banner171

Bu şartlarda AK Parti yine iktidar olur

Devlet Bakanı Arınç, Türkiye'de herkesin AK Parti'nin yeniden iktidar olacağını söylediğini iddia etti

Bu şartlarda AK Parti yine iktidar olur
Devlet Bakanı ve Başbakan  Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'de iki partili sisteme işaret etti, koalisyonlarla yürütülen iktidarların bakanlık pazarlığından başka birşey yapmadığını idda etti. Türkiye'nin ekseninin AB, ABD, çağdaş ve modern dünya olduğunu söyleyen Arınç, 12 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin yeniden iktidar olacağını söyledi.

Bakan Arınç, Washington'daki ilk gün temasları kapsamında, ABD'deki düşünce kuruluşlarından German Marshall Fund'da toplantıya katıldı. Arınç, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli bir seçime doğru gittiğini, 12 Haziran'da Genel Milletvekili seçimlerinin yapılacağını söyledi.

Kendisinin de kurucusu olduğu AK Parti'nin, 2002 seçimlerinden bu yana 2 genel seçim, 2 mahalli idareler seçimi ve iki referandumdan tek başına çoğunluğu sağlayacak şekilde büyük bir güçle başarılı olduğunu belirten Arınç, bu seçimi de kazanırlarsa 3. dönem iktidara geleceklerini ve bunun AK Parti'yi "son 50 yıl içinde en çok iktidarda kalan parti" haline getireceğini kaydetti. "Gücümüz var, iddiamız var, bunu da başaracağımıza inanıyoruz" diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama seçimler her zaman farklı sonuçlar da verebilir. Bu ABD'de de bizde de böyledir. Her ülkede halkın iradesine saygı göstermek gerekir, olaylar bazen oyların istikametini de değiştirebilir ama Türkiye'de şu şartlar altında AK Parti'nin tekrar iktidara geleceği herkes tarafından kabul ediliyor.

Ancak bir tereddüt var o da şudur: AK Parti tek başına iktidara gelecek, ama mevcut çoğunluğuyla mı gelecek yoksa, Anayasayı tek başına değiştirecek bir çoğunlukla mı gelecek? İkisine de itirazımız yok ama bunun sonucunu 12 Haziran'da hep birlikte göreceğiz".

"SİYASİ İSTİKRAR İLE EKONOMİK İSTİKRAR SİYAM İKİZLERİ GİBİ"

Arınç, tüm bu verilerin Türkiye'deki siyasi istikrarın ekonomik istikrara da doğrudan yansıdığını gösterdiğini söyledi. Siyasi istikrar ile ekonomik istikrarın siyam ikizleri gibi birbirinden ayrılmaz ve birbirinin olmazsa olmazı olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Türkiye geçmişte siyasi istikrardan yoksundu. Biz iki defa askeri darbe görmüş bir ülkeyiz, 1960'da ve 1980'de. Askeri darbeler geleneği son yıllarda bitti. Artık darbe yapmak şöyle dursun, darbeyi düşünmenin bile çok çirkin ve yakışıksız bir iş olduğuna hem Türk milleti hem de Silahlı Kuvvetler kanaat getirdi. Türkiye'de Silahlı Kuvvetler de demokrasiden, modernleşmeden yana ve Türkiye'nin hem AB hem de ABD ilişkilerinin mutlaka daha gelişmiş olmasını arzu eden bir yapı içerisinde.

Uzun yıllar Türkiye koalisyonlarla yönetildi, ABD'deki gibi iki partili bir sistem Türkiye'ye 2002 yılında geldi. O dönemde CHP ve AK Parti Meclis'te işi birlikte götürdü, şimdi 3-4 parti olmasına rağmen sayısal çoğunluk yine iki partide toplanıyor. Bütün bunlarla, geçmişte 3-4-5 partili koalisyonlarda Türkiye mesafe alamadı, karar alınamıyordu, uygulayamıyordu, cesaret edemiyordu. Koalisyonlar sadece bakanlık sayısı üzerinden pazarlık olarak yürütülüyordu ama AK Parti'nin gelmesiyle Türkiye'de tek başına bir iktidar, bakanlık sayısını indirmiş bir iktidar ile çabuk, cesaretle karar alan ve popülizm yapmayan bir ekonomi ve iç politika yürütümünü gördük."

"EKSENİMİZ AB, ABD, ÇAĞDAŞ VE MODERN DÜNYA"

Arınç, Türkiye'nin sadece bölgesindeki huzur ve barışla yetinmeyip, dünya barışının da gerektirdiği her yerde olduğunu, BM'nin meşruiyet içinde aldığı kararları rahatlıkla uyguladıklarını söyledi.

Dünyanın 10 sıcak bölgesinde Türkiye'nin asker ve polisinin bulunduğunu ve eskiden dışarıdan borç alan Türkiye'nin bugün donor ülke olarak, 1 milyar dolar parayı ihtiyaç duyulan ülkelere gönderebildiğini anlatan Arınç, nerede barışı bozan olaylar veya tabi afetler varsa, Türkiye'nin o bölgelere yetişmeye çalıştığını kaydetti.

Arınç, "Eksenimiz AB, ABD, çağdaş ve modern dünyadır, bundan sapmadık, ama tek merkezli değil çok merkezli bir dış politika uyguluyoruz. Türkiye'ye de zaten böyle bir misyon yakışır. Dolayısıyla bizim tüm dünyada tanınan, bilinen, sözüne itimat edilen bir ülke olarak yerleşmiş olmamamızın dünya barışına da katkı sağladığını düşünüyorum" diye konuştu.

"MUKADDES SAYILAN DEĞERLER AYAKALTINA ALINMAMALI"

Devlet Bakanı ve Başbakan  Yardımcısı Arınç, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı çalışmasının dünyada ses getirdiğini hatırlattı.

ABD'deki Kur'an-ı Kerim'i yakma girişimine de değinen Arınç, "Bu fevkalade acı verici,
üzüntü verici bir olaydır. Buna karşıt olarak da maalesef Afganistan'da ve bazı ülkelerde gösteriler yapılmış, kan dökülmüş, mala ve cana zarar verilmiştir. İkisi de yanlıştır, yani ne insanların mukaddes sayıldığı değerler ayak altına alınmalı ve çiğnenmeli, ne de insanlara zarar verecek bu tür eylemler yapılmalıdır. Medeniyetler ittifakı, dinlerin birbirini anlaması, dindarların birbirine saygı göstermesi bugün dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu konuların başında gelmektedir" ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153