banner171

Davutoğlu'ndan 'Süleyman Şah' operasyonu açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah'a düzenlenen operasyonun detaylarını açıkladı.

Davutoğlu'ndan 'Süleyman Şah' operasyonu açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı Karargah Binası'nda, Suriye'deki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'nde yaşanan operasyonla ilgili basın açıklaması yaptı. 

İKİ OPERASYON AYNI ANDA BAŞLADI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Saat 09.00'da eşzamanlı olarak 2 operasyon birden başlatılmıştır. Birincisi; Mürşitpınar'dan birliklerimiz Suriye'ye girmişler ve süratli bir şekilde Süleyman Şah Saygı Karakolu'na ulaşmak için gerekli çalışmaları yapmışlardır. Aynı saatte; başka bir tank birliğimiz, Eşme civarından Suriye topraklarına girerek, yakında bir mekanda Suriye toprakları içinde Süleyman Şah'ı yeni kutsal mekanının tanzimi için bölgede bir toprak parçasını kontrol altına almış ve saat 09.02'de Suriye içindeki bu toprak parçası içerisinde dalgalandırmışlardır" dedi. 

'SÜLEYMAN ŞAH' YENİ MEKANA NAKLEDİLDİ

Davutoğlu, "1921'de Dünya Savaşı sonucunda bu toprakları terk ettiğimizde, 1921'de Fransa ile yapılan özel anlaşma sonrasında Süleyman Şah'ın aziz mekanı Türk toprağı olmuştur. Bu mekan 1939 yılında bir kez nakledilmiş, daha sonra 1975 yılında baraj inşası dolayısıyla Karakozak köyü civarına nakledilmiştir. Dolayısıyla, iki kez daha önce nakledilen ve oradaki aziz mekanın Türk toprağı olmasını sağlayan sembolik yerin değişmesiyle, Türk toprağı olarak addedilen toprak parçası da yeni mekana nakledilmiştir. Suriye'deki çatışmaların çıkması, savaşın yaygınlaşmasından sonra birçok kez bu toprağımızın korunması için tedbirler alınmıştır, oradaki silahlı kuvvelerimizin sayısı artırılmıştır. Yakından takip ile bu toprağımızın korunması için her türlü çalışma yapılmış silahlı kuvvetlerimiz oradaki vazifelerini bugüne kadar kusursuz bir şekilde yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, özellikle bölgede çatışmaların artması üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölgede gördüğü askeri zayiatlar neticesinde hükümetlerinin, gerekli tedbirlerin alınması direktifinde bulunduğunu vurgulayarak şunları dedi:

"Burada Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunması, manevi bir mekan olarak bu mekanın, oradaki manevi emanetlerinin korunmasını, bütün silahlı kuvvetler personelimizin de güvenliklerinin korunması prensipleriyle her türlü tedbirin alınması yönünde geçtiğimiz ayda silahlı kuvvetlerimize direktif verilmiştir. Bu direktif sonrasında yapılan çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onayından geçtikten sonra bu hafta içinde nihai aşamaya gelmiş ve dün akşam saat akşam 09.00 itibariyle başlatılmıştır. Saat 09.00'da eşzamanlı olarak 2 operasyon birden başlatılmıştır. Birincisi; Mürşitpınar'dan birliklerimiz Suriye'ye girmişler ve süratli bir şekilde Süleyman Şah Saygı Karakolu'na ulaşmak için gerekli çalışmaları yapmışlardır. Aynı saatte; başka bir tank birliğimiz, Eşme civarından Suriye topraklarına girerek, yakında bir mekanda Suriye toprakları içinde Süleyman Şah'ı yeni kutsal mekanının tanzimi için bölgede bir toprak parçasını kontrol altına almış ve saat 09.02'de Suriye içindeki bu toprak parçası içerisinde dalgalandırmışlardır." 



1 ASKER ŞEHİT

Çalışmaların kendisinin de katılımıyla Genelkurmay Karargahı operasyon odasından yürütüldüğünü kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar da gerek ben gerek Genelkurmay Başkanımız, Milli Savunma Bakanımız, kuvvet komutanlarımız ve operasyona katılan bütün subaylarımız bu çalışmayı aralıksız şekilde an be an takip etmişlerdir. 

Bu çerçevede 39 tank, 57 zırhlı araç olmak üzere 100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girilmiştir, takriben 00.30'da birliklerimiz Süleyman Şah Saygı Karakolu'na ulaşmışlardır. Burada daha önceden yapılan çalışmalar süratle tamamlandırılmış, oradaki nakli kubur için gerekli dini tören yapılmış, nakli kubur yapılabilmesi için orada bizim için manevi değer ifade eden bütün unsurlar yine aynı saygı içinde alınmış, askerlerimiz salimen bölgeden alınmış ve dört kol halinde Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndan Mürşitpınar istikametinde sevk başlamıştır. Bu da saat 04.45'te son askerimiz de bu mekandan ayrılmış, bayrağımız kutsal bir emanet olarak yeni yere dikilmek üzere Karakozak'taki saygı karakolundan alınmış, herhangi bir istismara meydan vermemek için manevi emanetler alındıktan sonra geride kalan yapılar kullanılamaz hale getirilmiştir. Saat 04.45 itibarıyla son askerimizin de çekilmesiyle, oradan yeni yere intikal için harekete geçmesiyle geri dönüş başlamış, saat 06.03 civarında ilk kol askeri birliklerimiz ülkemize giriş yapmışlar ve diğer kollar da müteakiben girişlerini tamamlamış, son olarak himaye için geride kalan küçük bir unsur dışında bütün birliklerimiz salimen ülkemize dönmüşlerdir. Nakli kubur için ve diğer manevi emanetler de bu çerçevede ülkemize intikal etmiştir. Maalesef tek bir kaybımız olmuştur, o da herhangi bir çatışma sonucu değil, harekat, intikal başladığı sırada bir kaza sebebiyle bir askerimiz şehadet şerbetini içmiştir."

TWİTTER'DAN AÇIKLAMA 

Başbakan Davutoğlu, Twitter'den da şu açıklamayı yaptı:

Twitter aracılığıyla Süleyman Şah operasyonuna ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah'ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir. Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK'nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir. Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir. Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içesinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum."

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2015, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153