banner171

İşte ÇILGIN PROJE “KANAL İSTANBUL“

Başbakan Erdoğan, aylardır merakle beklenen çılgın projeyi açıkladı. İşte dev projenin tüm detayları

Başbakan Erdoğan sır gibi sakladığı "Çılgın Projeyi" açıkladı. "Kanal istanbul" adlı projeyle Karadeniz ve Marmara arasında ikinci bir Boğaz açılacak. Kanalın uzunluğu 50 km'yi bulacak, derinliği 25 metre, genişliği ise 150 metre olacak.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezinde, kamuoyunda "Çılgın Proje" olarak adlandırılan "Kanal İstanbul" projesini tanıttı. Eşsiz eserlerin arkasında hep hayallerin olduğunu söyleyen Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in 'Canım İstanbul şiiriyle başladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:

• Abdülmecid, 1856'da bir proje hazırladı, Boğaz'ın altından geçiyordu. 0 başlayamadı, tamamlamak torunlarına nasip oldu.

• Bugün açıklayacağım muhteşem proje şahsımın olduğu kadar, arkadaşlarımın olduğu kadar, yüzlerce yıl öncesindeki İstanbu idarecilerinin de hayaliydi.

"Yüzyılın en prestijli projesi"

• İstanbu'a Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman, Independenta faciasını düşündüm uzun süre, gece gündüz böyle bir şey bizim başımıza gelse ne yaparız diye kafa yordum, arkadaşlarımla konuştum. Helikopterle İstanbu'un üzerinde gezdik daha sonra. On yıllar boyunca zihnimizde şekillenen bu hayal bugün artık ete kemiğe bürünmeye başladı.

• Açıklayacağım proje çok ama çok amaçlı proje. Bu proje enerji, ulaştırma, bayındırlık, istihdam, şehircilik, aile, konut, kültür, turizm ve en önemlisi çevre projesidir.

• Her türlü olumsuzluğu, haksızlığı, adaletsizliği önlemek adına projenin yeri ve maliyeti konusunu gizli tutmaya devam edeceğiz. Bunu açıklayacak değilim.

• Etüt çalışmaları 2 yıl sürecek. Süreç ağsından projenin değişikliklere uğraması son derece tabidir. Panama Kanalı ile Süveyş'le, Yunanistan'da Corinth Kanalı ile kıyas dahi kabul etmeyecek yüzyılın en büyük projelerinden biri için bugün kollan sıvıyoruz.

• İstanbu'da bu projeyle beraber 2 yanmada 1 ada oluşuyor. Anadolu yakası zaten bir yanmada. Fakat şimdi 1 ada oluşacak ve bu projeyle beraber 1 yanmada daha oluşacak.

 

 "En büyük gemiler geçecek"

• İstanbu'un Avrupa yakasında, şehrin batısında, Karadeniz ve Marmara Denizi arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbu'a "Kanal istanbul'u kazandınyoruz.

• Dünyada içinden nehir geçen nice şehirler var. Ama içinden deniz geçen yegane şehir İstanbul. Şu andan itibaren başlattığımız projemizle İstanbu, içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüşüyor.

• Kanalın su derinliği yaklaşık 25 metre, genişlik 150 metre civannda olacak. Taban genişliği ise 120 metreyi bulacak. Dünyadaki mevcut kanallardan bugün dünyanın en büyük gemileri, 250-260 bin DW ton gemiler geçebiliyor ama bizim kanaldan 300 bin DW tonluk gemi geçebiliyor. Kanaldan dünyanın en büyük gemileri geçecek.

• 3. köprü de bu kanalın üzerinden geçecek. Kanal üzerine inşa edeceğimiz köprülerle kara ulaşımı kesintiye uğramayacak. Milyonlarca metreküp hafriyat çıkarılacak, uygun yerlere taşınacak.

