banner171

İstanbul'a kar ne zaman yağacak?

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, "Pastırma Yazı"nın, ekim ayının nihai haftasıyla kasımın ortalarında yaşandığını, temel isminin ise "Pastırma Ayazı" olduğunu vurguladı.

İstanbul'a kar ne zaman yağacak?
 Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, "Pastırma Yazı"nın, ekim ayının nihai haftasıyla kasımın ortalarında yaşandığını, temel isminin ise "Pastırma Ayazı" olduğunu vurguladı.
Bu mevsimde gündüzlerin sıcak, geceleri ise ayaz olduğunu ifade eden Köse, ayazın etkisiyle sıcaklığın bilhassa İç Türkiye Bölgesi'nde sıfır derecenin altına düştüğünü belirtti.

"Pastırma Yazı, 12 gün sürecek"

Pastırma sıcaklarının dün itibarıyla başladığını anlatan Köse, şöyle devam etti:

"Atalarımız yaklaşık 400 sene evvel seyahatlere, heybelerinde bozulmasın diye kurutulmuş etlerle çıkmışlar. Ayazlı havadan ötürü bu mevsimde kuruttukları et çok lezzetli olduğu için adı 'Pastırma Ayazı' söylemişler. Ama biz 'Pastırma Yazı' diyoruz. Aslında 'Pastırma Ayazı'ndan geliyor. Sebebi de şu; ova anımsatan günler yaşanıyor. Gündüzleri oldukça güneşli, sabah ilk saatlerde sis ve pus hadisesi gözüküyor. Bu tarz havaların belirgin özelliğidir. Rüzgar hafif, adamları rahatsız etmiyor. Bu da ekim ayının sonu ile kasımın ortaları arasında görülüyor. Bazen senede bir kez da oluşabilir. Üç gün yaşanıyor, arada bir iki gün hava tekrardan bozuyor, sonrasında bir 10 gün daha yaşanabiliyor. Bu yıl de 'Pastırma Yazı'na dün itibarıyla başladık, 12 gün sürecek."

İstanbul'da hava sıcaklığnın 20 dereceye kadar yükseleceğini ifade eden Köse, bu dönemden sonra sıcaklığın azalacağını dile getirdi.

"Antalya ile Anamur arasında hortum oluşma riski devam ediyor"

Türkiye'nin adım adım kışa yaklaştığını, bu sene El Nino'nun etkisiyle bol yağış görüldüğünü anımsatan Köse, "Hortumlar gördük yurdumuzun birçok noktasında. Hala görmeye devam ediyoruz. Akdeniz'de, bilhassa Antalya ile Anamur arasında hortum oluşma riski devam ediyor" diye konuştu.

Bu sene hortumun sık görülmesinin sebebinin El Nino'nun tetiklemesiyle deniz suyunun sıcaklığının yükselmesi olduğunu söyleyen Köse, Karadeniz'de bile deniz suyu sıcaklığının 28 dereceye kadar çıktığına işaret etti.

Köse, "Deniz suyu hala sıcak. Yurdumuzun bir tarafında 50-60 santimetre kar yağışları mevcut. Ege ve Akdeniz'de ise hala deniz sezonu devam ediyor. Otellerde doluluk oranları, yüzde 50 mertebesinde. Akdeniz sahillerinde deniz suyu sıcaklıkları 25-26 derecede. Hava sıcaklıkları da yaklaşık bu derecelerde olduğu için deniz sezonu 20 Kasım'a kadar devam edecek" ifadelerine yer verdi.

"İstanbul'a kış 20 Ocak'ta gelecek"

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, aralık ayının ortasına kadar bilhassa İstanbul başta olmak üzere vatanın Batı kesimlerinde kar yağışı beklenmediğini dedi.

İstanbul'da ilk kar yağışının genellikle Aralık ayının 15'inde görüldüğünü, bu sene tarihte "biraz sapma" yaşanabileceğini belirten Köse, şöyle konuştu:

"Deniz suyunun sıcak oluşu sebebiyle 5-6 gün sarkabilir ya da hiç yağmayabilir aralık ayında. İstanbul'un kışını, 20 Ocak 2015 ve sonrasında bekliyoruz. Kar yağışlarını bu mevsimde göreceğiz. Aralık ayının ortasında bir kar yağışı alırsak, bu da sürpriz olmasın. İstanbul, umumi mevsim normallerinde iki defa 10 santim üzerinde kar yağışı alıyor. Birisini 20 Ocak 2015, diğerini ise şubat başında alıyor. Bu yıl bu civarda kar yağışını ön görüyoruz. Yurdun büyük bölümünde de benzer hava koşullarının olacağını tahmin ediyoruz. Ama bilhassa Doğu Karadeniz ile Doğu Türkiye Bölgesi'nde çetin kış koşulları bekliyoruz."

Kaynak:Yenişafak

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2014, 22:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153