banner171

'Facia Zonguldak'ta olsa hepimiz ölürdük çünkü...'

'Facia Zonguldak'ta olsa hepimiz ölürdük çünkü...'

'Facia Zonguldak'ta olsa hepimiz ölürdük çünkü...'
 Gelik İşletmesi’nde çalışan Sefa Soylu ve diğer işçiler şunları söyledi: "Eğer Soma’da yaşanan facia Zonguldak’ta olsaydı hepimiz ölürdük. Çünkü ocakların kapısı kilitli. İşveren bütün havzada, işçiler işten kaçmasın diye maden ocaklarının ana giriş kapılarını kilitliyor. Asansörlerin kafeslerine de kilit vuruluyor. Ancak vardiya çıkışında kapılar açılıyor."
"İşimiz bittiği halde kuyu diplerinde bekliyoruz. Özellikle kışın terli terli beklemekten hasta oluyoruz. Zonguldak’ta Soma’dakinin benzeri bir kaza olsa binlerce madenci, kazadan değil, panikten birbirlerini ezerek ölürler. Defalarca eylem yaptık. İlla ki birilerinin ölmesi mi lazım?"

‘HAŞERE MUAMELESİ’
Üzülmez Müessesesi’nde çalışan Atakan Kızıltoprak ise “Müfettişler geliyor gidiyorlar. İşçinin derdini bilmiyorlar. Sormuyorlar. Bize köle muamelesi yapılıyor. Haşere muamelesi görüyoruz” dedi.

Üzülmez’in bir başka çalışanı Cemal Aydın da “Bir tek maden kazalarından sonra gündeme geliyoruz. Bunu istemiyoruz” diye konuştu.

“Biz yeterince diyet ödedik. Güzel ölmek istemiyoruz” diyen Aydın, güvenlik konusundaki sorunlarını "Biz kazaların öncesinde de sonrasında da çalışıyoruz. Güvenliğimiz yok. Tedbir alınmıyor." sözleriyle dile getirdi.

Ayrıca Aydın, ihmaller zincirinin an alttan en üst kademeye kadar var olduğunu belirterek, "Denetlenmediği için kazalar oluyor. Müfettiş incelemeye geldiğinde sorunsuz ayaklara sokuluyor.” iddiasında da bulundu.

Soma’daki facianın ardından adliye önünde oturma eylemi gerçekleştiren maden işçileri, perşembe günü Ankara’da yaptıkları görüşmelerin ardından Soma’ya döndü.

Başbakan Erdoğan, bakanlar ve muhalefet partilerinin temsilcileriyle görüşen 8 işçi adına açıklama yapan Tevrat Cün, "Biz 1 istekte bulunduk, onlar bizim için 5 düşünmüşler. Yeni haklar elde edeceğiz. Bayram ve yıllık izinlerimiz yeraltında çalışmışız gibi sigortalanacak. Ayrıca, ocakları gerekirse bakanlar gelip denetleyecekler. Güvenliğine karar verecekler, ondan sonra gireceğiz." dedi.

Cün, şunları kaydetti; "Denetimlerini artıracaklar. Denetleyen kişileri de başka denetleyenler olacak. Şehit arkadaşlarımızdan 5 gün sigortası olan bile emekliliği hak edecek. Denetimler bitmeden de ocağa girmeyeceğiz." Öte yandan maden işçileri, faciada hayatını kaybeden işçi arkadaşlarının isimlerini de büyük bir afişe yazdırdıktan sonra caddeye astı.

"HABERLİ DENETLEME"

Gelik ve Üzülmez işçileri, Türkiye’de hiçbir iş kolunda denetlemelerin haberli yapılmadığını, ancak TTK ocaklarının denetlemesinin günler öncesinden haber verildiğini de öne sürdü, “Çalışma Bakanlığı denetçileri gelmeden haber veriyor. İşveren de onun denetleyeceği yerlerde hazırlık yapıyor. Kamuda denetim böyle olursa özel madenlerde kimbilir neler oluyordur? Kurum denetçileri bile ocağa ilk girmesi gereken kişiler olmasına rağmen bazen bizden sonra, bazen hiç gelmiyorlar” dedi. HABERTÜRK

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2014, 12:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153