Projenin finansman sorunu yok

Türkiye'nin bu büyük projeyi gerçekleştirecek iradeye sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, finans konusunda sıkıntı olmadığını söyledi. Erdoğan, "Projenin, tamamı milli kaynaklardan karşılanacak. Çünkü, Türkiye bir istikrar ülkesi, Türkiye bir güven ülkesi. Buraya güvenildikçe, burada istikrar oldukça, buraya artık girişimciler, müteşebbisler rahatlıkla girebiliyor" dedi. Erdoğan 2023'te bitirmeyi planladıkları projenin gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

Boğaz'ın yükünü azaltacak

"Projeyle Boğaz trafiğini azatmak ve tehlikeyi minimize etmeyi amaçlıyoruz. Kazalar zaman zaman adeta Boğaz'ı cehenneme çevirdi, böyle bir tehditten kurtaracağız İstanbu'u ve İstanbulluları. İstanbul Boğazı tarihin ve geleceğin iç içe yaşayacağı, spor faaliyetlerinin yapılacağı eski günlerine geri dönecek. Marmara'da demirleyen gemilerden ve Boğaz'da oluşturdukları kirliliğin önüne geçeceğiz. Bio çeşitliliğini muhafaza ediyoruz. 49 gemi geçiyorsa Boğaz'dan, kanal, bu trafiği hızlandıracaktır. İstanbu'un en büyük havalimanını kanal çevresinde gerçekleştireceğiz. Kanal çevresinde modern bir yaşam alanı oluşturacağız. Yaklaşık 60 milyon yıl kapasiteye sahip havalimanı hedefliyoruz. Kanaldaki akıntı nedeniyle kirlilik oluşmayacak. Yeraltı kaynaklarına zarar vermeyecek."



İşte ilham veren o facia

İstanbul Boğazı'nda Haydarpaşa Limanı'nın 800 metre açığında 15 Kasım 1979 günü Türkiye saatiyle sabah saat 05.30'da tarihi bir kaza meydana geldi. Libya'dan yüklediği 94,600 ton ham petrolü Romanya'ya taşıyan Rumen bandıralı Independenta adlı tanker, Ev-riyali adlı kuru yük gemisine çarptı ve büyük bir patlama oldu. İs-tanbullular'ı yataklarından fırlatan ve cehennemi yaşatan patlamayla cephesi Marmara'ya bakan evlerin, dükkanların camları kırıldı. İstanbullular, gökyüzünün alev alev yandığını gördüler.

27 günde söndürüldü

Patlama o kadar şiddetliydi ki Haydarpaşa Garı'nın tarihi değerdeki rengarenk vitrayları tuzla buz oldu. Patlamanın ardından çıkan yangın 27 günde söndürülebil-di. 43 gemi personeli hayatını kaybetti, yanmış cesetler kıyıya vurdu. Faciayla birlikte tonlarca petrol denize karıştı ve yandı. Deniz dibinde yaşayan canlıların yüzde 96'sı öldü. Independenta'nın ikiye bölünmüş enkazı yıllarca olduğu yerde kaldı ve neredeyse İstanbul'un bir parçası oldu.

Kanal İstanbu'un yarıştığı diğer kanallar

375 milyon dolara mal oldu


77 kilometrelik Panama Kanalı, Atlantik Okyanusu'nu Pasifik / / Okyanusu'na bağlayan, dünyanın en önemli su yollarından biri. Panama'nın ortasından geçen 81 km'lik kanal. Kuzey ve Güney Amerika'yı birbirinden ayırıyor. Kanal 1914'te hizmete açıldı. Panama Kanalı'nın ABD'ye maliyeti 375 milyon dolar civarında oldu. 1914 yılından günümüze enflasyona göre ayarlanmış rakamlara göre maliyet ise 8 milyar doların üzerine çıkıyor. Panama Kanalı'ndan her yıl 14.000'den fazla gemi geçiyor ve taşınan yük miktarı 203 milyon tonu buluyor. Ülke, kanaldan geçen gemilerden 40 bin dolar bedel alıyor. Kanalın ülkeye getirişi yıllık 1.5 milyar dolar.

Korint'in trafiği yoğun

Yunanistan'ın kuzey kara topraklarını Mora Yarımadası'ndan ayıran Korint Kanalı, 1881 ile 1893 yılları arasında inşa edildi. Yaklaşık 6.3 kilometre uzunluğundaki kanal, Korint Körfezi ile Saro-nik Körfezi'ni birbirine bağlıyor. Günde ortalama 30 geminin geçtiği kanaldan yılda yaklaşık 11 bin doğrudan geçiş sağlanıyor. Korint Kanalı, o dönemin parasıyla yaklaşık 12 milyon dolara (şimdiki değeri 280 milyon dolar) mal oldu.

