banner171

KENTSEL DÖNÜŞÜM !

Büyük bir bilmeceye dönüşen KENTSEL DÖNÜŞÜM hikayesinin sonu ne olacak  merak ediyorum.

Önce yaşanılanları kısa bir özetleyelim.On altı Mahallesi olan ilçemizin on üç mahallesinde Kentsel Dönüşüm yapacağız iddiasıyla yola çıkıldı.
Riskli Alan kararları alındı. İlçemiz dönüşüyor sloganlarıyla hayallere daldık. Erhan Başkan , başladı toplantılara , mahalle mahalle yaptığı her toplantıda insanları ikna etmeyi başardı. Anlatılanlar güzeldi.  Evin daha modern , daha çağdaş olacaktı. Evinin değeri artacaktı. Arazisi olanlar normal müteahhitten aldığının fazlasını alacaktı. Evler giriş kattan olmayacaktı. Dairen güneye bakıyorsa yine güneye bakacaktı. 
Parklar ,bahçeler ,spor alanları , okullar olacak , trafik rahatlayacak , alt yapı problemi yüz yıl boyunca yaşanmayacak alt yapıda tüneller kazılarak yapılacaktı. Anlatılanlar etkileyici oluyordu böyle ise herkes tamam arkadaş ben evimi , arazimi ,dükkanımı seve seve veriyorum diyordu.
 
İstenilenler , arzu edilenler de tam böyleydi ve  KENTSEL DÖNÜŞÜM olacak gibi görünüyordu. İşler evraksal boyutlara geldiğinde vatandaşın karşısına bir SÖZLEŞME çıkmıştı , bu sözleşmede neler yoktu aman Allahım. Senin adına krediler çekiliyordu ,  borçlandırılıyordun , bulunduğun mahalle nin dışında evler  verilebiliyordu , daha bir sürü şey ve imza tek taraflı atılıp karşında sana güvence veren Belediye nin bir kaşesi ve imzası yoktu.

Bu sözleşmeyi gören vatandaş endişelenmeye ve araştırmaya başladı. Bir sürü Avukatla görüşüyordu.  Pazariçi Mahallesiyle ilgili ,  bu işlerle ilgili Belediye Başkan Yardımcısından randevu talep edildi ve o toplantı da sorulan bir soruya alınan yanıt her şeyi alt üst etmişti. Soru şuydu: Sayın Başkan siz evinizi veriyor olsanız  ve sizden bu sözleşmeye imza atmanız istenmiş olsa imza atarmısınız Başkanın verdiği yanıt KESİNLİKLE  İMZALAMAM olunca kıyamet koptu. 
Yemesinden ,içmesinden kısıtlayan yaşlı amcalarımız , teyzelerimiz bu olayların üzerine ciddi rahatsızlıklar geçirdiler şekerler arttı  ,tansiyonlar fırladı ve ortada ciddi belirsizlikler yaşandı.

Daha neler oldu neler , bu bölgeler uluslararası sermaye sahiplerine peşkeş çekildi  lafları , bölgeye gelen aracı kurumlar biz işi bitirdik kardeşim Ankaradan bu mahalleyi biz dönüştüreceğiz  olurunu aldık , gelin bizle ön anlaşma yapın , başka bir gün gazetelerden şu mahalle bu firmaya veriliyor anlaşıldı vs bir sürü dedikodu.
Bir sürü insan da anlatılanlara inandı sözleşmeler imzalandı  , evler boşaltıldı ,kiralar alınmaya başladı oh kira geliri sahibi de olmuşlardı , zaman geçiyor DÖNÜŞÜM olmuyor boşalan evler de önce fareler cirit atıyor , sonrası tinerciler yaşamaya başladı etraflarında uyuşturucu da satılmaya başladı gerçekten DÖNÜŞÜM olumsuz anlamda olmuştu.

Sarıgöl Kentsel Dönüşüm ofisinin orada zamanın Başbakanı Sn. Recep Tayyip Erdoğanın yaptığı bir açılış toplantısında herkesi allak bullak etmişti. Bu bölgeleri iyi bilirim demişti. Erhan kardeşim buralarda çok katlı binalar sakın yapmayın DÖRT en fazla BEŞ katlı binalarala KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ gerçekleştirin dediğinde fırtınalar kopmuştu.

Zaman akıp gidiyordu ve YEREL seçimler olacaktı. Acaba seçim sonucu KENTSEL DÖNÜŞÜM ne olacaktı. Tüm partiler programlarını buna göre hazırlıyor seçmenle yapılan toplantılarda bu konu uzman ekipler tarafından anlatılıyordu.

Vatandaş kararını vermişti mevcut hükümetin desteğini alan parti KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ gerçekleştirebilir ve adayı bu konuda uzman diye düşündüğünden ciddi bir oy oranıyla karşımıza KENTSEL DÖNÜŞÜM uzmanı Sn. Hasan Tahsin USTA çıktı ve umutlar tazelendi bu iş olacak dendi.
Hasan Başkan ın bu işlerin uzmanlığıyla ilgili söyleyecek bir sözümüz asla olamaz herkes kendi işini yapmalı ama vatandaşta bir güvensizlik oluşmuştu bunu kırmak için bence sadece Kentsel Dönüşüm uzmanı olmak yeterli değildi.

Bu iş ciddi bir ekip işiydi ve hukuksuz hiç birşey olamazdı.  Kentsel Dönüşümün sağlıklı olabilmesi için önce çok iyi bir Hukuk ekibi olmalı ve sözleşmeler gözden geçirilmeli , Toplumu inceleyen SOSYOLOG lar olmalı , Şehir ve Bölge Plancısı olmalı yani ekip profesyonel olmalı bu yeterli mi asla yeterli değil.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN yapılacağı bölgedeki HALKIN GÖNLÜ olmalı. Bunun için de bu projenin içerisinde HALKI temsilen heyetler olmalı. Yoksa alemi cihan olsanı bu kadar büyük alanda Kentsel Dönüşümü yapamassınız.


Riskli Alan İptal davaları açılmış devam ederken , Belediyemiz de BAKANLAR KURULU na talepte bulunmuş ACELE KAMULAŞTIRMA kararı isterim diye. Bu isteği anlamak mümkün değil. 

Son durum Riskli Alan Kararı iptal edildi. Dolayısıyla Riskli Alan olmayan yerde  KENTSEL DÖNÜŞÜM olamıyor anlaşıldı. RİSKLİ ALANIN olmadığı yerde ACELE KAMULAŞTIRMA da olamıyor durum ne olacak.

Nasıl bir çözüm bulunacak , çık çıkabilirsen işin içerisinden. Tek çıkış Halkın temsilcileriyle oturulup görüşülecek , yeni sözleşmeler imzalanacak bunlara HUKUKÇULAR uygundur diyecek , HALK ikna edilecek bu iş başlayacak , bir yol böyle bir diğer yol , İMAR İZNİ açılacak vatandaş bölgenin MÜTEAHHİTLERİYLE bu işi çözecek.

Bu işi hakkaniyetli , bölgede yaşayanların menfatine çözecek olanlar kendilerine şimdiden CENNET ten yer ayırsın aksi halde ....

KENTSEL DÖNÜŞÜM !
Ali Şen
YORUM EKLE
YORUMLAR
AYŞEGÜL YALÇIN
AYŞEGÜL YALÇIN - 8 yıl Önce

kalemi̇ne saglik çok güzel anlatmişssin.

GAZİOSMANPAŞA'LI
GAZİOSMANPAŞA'LI - 8 yıl Önce

teşekkürler....

banner208

banner148

banner150

banner153