banner171

Haliç “Altın Boynuz” Oluyor…

Haliç “Altın Boynuz” Oluyor…

Haliç “Altın Boynuz” Oluyor…

Sarıyer’den alınan Boğaz suyunu 5 kilometrelik tünelle Haliç’e ulaştıran asrın projesini Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş birlikte açtı. Oksijen miktarını arttırarak biyolojik çeşitliliği arttıracak dev yatırımla günde 260 bin metreküp Boğaz suyu Haliç’e verilecek ve Altınboynuz’un suyu yılda 3 kez yenilenmiş olacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ev sahipliği yaptığı törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Abdulkadir Aksu, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, çok sayıda milletvekili, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, İlçe Belediye Başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Boğaz suyu, Haliç’teki çözünmüş oksijen miktarını artırarak biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak, bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan bu bölge, bugün birçok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerinin yapıldığı bir alan halini almış olacak. 

Proje kapsamında Sarıyer’den alınan deniz suyu tünel ve terfi merkezleri ile Haliç’e ulaştırılıyor. Haliç’te oksijen miktarının artmasıyla biyolojik çeşitlilik de artacak. Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 kilometre uzunluğunda 2,2 metre çapında tünel yapıldı. Deniz suyu 21 metre derinlikte Ayazağa Deresi’ne pompa ile aktarılacak ve günde 260 bin metreküp boğaz suyu Haliç’e akacak. Haliç’in suyu 1 yılda 3 kez yenilenecek.

Haliç’teki su sirkülasyonu ve ekolojik yaşam kalitesi artacak. Haliç Çevre Koruma Projesi’nin son etabının maliyeti 44 milyon Türk Lirası. Bugüne kadar ise 758 milyon dolar harcandı. Islah çalışmaları başlatıldığında suyun derinliği 50 santimetreye kadar düşmüştü. Kirlilik yüzünden sandallar ilerleyemiyordu. Yapay adacıklar oluşmuştu. 

 Çamurun depolandığı 180 bin metrekarelik alanda Yeşilpınar’da dev bir eğlence merkezi Vialand kuruluyor. Kirlilik sebebiyle durmuş olan deniz taşımacılığı yeniden başladı. Sütlüce uluslararası bir kongre merkezine dönüştürüldü. Haliç’in can bulmasıyla birlikte Sadabad eski ihtişamına kavuşuyor. Kentsel SİT alanı ilan edilen Sadabad mesire alanındaki yaklaşık 10 tarihi yapı ihya edilecek. Kâğıthane Deresinin Haliç'e doğru uzandığı ve modern anlamda Osmanlı peyzaj mimarisinin ilk örneklerinden sayılan Sadabat tarihi güzelliğine yeniden kavuşuyor.
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Sarıyer’den alınan deniz suyunu 5 kilometre uzunluğunda, 2,2 metre çapında tünel ve terfi merkezleriyle Haliç’e ulaştıran Haliç Su Tüneli projesinin, Altınboynuz’daki oksijen miktarının artmasıyla biyolojik çeşitliliği arttıracağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan Haliç Çevre Koruma Projesi'nin, 3,5 yıl önce startı verilen "İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verme" aşamasının da tamamlandığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, Kâğıthane Deresinin Haliç'e doğru uzandığı, Osmanlı peyzaj mimarisinin ilk örneklerinden sayılan Sadabat’ın tarihi güzelliğine yeniden kavuştuğunu kaydetti.
 
Bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan Altınboynuz, birçok balık türünün yaşadığı, kültürel ve spor etkinliklerinin yapıldığı bir alan halini almış olacak” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2012, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153