banner171

Davutoğlu’ndan Merkel'e füze sorusu

Davutoğlu’ndan Merkel'e füze sorusu

Davutoğlu’ndan Merkel'e füze sorusu

Vatan'ın haberine göre Başbakan Davutoğlu ile Merkel arasında ABD’de gerçekleşen görüşmede, Almanya üretimi tanksavarların PKK’nın eline geçmesi konuşuldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'ne katılmak üzere bulunduğu New York'ta, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

İLK KONU: TANKSAVARLAR MESELESİ

Suriyeli mültecilerle ilgili konu masaya yatırılırken yaklaşık 45 dakika süren görüşmede Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da bulunması dikkat çekti. Bu görüşmede Fidan aracılığı ile iki konunun daha gündeme getirildiği iddia edildi. Bu iki konudan biri PKK tarafından Almanya'nın ürettiği tanksavarların kullanılması iken diğeri kaçak savcılar oldu.

PEŞMERGEYE VERİLMİŞTİ

Almanya, IŞİD ile mücadele kapsamında Kuzey Irak'taki Barzani kontrolünde Peşmergelere askeri mühimmat ve eğitim desteği vermişti. Mühimmat konusunda ise tanksavar olarak kabul edilen zırhlı araçlara karşı kullanılan Milan roketleri ile Panzerfaust roketatarları dikkat çekmişti.

DAĞLICA'DA KULLANILDI

Türk istihbarat birimleri tarafından yapılan çalışmalarda bu iki silahın PKK'nın eline geçtiği ve Türkiye'de gerçekleştirilen bazı eylemlerde bu silahların aktif olarak kullanıldığı belirlendi. Güvenlik birimleri 17 askerin şehit olduğu Dağlıca baskının özellikle Milan tanksavarının kullanıldığını tespit etti. 

MILAN 2 BİN METRE MENZİLLİ

Alman-Fransız ortak yapımı olan MILAN anti tank füzesi, 1970'lerde tasarlanmış, uzaktan bir kablo yardımıyla kontrol edilebilen, 2000 metre menzili bulunan ve helikopterlere karşı kullanılanbilen bir füze.

PANZERFAUST ZIRH DELİYOR

Panzerfaust ise Almanya tarafından üretilen RPG benzeri tepmeye uğramayan bir antitank silahı. 90 mm kalibre roketler kullanılırken, zırhları delmek için yüksek itiş güçlü yakıt barındırıyor. 11 cm zırhı bile hiç zorlanmadan delebilen bu silah, beton bloklara karşı ve sığınakları tahrip etmek için de kullanılıyor. Silahın 300 m menzile sahip olduğu biliniyor.

ADANA'DA ÇÖPLÜKTE BULUNMUŞTU

Almanya'nın peşmergeye verdiği Milan roketlerinin PKK'nın eline geçtiği haberi önce Alman Der Spiegel dergisi gündeme getirmişti. Şubat ayında yayımlanan haberde Adana'da çöplükte bulunan kullanılmış Milan füzesi kartuşları belge olarak gösterildi. Derginin iddiasına göre kartuşların seri numarası üzerinden yapılan incelemede Almanya tarafından Peşmergeye verilen mühimmat olduğu öne sürüldü.

İKİNCİ KONU: KAÇAK SAVCILAR

Almanya Daimi Temsilciliği'nde yapılan basına kapalı görüşmede, Ermenistan üzerinden Almanya'ya kaçan firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın iadesi konusu da gündeme getirildi. Son olarak iki savcının Ermenistan ve Gürcistan üzeinden Almanya'ya geçtiği, buradan da Almanya'dan sığınma talebinde bulundukları iddia edilmişti. Önceki gün New York'ta yapılan görüşmede Merkel'den iki savcının iadesi de istendi. Alman heyetiyle yapılan görüşmede, savcıların kaldıkları adres yetkililere bildirilirken, savcıların Belçika'ya sürekli gidip geldikleri bilgisinin paylaşıldığı da iddia edildi.

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2015, 15:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153