banner171

CHP'de En Büyük Çiziği Gürsel Tekin Yedi

CHP Genel Başkanlığı’na seçildiği 2010’dan beri 4. kez MYK’yı değiştiren Kılıçdaroğlu, liderliğinde büyük pay sahibi olan Gürsel Tekin’i de yeni yönetimde daha pasif bir göreve aldı.

CHP'de En Büyük Çiziği Gürsel Tekin Yedi

Gürsel Tekin’in “2. koltuk” olarak bilinen Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’ndan alınması dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, günlerdir beklenen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) revizyonunu dün gerçekleştirdi. MYK’nın en büyük sürprizi, Gürsel Tekin’in Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alınması oldu. Kılıçdaroğlu, Tekin’i tanıtım, basın ve propagandadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevine getirdi.

KİMSE İLE PAYLAŞMADI

Kurultay talep eden parti içi muhalefetin hedefinde Tekin bulunuyordu. Kılıçdaroğlu’nun Tekin operasyonu, CHP kulislerinde “keskin bir mesaj” olarak algılandı. Çünkü CHP’de genel başkandan sonra ilk iki koltuk; örgüt ve idare mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcılıkları. Kılıçdaroğlu, Tekin’i iki önemli koltukta da görevlendirmeyerek hem muhalefete hem Tekin’e net mesaj verdi. Kılıçdaroğlu, revizyonla ilgili olarak, “Yeni yönetimle yola devam edeceğiz. Yönetimden gidenlerin bilgi ve deneyimlerinden yararlanacağız” açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası yapmayı planladığı ancak muhalefetin kurultay talepleri nedeniyle ertelediği MYK revizyonunu dün gerçekleştirdi. Revizyon yazılı açıklama ile duyuruldu. Kılıçdaroğlu revizyonu tek başına şekillendirirken, yeni listeyi kimse ile paylaşmadı.

ÇEKİRDEK KIRILDI

Kılıçdaroğlu, revizyonda “çekirdek kadro” olarak nitelendirilen 4 isimden sadece Sencer Ayata’yı korudu. Kılıçdaroğlu, Tekin’e yönelik radikal görev değişikliği dışında idari ve mali işlerden sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş ve işveren sendikalarından sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ı görevden aldı. Güneş, ajan gazeteci, namaz ve Kürtler’e yönelik gaflarıyla tepki çekmişti.

Kılıçdaroğlu’nun, Güneş’in mali performansından da memnun kalmadığı belirtildi. Örgüt seçimin ardından genel merkeze gönderdiği raporlarında maddi imkansızlıktan yakınmıştı. Güneş, Halk TV’nin satışı sürecinde de tartışılmıştı.

Kılıçdaroğlu, Silivri’ye destek çıkışı ve askere yönelik “kağıttan kaplan” eleştirisi ile tartışma yaratan Süheyl Batum’a yönetimde yer vermezken, performanslarından memnun olmadığı Osman Korutürk ve Gülsün Bilgehan’ı da görevden aldı.

Kılıçdaroğlu, MYK’da Güneydoğu’yu temsil eden tek isim insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile seçim gecesi bilgisayar güvenliği nedeniyle tartışılan Emrehan Halıcı’yı korudu.

15 AYDA 4 REVİZYON

Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana 3 ana revizyon, 1 de önemli kısmi değişiklik gerçekleştirdi.

22 Mayıs 2010’da genel başkanlık koltuğuna oturduğu kurultay sonrası oluşan ilk MYK’da “önemli” değişiklik, MYK üyesi Berhan Şimşek’in İstanbul İl Başkanlığı için istifası ile yaşandı.