Süveyş'in yıllık geliri 4 milyar dolar

Süveyş Kanalı, 10 yıl süren inşaatın ardından Kasım 1869'da açıldı. Akdeniz ile Kızıldeniz arasında bağlantı kurmak amacıyla açılan kanal, Avrupa ve Asya kıtası arasında su taşımacılığı yapılmasını sağlıyor. Bitirildiği tarihte uzunluğu 164 km olan kanal, yıllar boyunca yapılan çalışmalarla yaklaşık 194 km uzunluğa ulaştı. 2010 itibarıyla, kanalın derinliği 24, genişliği ise 205 metreye çıktı. Bitirildiği tarihte, Süveyş Kanalı'nın orijinal maliyeti 100 milyon dolardı. Günümüzde bu rakam 1 milyar 617 milyon dolara tekabül ediyor.

2010'a kadar kanalda yapılan tamir ve eklemeler, ilk maliyeti yaklaşık üç katına çıkardı. Bugün, dünyanın deniz trafiğinin yüzde 7.5'i Süveyş Kanalı'ndan sağlanıyor. 1970'lerden itibaren yılda 20.000'den fazla gemi bu kanaldan geçiyor. Kanal ülkeye her yıl 4 milyar dolar gelir sağlıyor. 2005'te kanal ülkenin ekonomisine 4.8 milyar dolar katkı sağladı.

Erdoğan’ın 2’nci Çılgın Projesi

HER ÖĞRENCİYE TABLET BİLGİSAYAR

Başbakan Erdoğan, eğitimle ilgili çarpıcı projeleri hakkında da bilgi verdi. 30 kişilik sınıflarda, kucağında bilgisayarla dünyayı izleyen öğrenci hayali kurduklarını vurgulayan Erdoğan, tüm sınıflarda akıllı tahtaların olduğu, her öğrencinin elinde tablet bilgisayarların bulunduğu bir Türkiye'nin hazırlığını yaptıklarını kaydetti. Başbakan, bunu hayata geçirmek için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacaklarını açıkladı.

Kendi yaşadığı şehirdeki üniversiteye gidebilen öğrencilerin hayalini kurduk-lannı, 89 yeni üniversite açarak bu hayali gerçeğe dönüştürdüklerini vurgulayan Erdoğan, şu anda Türkiye'de 81 ilin tamamında olmak üzere 165 üniversite bulundu ğunu belirtti. Bir zamanlar kitap bulama yan öğrenciler olduğunu ha ürlatan Erdoğan, "Biz de bulama mıştık, teksir notlarıyla okumuştuk. Çalakalem öğretmen ders anlatırken biz de yazmıştık. Bunu artık yeni nesil yaşama istedik" dedi.

"Fakir-zengin ayrımı yok

Erdoğan, 162 bin dersliğin tamamında artık sıralann üzerinde, fakir-zengin ayrımı yapılmaksızın birinci ha ğıttan ders kitaplannm çocuk lara takdim edildiğini kaydetti. Okul öncesi eğitimde yüzde 10'dan yüzde 40'ı aşan bir düzeye ulaşıldığını, ilköğretimde ciddi bir sıçrama yapıldığını ve yüzde 100'e gelindiğini, ortaöğretimde de yüzde 60'm aşıldığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kışın, dağbaşlannda, kızakların üzerinde hastaneye yetişmeye çalışan bacılarımı zm hayali, onlann ıstırabı bizim hayalimiz oldu, gerçeğe dönüştürdük. Hastaneler kurduk, paletli ambulansları, hava ambulanslarını, en ücra köşeye ulaşan hekimleri hayal olmaktan çıkardık. Köyünde çeşmeden su taşıyan teyzelerin hayalleri de bizim hayallerimize dönüştü. Her köye hemen her eve su getirdik. Kömür kovaları taşıyan annelerin hayali bizim hayalimiz oldu, 69 ilimize doğalgaz ulaştırdık. Artık kombiye basıyor, Ayşe Bacı, Fatma Anne artık kombiyle sıcak suyunun ve tüm odalarının ısındığını görüyor. Nerelerden nereler geldik? Hans, Corç, Katarina Helga bu güzellikleri yaşayacak da Ahmet, Mehmet, Hüseyin, Fatma, Ayşe, Hatice, Hülya onun neyi eksik?"



bugün


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153