banner171

Davutoğlu'ndan İpek Yolu uyarı

Davutoğlu'ndan İpek Yolu uyarı

Davutoğlu'ndan İpek Yolu uyarı
 Başbakan Ahmet Davutoğlu Kazakistan'da Türk Akademesi'nde konuştu.


Başbakan Ahmet Davutoğlu resmi temaslarda bulunmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gitmişti. Burada Türk Akademi'sinde konuşan Davutoğlu, konuşması sırasınra tarihi İpek Yolu'nun önemine vurguda bulundu.

Bu yol üzerindeki hakimiyeti hatırlatan Davutoğlu, bu hattın üzerinde ne olacağının bölge halkının yani Türkiye'nin elinde olduğunu söyledi. Kazakların da bu konuda büyük bir görevi olduğunu belirten Davutoğlu "ya bu hattı enerji için kullanacağız ya da çatışma çıkacak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu - Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev
thumbs_b2_eb1fc770fcfa1bd4e6d6556335633eff

İşte Davutoğlu'nun ifadeleri:

"Ben Anadolu'da olsam da kalbim hep Kazakistan'da olacak. Gönlüm hep Hoca Ahmet Yesevi'yle beraber olacak."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Başbakan Karim Masimov ile heyetler arası görüşmeye katıldı.
thumbs_b2_8e75544a5edce4fe880d5640eec0b4a0

"Rahmetli Özal Nazabayev'e 70 milyon Kazak var demişti. Şimdi ben de diyorum ki, Türkiye'de 78 milyon Kazak var. Tarih ve kültür İpek Yolu'nun üzerinden aktı."

Başbakan Ahmet Davutoğlu - Başbakan Karim Masimov

"Dün Mardin'deydim. Mardin İpek Yolu'nun son durağıydı. Büyük devletler bu güzergahta kuruldu. Soğuk savaş bu süreçte bir parantezdi. Kazakistan'ın bağımsızlığı çok önemliydi."

İPEK YOLU HATTINDA NE OLACAĞI BİZİM ELİMİZDE

"İpek Yolu'nun ne olacağı bizim elimizde. Ya bu hattı enerji için kullanacağız. Ya bu hat üzerinde rekabet sonrası çatışma olacak ya da müreffeh bir yaşam olacak. Eski İpek Yolu'nun yeniden keşfedilmesi ve kullanılmasından yanayız. Çin'den başlayıp Türkiye'ye oradan Avrupa'ya geçecek. Bu iddialı ama önemli bir projedir. Bakü Tiflis - Ceyhan boru hattı Avrupa'ya bağlanmıştır. Kazak işadamlarımız Avrupa'ya açılmak istiyorlarsa tüm limanlarımız kendilerine açıktır. İstanbul'un bir adı da Asitanedir. Astana ne kadar gelişirse İstanbul o kadar gelişir."


Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2016, 20:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153