banner171

Ar-Ge Harcamaları 15 Milyar'a Liraya Dayandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de 2013 yılında yapılan Ar-Ge harcamalarının 14,8 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Ar-Ge Harcamaları 15 Milyar'a Liraya Dayandı
 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de gayri safi yurt içi Ar-Ge harcamasının 2013'te 14,8 milyar liraya ulaştığını belirterek, dinamik özel sektörü ve nitelikli işgücü ile Türkiye'nin, üretmeye ve ürettiği ürünlerde katma değeri artırmaya devam edeceğini bildirdi.

Bakan Işık, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan "2013 Yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması" sonuçlarını değerlendirdi.

Ar-Ge ve inovasyona daha fazla ağırlık vererek üretim ve ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmayı hedeflediklerini belirten Işık, kalkınmanın yolunun üreten ve yüksek katma değer oluşturan ekonomiden geçtiğini ifade etti.

Işık, bugün açıklanan verilere göre, Türkiye'de gayri safi yurt içi Ar-Ge harcamasının 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 13,4 artarak 14 milyar 807 milyon liraya ulaştığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri, teknoloji transfer ofisleri gibi kurumsal yapılara verdiği destekler ile San-Tez, teknogirişim, teknolojik ürün tanıtım ve pazarlama, teknolojik ürün yatırım destek programı gibi projeye dayalı desteklerimizin ülkemizde işleyen bir Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin oluşmasına, kurumsal ve sürdürülebilir yapıların kurulmasına önemli katkıları olmuştur."

Söz konusu harcamalarda, ticari kesimin yüzde 47,5 ile en büyük paya sahip olduğunu belirten Işık, özel sektör Ar-Ge harcamalarının artarak devam etmesinin öncelikli hedefleri arasında bulunduğunu bildirdi.

Işık, Ar-Ge merkezleri desteği ile özel sektöre büyük katkı sağladıklarını vurgulayarak, bu desteğin yeni alanları kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacağını kaydetti.

Ar-Ge harcamalarının 2013 yılında yüzde 48,9'unun ticari kesim tarafından finanse edildiğine işaret eden Işık, bunu yüzde 26,6 ile kamu kesiminin, yüzde 20,4 ile yükseköğretim kesiminin, yüzde 3,3 ile yurt içi diğer kaynakların ve yüzde 0,8 ile yurt dışı kaynakların izlediğini belirtti.

Özel sektörün Ar-Ge harcamalarının finansmanındaki payının yüzde 50'ye yaklaştığına dikkati çeken Işık, bu artışın son yıllarda büyük firmaların kurduğu Ar-Ge merkezlerinde yürütülen projelere yapılan harcamaların katkısıyla gerçekleştiğini aktardı.

Bakan Işık, nitelikli personel istihdamına özel önem verdiklerini vurgulayarak, teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri ve teknoloji transfer ofisleri gibi kurumsal yapılarda çalışan Ar-Ge personeli sayısının, Türkiye'deki Ar-Ge personeli sayısının yüzde 50'sine ulaştığı bilgisini verdi.

Dinamik özel sektörü ve nitelikli işgücü ile Türkiye'nin üretmeye ve ürettiği ürünlerde katma değeri artırmaya devam edeceğini belirten Işık, "Bu kapsamda hükümetimiz Ar- GE ve inovasyon yoğunluğunun artması amacıyla bilim dünyası ve özel sektörün yanında olmayı sürdürecektir. İnanıyoruz ki ülkemiz attığımız bu adımlarla 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2014, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153