banner171

ABD'den tarihi karar!

ABD Başkanı Barack Obama yönetimi Küba'da elçilik açmayı düşünüyor. .ABD'nin Küba ile diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlayacağı bildirildi.

ABD'den tarihi karar!
 ile ABD arasında mahkum takası yapıldı. Küba'da CIA bağlantılı faaliyetleri nedeniyle mahkum edilen Alan Gross karşılığında, ABD hapishanelerinde mahkum olan üç Kübalı yurtsever ülkelerine dönecek. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde de adımlar atılacağı iddia ediliyor.

ABD'li yetkililer, beş yıldır hapiste olan Gross'un bu sabah uçakla ülkeye döndüğünü açıkladı.

ABD- KÜBA İLİŞKİLERİNDE NORMALLEŞME

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın Küba ilişkilerine dair bugün konuşma yapacağı belirtildi. Konuşma Türkiye saatiyle saat 19.00'da olacak. Küba lideri Raul Castro da aynı saatte ABD ile ilişkiler konusunda konuşma yapacak.

ABD KÜBA'DA BÜYÜKELÇİLİK AÇACAK

Konuyla ilgili AP'ye bilgi veren ABD'li yetkililer, Küba ile ilişkilerin normalleşmesi için görüşmelere başlanacağını ve Küba'da ABD Elçiliği'nin tekrar açılmasının gündemde olduğunu belirtti.

AMBARGODAN SONRA YUMUŞAMA DÖNEMİ

1959'daki devrimden sadece bir yıl sonra Küba'ya ambargo uygulamaya başlayan ABD, yıllar içinde ambargoyu sertleştirmiş, sosyalist ülkeyle diplomatik ilişkilerini de 1961'de kesmişti. İlişkilerin normalleşmesinin Küba'ya uygulanan ambargonun yumuşamasını da kapsayacağı öne sürülüyor.

CIA bağlantılı USAID'ın (ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı) çalışanı olan Gross, Küba'ya karşı faaliyetleri suçlamasıyla 3 Aralık 2009'da tutuklanmıştı. Gross, 15 yıla mahkum edilmişti.

ABD hapishanelerindeki üç Kübalı yurtsever, ülkelerine karşı terör faaliyetleri hakkında istihbarat toplarken tutuklanmış ve 2001'de mahkum edilmişti. Kübalı yurtseverlerin serbest bırakılması ve ülkelerine dönmeleri için uzun süredir uluslararası kampanya yürütülüyordu.


Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 22:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153