banner171

TBMM Başkanı Kim Olacak?

24. dönem parlamento seçimlerinin ardından, TBMM'de şimdi de "başkanlık" heyecanı yaşanıyor.

TBMM Başkanı Kim Olacak?
YSK henüz resmi sonuçları açıklamasa da 12 Haziran'da yapılan Milletvekili Genel Seçimleri ile 24. dönem parlamentosu şekillendi. Şimdi ise gözler parlamentodaki ilk yarışta. Meclis Başkanlığı için geri sayım başlarken, yüzde 49.9 oy oranı ile 326 milletvekili bulunan AK Parti'de öne çıkan isimler kulislerde dillendirilmeye başladı. AK Parti'de Meclis Başkanlığı için en güçlü adaylar Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek olarak ifade ediliyor. Kulislerde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın isimleri
de Meclis Başkanlığı adayları arasında dillendiriliyor.

CHP "UZLAŞMA" İSTİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis başkanı seçiminin, yeni anayasa sürecinde tüm partilere ‘uzlaşma ruhu için bir fırsat’ tanıyacağını söyleyerek, AK Parti’ye, ‘adayları belirlerken diğer partilere danışmayı’ önerdi. Hürriyet Daily News’a (HDN) konuşan Kılıçdaroğlu, “Meclis başkanının iktidar partisi üyesi milletvekilleri arasından seçilmesi gerektiğinin farkındayız. Buna saygı duyuyoruz. Fakat yeni Anayasa sürecinde, seçilecek başkanın niteliklerinin çok önemli olduğu göz önüne alındığında Meclis’teki diğer partilere danışmaları iyi olur” dedi ve "Yaklaşan anayasa çalışmaları döneminde bu önemli bir işbirliğinin işareti olacaktır" yorumunda bulundu.

AK PARTİ'Lİ İYİMAYA'DAN KILIÇDAROĞLU'NUN ÖNERİSİNE DESTEK

Kılıçdaroğlu’nun önerisi TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya tarafından da olumlu karşılandı. HDN’e konuşan İyimaya, “Yeni meclis başkanı anayasa çalışmalarına rehberlik edeceği için çok önemli olacaktır. Bu nedenle danışarak seçmek iyi olur” dedi. İyimaya, Mecliste gerekli düzenlemeler yapıldıktan ve yeni anayasa oluşturulduktan sonra tüm partilerin, Meclis’in açılacağı 1 Ekim’e kadar değerlendirme vakti olacağını söyledi. İyimaya, her partinin eşit vekil sayısıyla temsil edileceği Meclis komisyonu kurulduktan sonra, hangi sivil toplum örgütünün dahil olacağına karar verilmesi gerektiğini belirterek, “Ben buna oluşum havuzu diyorum” diye konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

YSK’nın seçim sonuçlarını ilanından sonraki 5. gün saat 15.00’te TBMM Genel Kurulu çağrısız olarak toplanacak. TBMM’nin bu birleşimine en yaşlı üye başkanlık edecek. Buna göre ilk birleşimi “en yaşlı” üye olarak 79 yaşındaki CHP İstanbul 3. bölge 4. sıradan milletvekili seçilen Gazeteci- Yazar Oktay Ekşi yönetecek. En genç 6 milletvekili de divanda dönüşümlü olarak “katip” üye olarak görev yapacak.

Bu birleşimde milletvekilleri Adana’dan başlayarak seçim bölgelerine göre tek tek kürsüye çıkarak Anayasa’da yer alan “milletvekili andını” içecek. Yemin töreninden sonra, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. 5 günlük arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek. Başkanlık seçimlerine ilişkin ilk tur oylamanın 29 Haziran’da yapılması öngörülüyor. Oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153