banner171

CHP yerel seçimlerde İstanbul'da hangi ilçeleri almayı hedefliyor, aday belirleme süreci nasıl ilerliyor?

CHP yerel seçimlerde İstanbul'da hangi ilçeleri almayı hedefliyor, aday belirleme süreci nasıl ilerliyor?

CHP yerel seçimlerde İstanbul'da hangi ilçeleri almayı hedefliyor, aday belirleme süreci nasıl ilerliyor?

31 Mart 2024"te yapılacak yerel seçimlerde iktidar ve muhalefet açısından en büyük rekabet İstanbul’da yaşanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kadar ilçe belediyeleri açısından da mücadele, kritik olacak.

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi asıl olarak 2019’da kaybettiği İBB başkanlığını yeniden kazanmayı hedefliyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise İBB başkanlığını elinde tutmayı, İBB Meclisi’nde üstünlük kurmayı ve ilçe belediye sayısını artırmayı amaçlıyor.

Peki CHP’nin ilçelerle ilgili somut hedefleri neler ve ilçe belediyeleriyle ilgili aday belirleme süreci nasıl ilerliyor?

Eyüpsultan, Üsküdar, Tuzla, Sancaktepe, Fatih, Bahçelievler hedefteki ilçelerin başında geliyor
31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde İstanbul'da Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 48,8, Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım yüzde 48,6 oranında oy almış; 23 Haziran’da yenilenen seçimlerde ise bu oy oranları sırasıyla yüzde 54,2 ve yüzde 45 olmuştu.

İBB Meclisi’nde ise AKP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) çoğunluğu elde etmiş, meclis üyeliği seçimleri yenilenmemişti.



39 ilçenin 14’ünü CHP adayları kazanmıştı. Adalar, Ataşehir, Avcılar, Beşiktaş, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer, Şişli; CHP’nin yönetiminde bulunuyor.

CHP kaynakları, partinin bu ilçeleri almaya çalışacağını söylüyor. Eyüpsultan, Üsküdar, Tuzla, Sancaktepe, Fatih, Bahçelievler bu ilçeler arasında görülüyor.

28 Mayıs 2023’teki Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu, Eyüpsultan’da yüzde 52,1; Üsküdar’da yüzde 52,9; Tuzla’da yüzde 51,2; Sancaktepe’de yüzde 49,77; Fatih’te yüzde 46,01; Bahçelievler’de ise yüzde 49,51 oy aldı.

Bu ilçelerin dışında CHP’nin, bir önceki dönemde CHP’nin yönetiminde olup 31 Mart 2019’da Ak Parti’ye geçen Çatalca ve MHP’ye geçen Silivri’yi geri almayı da hedeflediği aktarılıyor.

Mahmut Hamsici

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153