banner171

Kabe‘de vinç düştü! 107 kişi hayatını kaybetti 238 hacı adayı ise yaralandı.

Kabe‘de vinç düştü! 107 kişi hayatını kaybetti 238 hacı adayı ise yaralandı.

Kabe‘de vinç düştü! 107 kişi hayatını kaybetti 238 hacı adayı ise yaralandı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Kabe'de meydana gelen kazada, şu ana kadar yaptıkları tespitlere göre, 17 Türk hacı adayının yaralandığını söyledi.17 TÜRK HACI ADAYI YARALANDI

Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Sivil Savunma yetkililerinin 87 ölü, 154 yaralının olduğu bilgisini paylaştığını aktardı.

Mekke'deki Türk hastanesinde 12, Suud hastanelerinde de 5 yaralının bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Keleş, "Şu anda tespitlerimize göre 17 yaralımız var, bunların genel sağlık durumları da iyi" diye konuştu.

Kazada vefat eden Türk hacı adaylarıyla ilgili henüz teyit edilmiş bir bilgilerinin bulunmadığını anlatan Keleş, "Kriz masası oluşturduk, Türk hacılarıyla ilgili gelen bilgileri anında değerlendiriyoruz. Suud hastanelerine görevli tercümanları gönderdik. Yaralılarımızla ilgili işlemleri takip ediyoruz. Olayla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

"TAVAF ALANI KIPKIRMIZI OLMUŞTU"

Doktor Muhammet Abdullah Furkan, Kabe'de meydana gelen vinç kazasıyla ilgili, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı" dedi.

Furkan, doktor olduğunu, İstanbul'dan görevli olarak geldiğini belirterek, olay anında tavaf alanının alt katında olduğunu söyledi.

Tavaf alnının en alt katında olduğu için dışarıdaki hasarı göremediğini anlatan Furkan, "İçeride hasar yaratacak bayağı bir parça vardı. Ben 15 kadar hastaya müdahale ettim. Benim müdahale ettiklerimde ölü yoktu. Bir iki tane durumu kritik hasta vardı ama orada koştururken Safa Merve ve 3. katta 500 sayısından bahsediliyordu" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, "Türk hacılardan ölen var mı?" sorusu üzerine Furkan, "Ben 3 tane biliyorum" yanıtını verdi.

Bir başka görgü tanığı da 2 Türk'ün vefat ettiğini gördüğünü ifade etti.  

"DEPREM OLUYOR SANDIM"

Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Nazmiye Yılmaz da şunları söyledi:  "Ben deprem oluyor sandım. Yaklaşık 16.30 gibi kum fırtınası başladı, ardından yağmur bir buçuk dakika kadar. Sonra da Mescidi Haram'da çok güçlü bir patlama sesi duyuldu. Ondan sonrası büyük bir panik. Patlamayla birlikte insanlar sağa sola koşmaya başladı. Bizim bulunduğumuz yerle vincin çarptığı yer arası yaklaşık 50 metre kadardı. Önce panik içinde kaçanları, sonra yaralıları gördük. Vincin çarptığı yerde kan izleri, yaralılar, kopmuş beton parçaları vardı. İlk müdahale ağır yaralılara yapılmış ama hafif yaralılar hala kaza yerindeydi. Yakınları yanlarındaydı. Oradan gelenler, maalesef kafaları kopmuş ölülerin olduğunu söylüyorlardı."

Kabe'de ölen ve yaralanan Türklerin isimleri belli oldu

Mescid-i Haram'da yer alan vincin devrilmesi sonucu meydana gelen kazada ölen ve yaralanan Türk vatandaşlarının isimleri belli oldu.

Kabe'de şiddetli yağış ve fırtına sonucu yıldırımın çarptığı bir vinç hacı adaylarının üzerine düştü. Olayda 107 kişi hayatını kaybetti 238 hacı adayı ise yaralandı.

Hac ibadetlerini yerine getirmek için Kabe'de olan Türk hacı adaylarından 2 kişi hayatını kaybetti 19 kişi ise yaralandı.

Hayatını kaybeden Türk hacı adaylarının isimleri

İstanbul -Abdülkadir Gökmen
Trabzon- Erol Karaağaçli

Yaralanan Türk hacı adaylarının isimleri;

Mehmet Aslantaş
Mehmet Ali Ünal
Nurettin Günaydın
İsa Saraç
Feride Karaağaçlı
Hasan Yoldaş
Cennet Kavaç
Mehmet Türkmen
Safiye Yıldız
Habip Barlalı
Yusuf Emsal
Refiye Üret
Abdullah Öresin
Abdulgazi Savaş
Zeki Erdem
Mustafa Boz

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2015, 11:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153