banner171

CHP yüzde 35'i geçerse Ak Parti tek başına iktidar olamayacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimlerde yüzde 35 oy alacaklarına ilişkin açıklamasının bir ankete dayandığı ortaya çıktı. Söz konusu ankete göre CHP yüzde 35 oy alırsa Ak Parti tek başına iktidar olamıyor...

CHP yüzde 35'i geçerse Ak Parti tek başına iktidar olamayacak
 Cumhuriyet'in haberine göre; CHP, bir ay önce yabancı bir araştırma kuruluşuna partinin 2015 genel seçimlerinde hedeflediği kitlelere ilişkin bir anket yaptırdı ve bu ankete göre seçmenlerin yüzde 9'luk bir seçmen kesimi ilk kez CHP'ye oy vereceği ileri sürüldü. Büyük bölümünü son seçimde Ak Parti'ye oy verenlerin oluşturduğu bu yüzde 9'un oyunu alması halinde CHP yüzde 35'in altında kalmayacak.
KILIÇDAROĞLU YÜZDE 35 DİYOR ÇÜNKÜ...

Araştırma sonucu Kılıçdaroğlu'na önerilen "CHP, ne yaparsa yapsın asla oy alamayacağı seçmen yerine, CHP'ye oy verebileceğini belirten bu yüzde 9'u hedef almalıdır. Yani seçimde alan daraltmasına gidip kampanyasını bu yüzde 9 üzerine kurmalıdır" tespiti sebebiyle Genel Başkan yüzde 35'i hedefliyor.

AK PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMAYACAK

Anketin en şaşırtan sonuçlarından biri ise CHP'nin yüzde 35'i alması, HDP'nin barajı geçmesi ve MHP'nin tekrar barajı geçip Meclis'e girmesi durumunda Ak Parti'nin tek başına iktidar olamayacak...

İşte anketin ayrıntıları:

YÜZDE 9'LUK SEÇMENİN BÜYÜK BÖLÜMÜ AK PARTİ'DEN

Ankete göre bu yüzde 9'luk seçmenin içinde son seçimde MHP'ye, az da olsa HDP'ye oy verenler bulunuyor. Ancak en büyük oran AK Parti'ye oy verenler. Yani CHP, bu yüzde 9'luk kitleden oy alırsa en çok AK Parti'den oy almış olacak. CHP, yüzde 9'un tamamının oyunu alamasa bile yürüteceği kampanyayla yarısını, yarısından biraz fazlasını aldığında bile yüzde 30'u geçecek.

YÜZDE 35'İ DE GEÇEBİLİR

Anket sonucu yapılan tespitlere göre CHP, yüzde 9'un tamamını alırsa zaten yüzde 35'in altına inmesi mümkün olmuyor. Ancak tamamını alamadığı takdirde bile 30'u geçmesinin ardından gelecek yeni seçmenler de olacaktır. Bu seçmenlerle birlikte partinin yüzde 35'leri yakalaması mümkün görünüyor. Hatta yüzde 9'luk pasta içinde alabileceği oyları genişletmesi ve ilk kez seçmen olacaklardan da iyi oy alması durumunda 35'ten altta kalmayacağı gibi 35'ten yukarılara tırmanma potansiyelinin de olacağı görünüyor.

CHP 35 OLURSA...

Anketin bir diğer öngörüsüne göre CHP'nin yüzde 35'i alması durumunda AK Parti tek başına iktidar olamayacak. Çünkü zaten AK Parti'den oy alacak ve AK Parti oyları 2011'e göre azalacak. Bir de HDP barajı aşarsa bu durumda alınacak oylar milletvekili sayılarını da büyük oranda etkileyecek. MHP'nin de barajı aştığı böylesi bir tabloda AK Parti'nin birinci parti olsa bile milletvekili sayısıyla tek başına iktidar olması imkansız görünüyor.
Hurhaber

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2015, 00:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153