banner171

Başbakan Erdoğan 'Köşk' için harekete geçiyor

1 milyon 380 seçmenle Almanya sanki 8. vilayet

Başbakan Erdoğan 'Köşk' için harekete geçiyor
 Erdoğan, Köşk seçimi için ilk mitingi bugün Köln’de yapıyor. Almanya’da 1 milyon 380 bin Türk seçmen var. Yüzde 3.8’lik oyla Türkiye’nin 73 ilini geride bırakan Almanya, 8’inci büyük seçim bölgesi olarak sandığın kaderini belirleyecek.
Türkiye, 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk kez sandık başına gidecek. İstanbul, 9 milyon seçmenle yine Türkiye’nin pek çok bölgesinden fazla oya sahip. Ankara ve İzmir İstanbul’un ardından Türkiye’nin diğer oy depoları. Sıralamadaki Bursa, Antalya, Konya ve Adana’yı ilk kez bu seçimlerde sürpriz bir isim izliyor.

Almanya, 1 milyon 380 bin seçmen sayısıyla Türkiye’deki pek çok ili geride bırakarak, seçmen sayısı bakımından en ön sıralarda yerini aldı.Almanya’nın sıralamada aldığı yer, gözlerin gurbetçilerin vereceği oylara çevrilmesine neden oldu.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez, bulundukları ülkelerde oy kullanacak olan yurtdışı seçmen sayısının toplamı ise 2 milyon 767 bin 981. Bu seçmenin büyük bölümü Avrupa ülkelerinde yaşıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan Türkler, bu seçimlerde ilk kez sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türk nüfusunun 500 binin üzerinde olduğu 56 ülkede sandık kuracak. Erdoğan da en büyük seçmen kitlesine sahip Almanya’ya yapacağı ziyaretle, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde gurbetçilere seslenecek ilk Türk siyasetçi olacak.

‘Anasının ak sütü’

Prof. Faruk Şen- Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı: Türk Başbakanı’nın oraya gitmesi, anasının ak sütü gibi hakkı. Almanya’daki tepkileri anlamakta güçlük çekiyorum. Demokratik ülkelerde başka ülkenin Başbakanı gelip her zaman konuşma yapabilir. Önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu, Bahçeli, HDP Başkanı da oralara gider.

‘Anayasal hak’

Prof. Hasan İşgüzar-AÜ Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı: Seçme ve seçilme hakkı anayasal bir haktır. Yurtdışındaki vatandaşlar da bu haktan mahrum edilemezdi. İlk kez yurtdışındaki seçmen ikamet ettiği ülkede oy kullanacak. Daha önce Türkiye’ye gelmek mecburiyetindeydiler. Şimdi gurbetçilere bu hak tanındı. Bu sevindirici bir kolaylık. Ancak oyların güvenli şekilde YSK’ya intikal ettirilmesi için gerekli tedbirler devlet tarafından alınmalıdır.

RAKAMLAR İLE KÖLN

250: Akredite medya mensubu
20 bin: Salonun kapasitesi
126 metre: Dev ekranın ölçüsü
15: Canlı yayın yapacak TV

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2014, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153