Gürsel Tekin, Önder Sav’ın muhalefetine rağmen düz MYK üyesi olarak yönetime girdi. Böylece Tekin’li MYK oluştu. Bu kısmi değişikliğin ardından MYK’da ilk ana revizyon Önder Sav, Gaye Erbatur, Haluk Koç, Hakkı Süha Okay, Gülsün Bilgehan, Tekin Bingöl, A.Rezzak Erten, Gökhan Günaydın, Mevlüt Coşkuner, Turgut Dibek, Mahmut Duyan, Hüseyin Karakoç, Ali Koçal, Şahin Mengü ve Abdullah Özer’in gitmesi ile yaşandı. İkinci ana revizyonda ise Mesut Değer, İsa Gök, Oğuz Oyan, Didem Engin, Mehmet Zeki Gündüz, Mehmet Ali Özpolat ve Melda Onur gitti. Üçüncü ana revizyon dün gerçekleşti ve 10 isim gönderildi. Buna göre, Kılıçdaroğlu, genel başkan olduğundan bu yana 33 ismi biçti.

10 iSiM GiTTi 9 YENi iSiM GELDi

Mevcut MYK’da 16 genel başkan yardımcısı ve bir genel sekreter görev yapıyordu. Kılıçdaroğlu, revizyonla birlikte genel başkan yardımcılıklarının sayısını 15’e düşürdü. İşçi, memur sendikaları, işveren kuruluşları ve meslek örgütlerine ilişkin iki alan birleştirilerek teke indirildi. Revizyonla MYK’ya 9 yeni isim girdi. Yeni giren isimler Nihat Matkap, Atilla Emek, Gökhan Günaydın, Yakup Akaya, Faruk Loğoğlu, Birgül Ayman Güler, Zeki Gündüz, Ayten Kayalıoğlu ve Perihan Sarı oldu.

KADIN SAYISI 4’E YÜKSELDİ

Revizyonla yönetimden giden isimler Hurşit Güneş, Süheyl Batum, Umut Oran, Gülsün Bilgehan, Osman Korutürk, Volkan Canalioğlu, İzzet Çetin, Engin Altay, Alaattin Yüksel ve Sena Kaleli oldu. MYK’daki kadın sayısı 3’ten 4’e çıktı. Genel Sekreter Bilhun Tamaylıgil yerini korudu.

ÇAĞIRMIŞ AMA GiTMEMiŞTi

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP’de “ikinci koltuk” olarak nitelendirilen; örgütlenmeden sorumlu genel başkan yardımcılığı koltuğunu teslim ettiği SHP geleneğinden gelen Nihat Matkap ile ilgili ilginç bir ayrıntı bulunuyor. Kılıçdaroğlu, Önder Sav’ı MYK dışı bıraktığı PM krizi sürecinde, Matkap’a yeni yönetimde yer vermek istemişti. PM salonunda Sav’ın başkanlık ettiği toplantıda yer alan Matkap’ı, Kılıçdaroğlu, eski özel kalemi aracılığıyla yanına çağırmış ancak Matkap gitmemişti. Matkap’ın ikinumaralı koltuğa oturmasıbunedenle de anlamlı bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun dördüncü defa değiştirdiği MYK’sındayeni Genel Başkan Yardımcıları ise şöyle: 

- Nihat Matkap Örgütlenme Ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu

- Erdoğan Toprak İdari Ve Mali İşlerden Sorumlu

- Atilla Emek Seçim Ve Hukuk İşlerinden Sorumlu

- Gürsel Tekin Tanıtım, Basın ve Propagandadan Sorumlu

- Gökhan Günaydın Yerel Yönetimlerden Sorumlu

- Yakup Akkaya Sendikalar ve STK’lardan Sorumlu

- Faruk Loğoğlu Dış İlişkiler Ve Yurtdışı Örgütlenmelerden Sorumlu

- Birgül Ayman Güler Kadın örgütlenmesi ve kadın kollarından sorumlu

- M. Zeki Gündüz Gençlik örgütlenmesi ve gençlik kollarından sorumlu

- Faik Öztrak Ekonomik Ve Mali Politikalardan Sorumlu

- Ayten Kayalıoğlu Halkla İlişkilerden Sorumlu

- Sencer Ayata Ar-Ge; BYKP’den

- Perihan Sarı Parti içi Eğitimden

- Mehmet Emrehan Halıcı Bilgi Ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu

- Sezgin Tanrıkulu İnsan Haklarından Sorumlu

- Bihlun Tamaylıgil Genel Sekreter.

Bugün/ Star


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153