banner171

Erdoğan Irak'ta TABULARI YIKTI

Başbakan Erdoğan, Ortadoğu'yu sarsan halk hareketlerinin yaşandığı bir dönemde Irak'a kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret bölge barışına yönelik önemli bir mesaj olarak görülüyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Erdoğan'ın tarihî ziyaretini Ortadoğu'daki sorunların çözümü için büyük bir adım olarak değerlendirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, büyük bir coşku ile karşılandığı tarihî Irak ziyaretinde tüm kesimlerle kucaklaşarak ülkenin siyasî ve toprak bütünlüğüne güçlü destek verdi. Erdoğan, ziyaretinin ikinci gününde Şiîlerin kutsal kenti Necef ile bölgesel Kürt yönetiminin merkezi Erbil'e gitti. Erdoğan Erbil'de Mesud Barzani ile görüştü. Necef'te Hz. Ali Türbesi'ni ziyaret ederek dua etti, ardından Şiî lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile görüştü. Halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Erdoğan, Hz. Ali Türbesi'ni ziyaret eden ilk Türk başbakan ve ilk Sünnî lider oldu. Başkent Bağdat'ta İmam-ı Azam Ebu Hanife Türbesi'ni ziyaret eden Erdoğan'a, Iraklılar yol boyunca sevgi gösterilerinde bulundu.

Erdoğan, Necef ziyareti öncesinde de başkent Bağdat'ta Iraklıların sevgi gösterileri arasında Şii imamlar Musa Kazım ve Muhammed Taki'nin yattığı Kazımiye Türbesi ile İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin türbesini ziyaret etti. Arap ülkelerini sarsan isyanların ardından muhtemel bir Şii-Sünni çatışmasının konuşulduğu bir dönemde gerçekleşen ziyaretler, bölge barışına yönelik önemli bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, Aralık 2010'da Halkalı'da düzenlenen aşure etkinliklerine katılmış ve buradaki konuşması Şii dünyası tarafından yakından takip edilmişti. Erdoğan, diyalog mesajları verdiği konuşmasında, "Kerbela'da şehit olan Ehli Beyt'i rahmetle yâd ediyorum." demişti. Başbakan Erdoğan, Erbil'e hareketinden önce Şii dini lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine, "Çok verimli bir ziyaret oldu. İstifade ettim.'' dedi.

Erdoğan'ın Bağdat ve Necef'ten sonraki durağı ise Erbil'di. Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Bu kenti ziyaret eden ilk Türk başbakan olan Erdoğan, burada da coşkuyla karşılandı. Kent sokaklarına Irak ve Kürt yönetimi bayraklarının yanı sıra Türk bayrakları asıldı. Birçok Türk işyeri de Başbakan için "hoş geldin" pankartları astı. Birkaç yıl öncesine kadar terör örgütü PKK sebebiyle Ankara-Erbil ilişkilerinin ne kadar gergin olduğu dikkate alındığında ziyaret bir milat olarak görülüyor.

BARZANİ'DEN KERKÜK JESTİ

Erdoğan'ın Erbil'e gitmesi, Mesut Barzani için büyük bir onur ve jest anlamına geliyor. Barzani de önemli bir jestle buna karşılık vererek Erdoğan'ın gelişine saatler kala Türkiye ile bölgesel Kürt yönetimi arasında büyük tartışmalara sebep olan Kerkük şehrinin İl Meclisi Başkanlığı'na bir Türkmen'in seçilmesini sağladı. İl meclisi dünkü toplantısında Kerkük Valiliği görevine Kürt İttifakı'ndan Necmeddin Kerim'i, meclis başkanlığına da Türkmen grubundan Hasan Turan'ı seçti.

Başbakan Erdoğan, Erbil'de Uluslararası Havaalanı'nın açılışını yaptı. THY'nin Erbil'e sefer başlatacağını hatırlatan Erdoğan, "Yine bir başka güzel gelişmeyi hatırlatmak isterim; Türk Hava Yolları, 14 Nisan'dan itibaren, Erbil'e uçmaya başlıyor. 2 Türk firması tarafından inşa edilen ve biraz önce açılışını yaptığımız Erbil Havaalanı, böylece dünyanın en büyük ve prestijli havayolu şirketlerinden biriyle, Türk Hava Yolları ile tanışıyor. Bu güzel bölgeyi şimdi artık havayolu ile ki ben buna aslında havayolu demek istemiyorum. Halkın yolu diyorum. Bu halkın yolu ile de birbirimize dünyaya daha da yakınlaştırıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Açılışa katılan Mesut Barzani ise, "Biz bütün Ortadoğu ve dünya olarak attığınız bu adımları çok önemli buluyoruz.'' dedi. Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında Barzani "Sayın Erdoğan'ın bugün Irak'a gelişi tarihi günlerden biridir. Bu gelişiniz Kürdistan ve Türkiye arasında köprü olacak. Biz bütün Ortadoğu ve dünya olarak attığınız bu adımları çok önemli buluyoruz" şeklinde konuştu. Erdoğan'ın uzak görüşlülüğü sayesinde Türkiye'nin bölgede önemli bir yeri olduğunu ifade eden Barzani, "Umarız, barışa ve bölge halklarının faydasına bu gelişmeler, seçimlerden sonra da devam eder." dedi. Erdoğan, havaalanı açılışından sonra Barzani ile Erbil'de 'Beyaz Köşk' olarak adlandırılan Devlet Konukevi'nde bir saat süren bir görüşme yaptı.

Türkiye, baştan beri Irak'ın toprak birliği ve siyasi bütünlüğünü savunuyor. Tüm etnik, mezhep ve siyasi unsurlarla temas kurma, Ankara'nın Irak politikasının temelini oluşturuyor. Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinde de buna özen gösterildi. Şehir seçimlerinde Irak'ın etnik ve siyasi bütünlüğünü yansıtması esas alındı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153