenin”  diye konuşarak mahalle sakinlerinin onayıyla Havaalanı Mahallesi’nde gerçekleşmesi planlanan Kentsel Yenileme Projesinin startını verdiklerini duyurdu.  Göksu, önümüzdeki günlerde Havaalanı Mahallesi’nde kentsel dönüşümle ilgili bir ofis kuracaklarını ve mahalle sakinlerinin kentsel dönüşümle ilgili her türlü konuyu danışabileceklerini söyledikten sonra vatandaşları kapıya kadar tek tek uğurladı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153